Het Menstrual Awareness Program (MAP) voor scholen
Bij het woord basisbehoefte denken we al snel aan eten, drinken en onderdak. Om gezond en vitaal te kunnen leven, hebben we als mensen ook nog andere basisbehoeftes. Bijvoorbeeld rust, erkenning en zingeving.
De meeste scholen besteden aandacht aan de ‘gelijkheid’ tussen meisjes en jongens. De behoeftes van jongens en meisjes zijn echter niet gelijk. Hier is vaak weinig oog voor omdat de focus op ‘gelijkheid’ gericht is. Als er geen rekening wordt gehouden met de verschillende behoeftes heeft dit grote gevolgen.
De Impact wordt vaak sterk onderschat
Uit onderzoek onder meer dan 15.000 jongen meiden in de leeftijd 14 tot 19 jaar, blijkt dat de impact van de menstruatiecyclus vaak sterk onderschat wordt. Op scholen vertaalt deze impact zich in ziekteverzuim, concentratieverlies en verslechterde leerprestaties, maar ook in ongemak, onzekerheid, fysieke klachten, schaamte etcetera.
94 procent van de jonge meiden geeft aan dat zij tijdens de zwaarste dag van hun menstruatie behoefte heeft aan rust. Wanneer 94 procent van de meiden dit aangeeft, kun je in onze beleving spreken van een basisbehoefte. Een basisbehoefte waaraan scholen meer aandacht zouden kunnen geven.
Meer inzicht met onze MAP-programma's
Wat zijn de gevolgen als een school geen rekening houdt met deze behoeftes? En hoe kunnen ze daar wel rekening mee houden? Daar geven we inzicht in met onze MAP-programma's. In deze programma's krijgen scholieren antwoord op de vragen waarmee zij rondlopen, maar waarover ze niet durven te praten.
Het resultaat? Lager ziekteverzuim, meiden die zich zelfverzekerder voelen en beter in hun vel zitten. Waarom? Simpelweg omdat er rekening gehouden wordt met hun behoefte. Door de jongens bij het onderwerp te betrekken, ontstaat er meer wederzijds begrip. Dit komt de sfeer op school ten goede.
Eerst het bewustzijn verhogen
Het programma begint met het verhogen van het bewustzijn op en het uitbreiden van de kennis over de invloed van de menstruatiecyclus. Niet alleen bij de leerlingen maar zeker bij docenten en het schoolbestuur.