Page content

article content

Revolutie schopt de natuurlijke menstruatiecyclus door de war

In mijn vorige mail blog had ik de vraag gesteld hoe het kan dat pas in de afgelopen 3 generaties vrouwen menstruatieklachten zijn gaan ervaren. Dit terwijl menstrueren al zo oud is als de mens zelf.

De oorsprong ligt in de verandering van de natuurlijke cyclus van de mens ten tijde van de eerste en volgende revoluties. De eerste revolutie is die van de landbouw en veeteelt.

Eerste revolutie: Landbouw en veeteelt

De mens wist als jagers en verzamelaars goed te overleven. Mannen gingen op jacht en vrouwen verzamelde voedsel rondom hun eigen leefgebied. Hoewel er vaak is gedacht dat de mannen het merendeel aan voedsel binnen bracht is dat een misvatting. Mensen waren niet zo succesvol in jagen als men vaak denkt. Slechts 35% van de tijd was de jacht succesvol. Mannen brachten daardoor 30% en vrouwen 70% van het totale calorierijke voedsel binnen. Omdat vrouwen veel beter wisten welke planten, noten, zaden en fruit voedzaam waren konden zij veel gerichter calorierijk voedsel verzamelen.

Daarnaast wisten vrouwen ook precies welk voedsel in ieder seizoen waar te vinden waren. Vis, schaaldieren, kuit, eieren, gevogelte, bessen, kruiden, wortels, noten en andere vruchten. Vrouwen waren dus erg belangrijk voor het voortbestaan en gezondheid van de mens. Neemt niet weg dat mannen ook een belangrijk aandeel hadden in het binnen brengen van voedsel en het waarborgen van de veiligheid van de gemeenschap.

Door de toenemende bevolkingsgroei werd het echter steeds moeilijker om voldoende voedsel te verzamelen binnen een leefgebied. Mensen moesten steeds verder weggaan uit hun eigen leefgebied om nog voldoende voedsel te kunnen verzamelen of om op te jagen. 10.000 jaar geleden zijn mensen daarom overgestapt op landbouw. Eerst vanuit het Midden-Oosten en zo’n 4000-5000 jaar geleden ook in Nederland. Door over te stappen op landbouw werd het mogelijk om op 1 plek te blijven en toch veel voedsel te kunnen verbouwen/vergaren.

Deze landbouwrevolutie heeft ervoor gezorgd dat de bevolking in een nog sneller tempo groeide. Dit kon ook omdat er nu weer voedsel in overvloed was. Wat dat betreft is landbouw een uitkomst geweest. Maar voor de mens als soort zijn we qua gezondheid er vanaf toen wel op achteruit gegaan.

Zo oud werden we dus niet

Mensen werden gemiddeld nog maar 20-30 jaar oud (zie vorige blog om erachter te komen hoe oud jagers verzamelaars werden). Vrouwen gingen vanaf hun vruchtbare leeftijd hun eerste kind baren en binnen 2 jaar volgende een tweede of meer kinderen. Het voordeel van meer kinderen krijgen was dat er meer handen beschikbaar waren om mee te helpen op het land om het voedsel te verbouwen. Het nadeel van deze ontwikkeling was dat er veel meer kindersterfte was, vrouwen vaker jong overleden omdat tja, kinderen baren ook niet zonder gevaren is en omdat mensen dichter op elkaar woonde ontstonden er ook meer infectieziektes. Logisch dat mensen gemiddeld niet meer zo oud werden.

Maar er gebeurde nog iets wat de gezondheid en de levensverwachting van de mens niet ten goede kwam.

De mens zocht namelijk manieren om op het land een gewas te verbouwen die een grote en goede oogst op zou brengen. Boeren gingen voornamelijk zich focussen op tarwe, gierst, aardappels, mais en melk (dit zijn voedingsproducten die jagers verzamelaars niet of nauwelijks aten). Het voordeel was dat er (mits de oogst lukte), grote hoeveelheden geoogst konden worden om de alsmaar groeiende populatie van voedsel te voorzien. Maar het nadeel was dat de variatijd van voedsel en dus ook de variatijd aan nutriënten, drastisch af nam en stress daarentegen toenam.

Stress

De stress of er wel voldoende voedsel zou zijn voor de winterperiode maar ook de stress van de hoeveelheid extra werk wat er verzet moest worden. Landbouw en veeteelt vraagt namelijk vele uren per dag aan intensieve arbeid. In vergelijking met de jagers en verzamelaars die slechts 2 tot 5 uur per dag bezig waren om voedsel te verzamelen waren boeren van zonsopkomst tot -ondergang aan het werk. Door de relatief zware arbeid had dat op het menselijk lichaam ook behoorlijk wat impact. Rusten was er nauwelijks meer bij en de opbouwende te korten in onze voeding zorgde voor een verzwakt immuunsysteem.

Alles bij elkaar genomen kunnen we ons afvragen of deze landbouwrevolutie een zegen was of juist het begin van de ondergang van de mens in gang heeft gezet. Zeker omdat door landbouw de mensen veel minder omega 3 vetzuren uit o.a. groene bladgroenten en vis en veel meer omega 6 vetzuren uit granen en vlees zijn gaan eten. Wat dit voor consequenties hadden/hebben vertel ik in mijn volgende blog.

Misschien dat je al een klein beetje in de gaten krijgt waar ik heen wil met dit verhaal. Je kan nu al opmaken dat de eerste verandering de natuurlijke cyclus van de mens in de war heeft geschopt. En daarmee ook de natuurlijke menstruatiecyclus van vrouwen. Wij als menstruatie voorlichtingsinstituut pleiten er dan ook voor dat het goed zou zijn als vrouwen weer meer naar hun eigen cyclus mogen gaan leven maar dat veel vrouwen niet meer weten hoe dat te doen.

Grip op je cyclus challenge

Daarom hebben wij de Grip op je cyclus challenge bedacht. Tijdens deze challenge van 4 weken gaan wij kort maar intensief jouw kennis geven over de menstruatiecyclus en daarnaast tips en tools geven hoe jij grip op je cyclus kan krijgen om zo jouw menstruatieklachten te verminderen. Ben je nieuwsgierig hiernaar of wil jij je graag aanmelden voor deze challenge? Ga dan nu naar onze website en meld je vandaag nog aan.

https://men-struatie.nl/grip-op-je-cyclus-challenge/

Liefs, Anke Verhagen

 

Bron vermelding:

Veel van de informatie die ik met je deel, komt uit het boek van Remko Kuipers. Remco is arts, apotheker, cardioloog maar vooral wetenschapsonderzoeker. Hij was de eerste die promoveerde in de evolutionaire geneeskunde, de wetenschap die zich bezig houdt met de relatie tussen evolutie, leefstijl en gezondheid. Voor zijn onderzoek verbleef hij jaren in Oost-Africa, veelal te midden van primitief levende volkeren.

Laat een bericht achter

Comment Section

0 reacties op “Revolutie schopt de natuurlijke menstruatiecyclus door de war

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.