Meisje 14 jaar elke maand 10 dagen mishandeld

Vandaag in de klas vertelde een meisje van 14 jaar: “Ik menstrueer 10 dagen waarvan ik er 4 niet weet waar ik het zoeken moet. Ik heb veel buikpijn, hoofdpijn en bijna geen energie. Mijn ouders zeggen dat het er gewoon bij hoort en dat ik mij niet aan moet stellen. Het liefst zou ik thuis blijven en in mijn bedje kruipen, maar dat mag niet van mijn ouders.”

Tijdens een gastles

Dit vertelde zij vanmorgen tijdens een van mijn gastlessen, voor een volle klas. De tranen stonden in haar ogen. Je kon een spelt horen vallen en haar verhaal raakte iedereen die aanwezig was. Ik vroeg haar of ze al eens naar een dokter was geweest met haar klachten. Zij antwoorden van niet omdat ze thuis zeggen dat het vanzelf weer over gaat.

Je zou denken dat dit een extreem geval is, maar niets is minder waar. In het afgelopen jaar kom ik dit soort verhalen in elke klas waar ik kom tegen. Elke keer vraag ik mij af hoe het toch mogelijk is dat dit soort dingen gebeuren. Het lijkt zo onmenselijk. Elke keer raakt het mij diep op emotioneel niveau.

De invloed van taboes

Maar dit is dus wat er gebeurt op het moment dat een belangrijk onderwerp als de menstruatie, in de taboesfeer terecht komt. Nagenoeg alle meiden en vrouwen die ik spreek, vinden het moeilijk om over hun klachten te praten. Niemand wil voor aansteller uitgemaakt worden en dat is wat veel te veel gebeurt.

De reactie van de jongens in de klas was geweldig. Zeker toen zij zelf hadden gevoeld hoe de menstruatiekrampen voelen. “Zo kom je toch niet naar school, dit is niet normaal. Ik zou direct naar een dokter gaan. Ik snap jou nu veel beter hoor.” Ook de docenten waren onder de indruk. ‘Pfff. Dit had ik niet verwacht.’

Ernstige menstruatieklachten zijn inderdaad niet normaal, we zijn ze ‘normaal’ gaan vinden.

In dit artikel lees je wat abnormale klachten zijn

Stoppen met onderschatten

De ernst van de invloed van de menstruatiecyclus wordt sterk onderschat. Dit blijkt wel uit alle onderzoeken naar de invloed van menstruatie. Maar waarom schenken wij daar met zijn allen toch maar zo weinig aandacht aan?

Is het omdat de invloed dermate groot is dat ons eigen interne systeem dit niet aan kan? ‘Zo erg kan het toch niet zijn?’ ‘Als het zo erg zou zijn zou er toch allang iets aan gedaan worden?’ ‘Ik ken vrouwen die nergens last van hebben.’ ‘Ik ben ook een vrouw die menstrueert en ik ga toch ook gewoon door.’

Maar wat zijn de gevolgen, als we  klachten negeren?

Jonge meiden die zich niet gezien en gehoord voelen om nog maar te zwijgen over de psychische klachten en gezondheidsrisico’s. De pest is dat deze generatie opnieuw opgroeit met het het idee dat ze de signalen van hun lichaam moeten negeren. Hierdoor moeten zij als meisje/vrouw enorm verharden om in deze maatschappij mee te kunnen. Het onbewust omgaan met de verschillen tussen mannen en vrouwen, kost onze maatschappij 8 miljard euro!

Niemand wil slecht nieuws horen. De menstruatie discussie lijkt een beetje op die van de discussie over klimaatverandering. Van de 100 wetenschappers luiden er 98 de noodklok. We lezen de berichten en beseffen allemaal dat er iets zou moeten veranderen. 2 van de 100 wetenschappers zeggen dat het wel meevalt en de meeste van ons handelen daarnaar (incl. ik zelf).

Kennis maakt het verschil

Het gebrek aan kennis bij ouders, docenten en de leerlingen zelf, is schrikbarend. Het meisje van vanochtend zei mij na afloop in de gang dat ze zoveel nieuws had geleerd over haar eigen cyclus en dat zij met deze informatie nog eens met haar ouders zou gaan praten. Love my job.

Welke boodschap gaan wij met z’n alle de jonge generatie meegeven?

Ondersteunen

Wil je ons ondersteunen bij ons werk op scholen dan kan dat op verschillende manieren.

  1. Deel dit bericht. Een kleine moeite met groot effect
  2. Geef de school van jouw dochter op voor een van onze programma’s
  3. Deel het landelijk onderzoek op socialmedia

Maar de aller belangrijkste actie die je kunt nemen als moeder of vader is jezelf te laten informeren. Neem de verantwoording voor je dochter door meer kennis te vergaren over de hele menstruatie cyclus. Als man kun je ons gratis programma volgen en als vrouw de ‘Grip op je cyclus challenge’.

Namens alle jonge meiden, Dank je wel

Ps. Misschien vind je de titel van dit bericht een beetje hard. Maar wanneer er zo slecht geluisterd wordt naar de behoefte van een kind, is dat voor mij misbruik. Ook al mis je als ouder dit bewustzijn.