Waarom doen wij wat we doen

Peter is de eerste en enige man in Nederland die de menstruatiecyclus op de agenda zet van zowel mannen als vrouwen; jong en oud, op scholen en in het bedrijfsleven. Hij is de auteur van het boek: ‘Men-struatie, de grote ontkenning.’ Peter is van mening dat er anno 2018 nog een groot taboe rust op de cyclus van de vrouw. Menstruatie? Daar hebben we het liever niet over, en al helemaal niet op het werk.

De menstruatiecyclus is een wezenlijk onderdeel in het leven van elke vrouw, bewust of onbewust, en of ze het leuk vindt of niet. Hij weet uit eigen ervaring, of eigenlijk door de ervaringen met zijn partner Anke, dat meer kennis over en bewustzijn op de menstruatiecyclus veel voordelen met zich meebrengen. Oók op de werkvloer. De hele menstruatie problematiek is in zijn ervaring niet nodig. Vrouwen hoeven geen last te hebben van hun menstruatie.

Volgens Peter is het tijd dat mannen en vrouwen een andere kijk krijgen op de kracht van de verschillen tussen vrouwen en mannen. Wanneer we elkaar beter gaan begrijpen en elkaar werkelijk vrouw en man laten zijn, wordt het leven een stuk aangenamer. Daarbij levert het ook een boel op, zowel thuis als op het werk.

Dit alles vraagt om een andere kijk vanuit de maatschappij. Een andere kijk waar ook een ondersteuning in verscholen ligt, namelijk vanuit de leerkracht, de werkgever of de partner. Een kijk waarbij er meer oog komt voor samenwerking in plaats van strijd.

“Hoe mooi zou het zijn als we rekening gaan houden met de verschillende behoeftes tussen mannen en vrouwen, zodat iedereen optimaal kan functioneren?”, vraagt Peter zich regelmatig af. Dat de menstruatiecyclus en het bewustzijn hierop een belangrijke rol spelen is voor hem duidelijk. Hij ziet het als zijn missie dat dit uiteindelijk voor iedereen duidelijk wordt.


Coauteur Anke Verhagen:

Het was haar partner Peter die voorstelde om haar cyclus eens te gaan bijhouden. Ik menstrueer al 26 jaar. Ga jij mij nou als man vertellen wat ik eventueel anders zou kunnen doen? Anke wilde eerste niet luisteren, maar heeft dit uiteindelijk wel gedaan, met alle gevolgen van dien. Van acht dagen menstrueren en veel pijn is Anke nog maar anderhalve dag ongesteld. Er volgde een groot onderzoek, waaruit bleek dat ze niet de enige was die geen enkele relatie met haar cyclus had.

Anke had als kind al veel last van haar ongesteldheid. Daar werd echter niet over gesproken. Ze heeft in haar leven zeven anticonceptiepillen geprobeerd, maar niets hielp. Het enige wat werkte, was de knop omzetten en doen alsof het erbij hoorde. Totdat Peter haar die vraag stelde en alles voor haar, hun relatie, het gezin en haar werk veranderde.

Anke is gaan luisteren naar haar lichaam en de signalen die het afgeeft. Vrouwen zijn zo druk met een baan, het huishouden, gezin, partner, sociaal leven en sporten, dat ze volledig voorbij gaan aan hun lichaam. Anke is gaan inzien dat ze meer met haar cyclus mag leven. Ze plant haar werkzaamheden gericht af op haar cyclus, waardoor ze vrijwel geen stress meer ervaart.

Ze heeft vrijwel geen pijnklachten, de moodswings zijn minder aanwezig en ze menstrueert nog maar anderhalve dag. Ze is gaan inzien dat er meer bewustzijn nodig is, zowel bij vrouwen als bij mannen. Veel vrouwen weten niet hoe hun cyclus in elkaar zit, laat staan dat mannen dit weten. Hoe kan de omgeving ondersteunend zijn aan vrouwen als de menstruatie nog steeds in de taboesfeer zit?

Het zal het bedrijfsleven ten goede komen, aldus Anke, als er meer openheid voor en communicatie over de menstruatiecyclus komt. “We hebben te lang alles op een mannelijke manier gedaan”. Hoe kan het dat zoveel vrouwen ziek zijn, een burn-out hebben of overspannen thuis zitten? Anke denkt dat als vrouwen meer de ruimte krijgen om naar hun eigen lichaam te luisteren, we allemaal in onze kracht kunnen gaan staan.


Missie

Het is onze missie om kennis en bewustzijn te vergroten over de invloed van de menstruatiecyclus op mens en maatschappij.


Visie

Wanneer we het idee van ‘gelijkheid’ tussen vrouwen en mannen los kunnen laten, ontstaat er ruimte en inzicht voor de verschillen in behoeftes. Mannen en vrouwen hebben van nature een verschillende manier van denken en doen en hier schuilt een enorme kracht in. Door oog te hebben voor de verschillen kunnen we zien dat vrouwen en mannen niet gelijk, maar complementair zijn.


Doelstelling

Geen rekening houden met de behoefte van vrouwen tijdens hun menstruatie, leidt tot ziekteverzuim en productiviteitsverlies. Dit kost het bedrijfsleven jaarlijks ongeveer 7,3 miljard euro. De belangrijkste redenen dat dit verlies niet zichtbaar is, zijn de taboesfeer en het gebrek aan kennis over de invloed van de menstruatiecyclus.

Het menstruatie voorlichtingsinstituut heeft als doelstelling om de taboe te doorbreken, onderzoek te doen en kennis over te dragen binnen scholen, bedrijven en instellingen.

Wij leiden coaches en docenten op om deze kennis over te dragen binnen de doelgroepen.

Het team

Anke Verhagen

Coauteur workshop facilitator en gast docent

Meer informatie

Peter de Vroed

Auteur workshop facilitator en gast docent

Meer informatie

Onderzoek en workshops

menstruatie wetenschappelijk onderzoek vrouwen

Doe mee aan het onderzoek

Voor vrouwen

De grote menstruatie relatie challenge

Interactive boekbesprekingen

Workshops

Testimonials

Peter vertelde me wat hij tijdens het douche ceremonie met zijn vrouw doet. Dat heeft mijn vriendin en mij geïnspireerd om het ook eens te proberen. Wat een geweldige en bijzondere ervaring! Om er voorafgaand over te praten was al bijzonder, want ik bemoeide me nooit met haar menstruatie. Ze slikte de pil vaak door om maar niet ongesteld te worden, want daar had ze zo een last van. Als ze dan weleens ongesteld werd, was het heel vervelend. Seks kwam er niet van en ze had gevoelige buien. Daarachter zit een grote kwetsbaarheid, waar ik achter kwam door het er samen over te hebben.

We spraken af om de eerste keer te proberen wat Peter aanraadde en tijdens het ritueel steeds met elkaar te blijven communiceren hoe het voelde. Dat bleek geweldig te werken. We voelden ons beiden onzeker en kwetsbaar. Ik voelde me vereerd dat ze mij daarin toeliet en we kwamen heel dicht bij elkaar. Door heel present te zijn kon ik de ruimte scheppen waarin zij zich veilig voelde en voelde ik ook precies aan wat zij nodig had. Daardoor kon ik haar zelfs op de meest intieme plek te wassen. Ze vond het zelfs heel fijn wat ik deed en het vertrouwen tussen ons is echt gegroeid. Als klap op de vuurpijl duurde haar menstruatie maar 5 dagen in plaats van 7, en dat voor een eerste keer! Ik weet zeker dat Peter hier iets heel moois te pakken heeft!

Robbin en Charleen

Het besef dat een rustfase belangrijk is om weer energie bij te tanken, heeft mijn leven compleet verandert. Vroeger vond ik dat ik altijd iets moest ’doen’. Het putte me uit. Tegenwoordig sta ik mezelf zonder enig schuldgevoel één of twee dagen rust tijdens mijn menstruatie toe wanneer dat te organiseren valt. (Ik heb veel last van menstruatiepijn.) Ik merk dat ik door echt rust te nemen en door het idee dat ik iets zou moeten doen helemaal los te laten, me in de tijd daarna veel energieker voel. Ik heb er vertrouwen in gekregen dat na een fase van compleet loslaten en "afsterven" telkens weer iets nieuws geboren wordt. En mijn man en zoon supporteren mij, nemen het koken en de boodschappen van mij over en brengen kopjes thee. Dus in mijn leven heeft het veel moois gebracht.

Claudia van het Kaar

4 maanden in het programma:

Bryan: De grootste merkbare verandering voor mij is de zichtbare en voelbare ontspanning tussen ons tijdens een menstruatie-periode. Nadine trekt zich terug op haar kamer en laat zich volledig bedienen en verwennen door mij. Waar voorheen de stemming kriegelig en licht prikkelbaar kon zijn is de beperkte inter-actie die er is tussen ons voornamelijk liefdevol.


Nadine: Ik vind het heerlijk om in die dagen geheel te mogen ontspannen en niets te hoeven doen. Dit gaat me makkelijker af wanneer ik fysiek niet aanwezig ben, dan kan ik alles loslaten. Mijn vermoeidheid is duidelijk minder en ben minder prikkelbaar.

Ik ben er ook zo bewust mee bezig. Probeer ook twee dagen rust te houden, vooral de eerste twee dagen van mijn periode. Mijn man steunt dat ook volledig.

Sinds ik mijn cyclus bijhoud, merk ik dat ik mijn wisselvalligheid veel liefdevoller kan omarmen. Ik weet nu dat mijn humeurschommelingen een reden hebben, een oorzaak, en dat ik mijzelf er niet voor op de kop hoef te zitten. Dat maakt dat ik ook veel zachter met mijzelf om ga. Ik weet dat de actieve, inspiratiedagen terugkomen en ik voel dat ik mijn donkere, ingekeerde dagen ook nodig heb om bij te tanken en voeding te geven aan de andere dagen. Maakt het allemaal zo veel gemakkelijker.