Hieronder vind je de meest gestelde vragen en opmerkingen van mensen over Men-Struatie. Wij hebben zoveel mogelijk vragen beantwoord. Mocht je nog vragen hebben die niet beantwoord zijn, klik dan op contact en stel jouw vraag. Wij zullen deze dan zo snel mogelijk beantwoorden en opnemen in deze lijst.
FAQ anders omgaan met de menstruatiecyclus
Waarom denken jullie dat rust zo belangrijk is wanneer je menstrueert?
Veel vrouwen houden tijdens de zwaarste dagen van hun menstruatie maar de helft van hun energie over en ervaren pijn. Beide zijn een signaal van het lichaam dat er iets aan de hand is. Het lichaam kan zichzelf alleen herstellen als er aandacht aan besteed wordt. Wanneer jouw lichaam aangeeft dat het rust nodig heeft en je gaat maar gewoon door omdat dit volgens jou niet anders kan of omdat dit zo hoort, kan dit negatieve gevolgen hebben voor jouw gezondheid.
Menstruatie is toch een natuurlijk proces, het hoort er toch gewoon bij?
Dit klopt helemaal. Maar is rusten wanneer je pijn hebt en maar de helft van je energie niveau hebt ook niet heel natuurlijk?
Je kunt toch gewoon pijnstillers slikken en doorgaan?
Pijn in je lijf is niet voor niets. Het is een signaal van jouw lichaam dat er iets niet helemaal in orde is. Op het moment dat je pijn ervaart maakt jouw lichaam automatisch pijnstilling aan. Wanneer dit onvoldoende werkt kun je pijnstillers slikken. Als je daarna geen of minder pijn ervaart, wil dit niet zeggen dat er niets meer aan de hand is. Pijnstillers zijn niet bedoelt om de signalen van je lijf te negeren.
Gaat iedere vrouw die deze methode volgt minder dagen menstrueren?
Mijn vriendin ging van 7-8 dagen naar 1-2 dagen vloeien. Ik ken ook vrouwen die van 7 dagen naar 4 dagen gingen. Bij mij zijn nog geen gevallen bekent dat er geen verschil in het aantal dagen vloeien was. Ik pretendeer niet dat je als vrouw minder dagen vloeit tijdens jouw menstruatie wanneer je de methode uit het boek volgt, maar ik hoop dat je het eens uitprobeert en het mij laat weten.
Hoe komt het dat mensen denken dat het 'normaal' is om door te gaan als je menstrueert in plaats van naar je lichaam te luisteren en rust te nemen?
Sinds de jaren 60 en 70 zijn steeds meer vrouwen deel gaan nemen aan het arbeidsproces. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan. Vrouwen hebben keihard moeten knokken om gelijk behandeld te worden. Toen der tijd was de wereld een mannen wereld. Veel mensen vinden dat de meeste bedrijven en de maatschappij, nogsteeds door mannen gedomineerd wordt. Vrouwen zijn dus welkom om te werken en hebben meestal gelijke rechten maar er wordt dan wel vaak verwacht dat ze, op een 'mannelijke' manier werken. Op het moment dat je als vrouw niet helemaal aan dat plaatje voldoet, is de kans groot dat je als lastig bestempelt wordt. Veel vrouwen lijken er daarom voor te kiezen om de ongemakken maar te slikken en net als mannen door te gaan. Wanneer je vrouw bent en in de regel meer 'vrouwelijk' bent, gaat werken op een 'mannelijke' manier voor soms langere periode best goed (Wat het verschil tussen de 'mannelijke' -en 'vrouwelijke' manier van doen is, besteed ik in het boek: 'Men-Struatie', veel aandacht). Vrouwen zijn heel goed instaat om hun 'mannetje' te staan, maar om dit continu te doen gaat tegen hun natuur in. Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal verschillend en het kan geen kwaad om daar eens goed naar te kijken. Wanneer we namelijk de menstruatiecyclus beter begrijpen, heeft dit voordelen voor zowel mannen als vrouwen. Dus laten we eens gaan kijken wat 'natuurlijk' is in plaats van wat de maatschappij 'normaal' vind.
Waarom zou menstruatie ook een mannenzaak zijn?
In mijn relatie heb ik gemerkt dat het voor mijn vriendin erg moeilijk was om de 'controle' los te laten. Ze had een beetje het idee dat alles in het honderd zou lopen als zij zich er niet mee kon bemoeien. Het heeft ons drie maanden gekost voordat zij zichzelf rust gunde en zich niet overal meer druk om maakten. In de tussentijd gaat alles gewoon door. Op het moment dat zij rust, zal ik als man voor alles zorg moeten dragen. Kinderen, huishouden, boodschappen en mijn eigen werk. Ook zorg ik ervoor dat zij niets te kort komt en verzorgt wordt. Ook voor mij was dit even wennen. Ik was gewend om zo ver mogelijk uit de buurt te blijven bij menstruerende vrouwen. Doordat ik als man nu alle taken overneem kan zij zich ontspannen. Hoe wij in de praktijk met haar menstruatiecyclus omgaan en wat daar de voordelen voor alle partijen voor zijn, kun je lezen in het boek 'Men-Struatie.' In mijn beleving moeten mannen de zaken regelen en de vrouwen invulling geven aan hoe zij het geregeld willen hebben. Ik vind menstruatie ook een mannenzaak omdat ik het mijn taak als man vind om de zaken te regelen.
Wat hebben de seisoenen van de natuur nu te maken met de menstruatiecyclus?
De theorie gaat ervan uit dat de menstruatiecyclus nauw verbonden is met die van de natuur. Winter: De tijd dat de natuur in rust is (tijd van menstrueren/vloeien). De lente: De tijd dat de natuur tot bloei komt met een grote manifesterende kracht (De tijd dat vrouwen vaak makkelijk naar buiten treden en een ongelofelijke manifesterende kracht hebben waar mannen alleen maar van kunnen dromen (Mits ze in de winter hun rust hebben genomen). De zomer: De tijd van verder uitgroeien (Voor een vrouw de tijd van genieten, vakantie, leuke dingen doen en dat wat in de lente tot bloei is gekomen te koesteren). De herfst: De tijd dat de bomen hun blad laten vallen en zich klaar maken voor de winter (Voor veel vrouwen de tijd om meer naar binnen te keren, dingen die niet meer passen los te laten of op te ruimen). Er is nog veel meer te vertellen over de seizoenen en de vrouwelijke cyclus. Hier ga ik in het boek uitgebreid op in.
Gaat menstruatieverlof niet een beetje te ver?
In landen als China, Japan en Korea, Taiwan en Indonesiƫ kennen ze inmiddels bij wet geregeld menstruatieverlof. In de meeste westerse landen heerst er nog een taboe op. Uit onderzoek blijkt dat wanneer vrouwen rust nemen tijdens de zwaarste dag van hun menstruatie, zij minder klachten hebben en veel sneller herstelt zijn. Mijn vriendin ging van 7-8 dagen menstrueren naar 1-2 dagen. Zij neemt 1 dag totale rust en werkt dan dus ook niet. Hierdoor heeft zij dus 5 productieve dagen meer dan wanneer zij maar gewoon doorgaat. Menstruatieverlof is dus vanuit economisch oogpunt gezien, ook zeer interessant. Menstruatieverlof zal niet voor alle vrouwen nodig of gewenst zijn. 90% van de vrouwen geeft echter in een onderzoek aan dat ze het meest naar rust verlangen tijdens de zwaarste dagen.
Je kunt je toch ook gewoon elke maand ziek melden?
Ja dat is een mogelijkheid. Maar denk je niet dat het op gaat vallen als je je elke maand een dag ziek meldt? Zou het niet een veel betere oplosing zijn dat we de menstruatie uit de taboesfeer halen en gewoon bespreekbaar maken? Dat we zaken gewoon als volwassen mensen met elkaar regelen?
Menstruatieverlof gaat niet werken omdat hier misbruik van gemaakt gaat worden?
Misbruik van regelingen is nooit voor 100% uit te sluiten. Vrouwen die geen last ervaren (uit onderzoek blijkt dit om 6% van de vrouwen te gaan) zullen zich of achtergesteld voelen of zeggen dat ze last hebben om zo een extra vrije dag te krijgen. Maar moet 94% van de vrouwen daaronder lijden? Het misbruik zal in de praktijk erg mee vallen. We leven in een tijd van technologie en via diverse app's kun je bijhouden wanneer een vrouw meer dan 1 keer per maand ongesteld is.
Komen mannen niet in opstand wanneer vrouwen een dag extra verlof krijgen?
Ja en nee. Uit ervaring en honderden gesprekken die ik met mannen heb gevoerd, blijkt dat mannen die niet bewust zijn van wat vrouwen ervaren boos, jaloers of kinderachtig reageren. Mannen die echter meer bewust zijn van wat vrouwen ervaren reageren begrijpend. Het kan dus handig zijn om de mannen in jouw omgeving te informeren over wat er speelt tijdens jouw menstruatiecyclus. Vind je dit eng? Geef ze dan het boek cadeau.
Welke werkgever neemt nog vrouwen aan als die elke maand een dag vrij willen?
Draai het eens om. Welke vrouw wil er nog werken voor een werkgever die vrouwen niet respecteert in hun vrouw-zijn en rekening houdt met de behoeftes van een vrouw. In mijn beleving is bijvoorbeeld menstruatieverlof een taak van de overheid. Zorgverlof, kraamverlof, papa dagen ed. zijn inmiddels ook bij wet geregeld. Dus waarom geen menstruatieverlof? Wil een werkgever liever vrouwen die fit en uitgerust zijn of wil een werkgever vrouwen in dienst die maar op halve kracht draaien omdat ze hun eigen cyclus geweld aan doen?
Moet je dan een briefje van de dokter hebben of zo?
De meeste vrouwen in de leeftijd tussen +/- 12 en +/-50 jaar menstrueren regelmatig. Het lijkt mij vrouw onterend om voordat je gebruik kunt maken van een menstruatieregeling of verlof, maandelijks bij de dokter langs moet om te laten controleren of je wel echt ongesteld bent. Ik weet dat er in landen waar al een regeling is, dit wel vaak een vereiste is. Voor hier in Nederland lijkt het mij grote onzin.
Zijn er geen andere oplossingen dan menstruatieverlof?
Wanneer menstruatieverlof onhaalbaar lijkt (dat was zorgverlof ook ooit) zou je misschien aan de volgende mogelijkheden kunnen denken: Werken vanuit huis, een aparte ruimte binnen een bedrijf, instelling of school waar vrouwen zich even terug kunnen trekken. Flexibele werktijden, per dag 20 minuten langer werken om zo 1 dag in de maand menstruatieverlof op te kunnen nemen. Andere werkzaamheden uitvoeren die meer bij deze periode van de menstruatiecyclus horen. Heb jij nog meer opties dan horen wij deze graag.
Ik vind alle ophef nog steeds flauwekul?
Uit onderzoek blijkt dat 6% van de vrouwen geen enkele beperking ervaart. In het boek praat ik ook niet alleen over de winterperiode (tijd van het menstrueren/vloeien) maar over de hele cyclus. De theorie geld ook niet als waarheid. Elke vrouw ervaart haar cyclus anders. Heb je nergens last van? Dan is dat super fijn voor je. Vergeet echter niet dat 94% van alle vrouwen wel last ervaart en er niet veel mee kunnen als mensen zeggen: Stel je niet aan je moet gewoon door.