Vroeger waren er menstruatiesymptomen in plaats van menstruatieklachten

Wanneer je met vrouwen van boven de 80 jaar praat, ontdek je dat deze vrouwen menstruatiesymptomen hadden en niet over menstruatie klachten spreken. Waarom hebben vrouwen van nu veel meer menstruatieklachten dan de vrouwen van drie generaties geleden?

In mijn zoektocht naar meer informatie over de invloed die de menstruatie kan hebben op vrouwen, heb ik niet alleen met jonge vrouwen gesproken. In mijn gesprekken met vrouwen die de 80 zijn gepasseerd, ontdekte ik iets heel frappants. Geen van deze vrouwen sprak over menstruatieklachten. Als ik ze vroeg over hoe hun menstruatie verliep, haalde de meeste hun schouders op.

‘Ach ja, als het weer zover was dan deed je het een of twee dagen iets rustiger aan. Niemand die er iets van merkte omdat er zeker niet over gesproken werd. Natuurlijk merkte je het op en kon het door slechte beschermingsproducten vervelend zijn. Maar echt klachten? Nee dat niet’.

In eerste instantie snappen ze dan ook weinig van alle aandacht die wij in de afgelopen jaren voor de menstruatiecyclus vragen. Pas wanneer we het hebben over de verschillen in levensstijl van toen en nu, begrijpen ze dat de rust die zij toen namen, vandaag de dag een stuk lastiger is.

Als mij één ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat de enorme snelheid waarmee onze maatschappij veranderd, debet is aan het feit dat vandaag de dag zoveel vrouwen last hebben van hun menstruatie.

De vrouwen van nu zijn opgevoed met de waarheid van toen.

De waarheid van toen is niet langer toe te passen op het leven vandaag. 

In het kort

Het leven van vrouwen die in de jaren 40 geboren zijn, zag er vaak zo uit. Voor hun 30e waren ze:

  • Laag opgeleid
  • Getrouwd
  • Moeder van minstens 4 kinderen
  • Huisvrouw
  • Soms een parttime bijbaantje

Het leven van de kinderen van deze vrouwen (55+jr.) ziet er vaak zo uit:

  • Opgeleid en bijgeschoold
  • Getrouwd, samenwonend, gescheiden, Lat, Wop, enz
  • Moeder van 2,1 kinderen
  • Werkend

Het leven van de kinderen (+/- 30 jr.) van deze vrouwen

  • Hoogopgeleid
  • Samenwonend, alleen staand
  • Kinderwens
  • Werkend

Stress

Wanneer ik 80-jarige vraag hoeveel stress zij in hun leven ervaart hebben, valt het op dat dit een stuk minder is geweest dan dat de vrouwen vandaag de dag ervaren. Dit idee hebben ze in ieder geval. Zelfs de begin jaren van de 2e wereldoorlog die zij als jong meisje hebben meegemaakt, lijkt voor vele minder stressvol te zijn geweest dan je zou denken.

Zo ook bij mijn moeder. Op de eerste dag van de oorlog vroeg ze om een snoepje. Nou die kreeg ze. Er ontplofte een granaat in het schuurtje achter het huis. Het schuurtje was weg, alle ramen lagen eruit en mijn moeder zat onder de granaatscherven. Wanneer ik nu met haar op reis ga, is het bij de douane altijd prijs. Ze heeft namelijk nog steeds een groot aantal scherven in haar lichaam zitten. De metaaldetectors gaan dan ook altijd af als ze er doorheen moet.

Daarnaast zaten er 14 onderduikers op zolder. Toch ging het leven ‘gewoon’ door. Later na de oorlog werd ook het opvoeden van de kinderen, het draaiende houden van het huishouden en het sociale leven, niet als stressvol ervaren. Dit zal ongetwijfeld niet voor alle vrouwen gelden die deze tijd mee gemaakt hebben. Degene die ik persoonlijk gesproken heb gaven dit wel aan.

Hoe is dat nu

Maar hoe is dat vandaag de dag. Hoe zit het met jouw stressniveau als moeder, vrijgezel, partner, werkende of student?

De hoeveelheid prikkels die vrouwen vandaag de dag te verwerken hebben, ligt vele malen hoger dan van de vrouwen van toen. De wereld, de techniek, social media en de snelheid waarmee deze dingen veranderen, gaat in een moordend tempo.

Denk eens even terug aan jouw aller eerste mobile telefoon. Denk eens even terug aan jouw eerste computer. Denk eens even terug aan jouw eerste koffiezetapparaat. Denk nu eens terug aan de telefoon van je ouders. Aan de computer van jouw ouders en aan hun koffiezet apparaat.

De snelheid waarmee alles zich ontwikkeld ligt vele malen hoger als dat onze hersenen en lichaam kan verwerken. Het lijkt ook allemaal alleen maar sneller te gaan. Wanneer je kijkt naar de veranderingen vanaf het jaar nul tot 1920 en je zet dit af tegen de veranderingen in de afgelopen 100 jaar, dan snap je dat verandering nu gewoon te snel gaat.

De rust die de vrouwen van vroeger tijdens de eerste dagen van hun menstruatie namen, lijkt nu onmogelijk. Dit blijkt een enorme oorzaak te zijn van de menstruatieklachten die vrouwen vandaag de dag ervaren. 90% van de vrouwen geeft aan naar rust te verlangen maar dit is best lastig in onze huidige maatschappij. Vrouwen ‘moeten’ dus continu over hun grenzen gaan om alle ballen in de lucht te houden.

Waar ben jij in dit verhaal

Stress is op zich niet schadelijk. Zolang je na een stressvolle periode (die maximaal 20 minuten mag duren) een periode van 20 minuten van ontspanning inlast, is er niets aan de hand. Verlies je echter de balans hierin, dan raakt jouw systeem overbelast. Een overbelast systeem (lichaam en geest), moet zichzelf continu herstellen (het auto-immuun systeem staat constant aan). Hiervoor heeft het rust nodig. Je snapt het al, in onze huidige maatschappij is dit niet echt makkelijk

Zeker niet als je een vrouw bent. Naast alle taken die mijn moeder deed, moeten vrouwen nu ook nog eens volle bak aan het werk. Get the picture?

Van menstruatieklachten naar menstruatiesymptomen

Stress is de grootste veroorzaker van menstruatieklachten. In de huidige maatschappij lijkt er geen ontkomen aan. Maar er is gelukkig hoop. Ook jij kunt van menstruatieklachten terug naar menstruatiesymptomen. Of je het nu wel of niet wil geloven, maar jouw levensritme is en wordt grotendeels door andere bepaald. De manier waarop de maatschappij van jou verwacht dat je functioneert is achterhaald en ouderwets. Toch conformeer jij je hier waarschijnlijk aan.

Is het niet eens tijd dat je uit die ouderwetse manier van doen en leven stapt? Is het niet eens tijd dat jij jouw leven echt in eigen hand neemt? Is het niet eens tijd dat je stopt met sterk te zijn? Laat de ballen eens even vallen en neem eens een uur de tijd om naar een andere manier van leven te luisteren.

Wanneer je dit in je eentje wilt doen, zal je al snel merken dat dit bijna ondoenlijk is. De kans is dan eigenlijk 100% dat je al snel terugvalt in oude gewoontes. Je hebt de meeste kans wanneer je dit samen met andere vrouwen doet.

De masterclass die jou andere opties geeft

Het Menstruatie voorlichtingsinstituut heeft samen met artsen, specialisten en therapeuten een 6 stappenplan ontwikkeld. Met dit plan garanderen wij dat jouw menstruatieklachten enorm gaan verminderen en jouw energieniveau omhoog gaat. Binnen 6 maanden voel jij je krachtiger als ooit tevoren.

Tijdens deze online masterclass leggen wij uit:

  • Hoe menstruatieklachten ontstaan
  • Wat je aan menstruatieklachten kunt doen
  • Hoe het 6 stappenplan ook voor jou kan werken

Meld je aan voor deze masterclass door hier te klikken

Wanneer jij als vrouw weer gaat leven volgens jouw vrouwelijke cyclus (ipv te leven volgens de mannelijke standaard), veranderd alles. Je hebt geen mannenlichaam. Stop er dan ook mee om jezelf te behandelen of je te laten behandelen alsof dit wel zo is.

Dit klink misschien niet aardig, maar het enige dat ik als man voor ogen heb is een wereld die geleid wordt door krachtige vrouwen. Ik zie in mijn privé en werksituatie dagelijks de voordelen hiervan. Mannen zijn niet zo goed in leiden als dat we met z’n alle denken (kijk even naar het nieuws vanavond). Vrouwen die leiden vanuit hun vrouwelijke wijsheid is wat in mijn beleving deze wereld nodig heeft.

Maar wanneer een vrouw moet leven naar het ritme van mannen gaat het mis. Je hebt een vrouwenlichaam en hierdoor andere behoeftes. De wereld zal zich bewust moeten worden van dit feit. De eerste stap hierin is om als vrouw weer te gaan leven naar jouw eigen cyclus. Mannen zullen later volgen en dit gaan ondersteunen. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is het te vragen. Verandering en creatie zijn als het leven zelf. Vrouwelijk.

Liefs Peter