Waarom rust tijdens jouw menstruatie zo goed werkt

De menstruatiecyclus kun je vergelijken met eb en vloed. In deze cyclus gaat het om een komen (aangroeien) en gaan (afstoting) van het endometrium (baarmoederslijmvlies). Deze maandelijkse cyclus wordt gereguleerd door hormonen. Het precieze mechanisme van de afstoting van het endometrium en de bijbehorende bloeding is nog niet bekend. Wel weten we dat hierbij prostaglandinen betrokken zijn, een soort ‘mini-hormonen’ met grootst effect.

Invloed van stress

Wat we ook weten is dat de verhouding tussen de verschillende hormonen op een bepaald moment nauw luistert en individueel bepaald is. En omdat stresshormonen ook hormonen zijn, heeft stress zeker invloed op de menstruatie en de maandelijkse cyclus.

Relatieve rust of stressvermindering kan ervoor zorgen dat het totaal aan hormonen (zowel de stresshormonen, als de mensturatiecyclushormonen) beter in balans zijn of komen. Wanneer de hormonen goed in balans zijn heb je (veel) minder last van de menstruatie.

Wat houdt rust in

Relatieve rust houdt in dat je het wat rustiger aan doet, minder intensief sporten, eventjes ‘gewoon niks’ doen, een pyamadag houden of jezelf verwennen met een warm bad. Luister naar wat jouw lichaam aangeeft. Wil het rusten rust dan ook. Wil het slapen slaap dan ook. Word je bewust van de signalen van jouw lijf. Bewuste rust werkt nu eenmaal het beste.

Complete bedrust wordt afgeraden

Mensen zijn gemaakt om te bewegen. Hier zijn onze lichaamsfuncties op ingericht. Door complete bedrust komen bepaalde processen als het ware ‘stil te staan’, wat tot verdere complicaties kan leiden. Heb je dus veel behoefte aan slaap, slaap dan veel maar kom af en toe wel even uit bed.

Doe een tandje minder tijdens de eerste en/of tweede dag van de menstruatie. Bij (heftige) klachten doe je meerdere tandjes terug en beperk stress tot een minimum. Heftige klachten heb je niet voor niets. Wanneer er geen sprake is van een medische afwijking, gebruik dan de tips uit ons boek.

De kans is groot dat jouw volgende menstruatie dan al een stuk makkelijker gaat. Hou dit vol en je zal merken dat ook jij energieker wordt, korter gaat menstrueren en steeds minder klachten gaat ervaren.

In de praktijk

Voor veel vrouwen lijkt dit onmogelijk. Alles moet toch gewoon door? Toch kun jij hierin met kleine stapjes al heel veel bereiken. Wij hebben de ervaringen van honderden vrouwen gebundeld in onze boeken. Hoe zorgen zij voor rust in hun drukke en vaak overvolle leven?  Dat lees je hier

Nog één belangrijke vraag

Wat zou jij jouw dochter, nichtje, buurmeisje, beste vriendin, zus, moeder, klasgenootje adviseren wanneer zij jouw menstruatieklachten zou hebben? Zou het zo kunnen zijn dat dit advies ook voor jou mag gelden?

Blijf niet rond lopen met menstruatieklachten. Wij helpen je er graag vanaf.

Blog: Trudy Vlot