5 redenen om natuurlijk te menstrueren

5 redenen om natuurlijk te menstrueren

Waarom je zou moeten overwegen te stoppen met hormonale anti-conceptie.

In een recent artikel in de New York Times, getiteld ‘Hoe je menstruatie te stoppen’, wordt beargumenteerd dat vrouwen hun menstruatie volledig moeten stopzetten door middel van het gebruiken van onderdrukkende medicatie (beter bekend als hormonale anti-conceptie zoals de pil).

Dit omdat het beter zou zijn voor hun gezondheid en het gevoel van welzijn. De auteur suggereert dat conditionering de enige reden is waarom vrouwen er niet voor kiezen hun menstruatie te stoppen. Namelijk, de conditionering dat maandelijks menstrueren goed is voor hun gezondheid.

Het vijfde signaal

Dit is een eigenaardige uitspraak, want maandelijks menstrueren is juíst een teken van goede gezondheid. Sterker nog, de Amerikaanse Ledenorganisatie voor Verloskundigen en Gynaecologen (www.acog.org) heeft afgelopen jaar aanbevolen om de menstruatie te beschouwen als ‘het vijfde signaal’ van gezondheid van vrouwen.

Het aantal door artsen voorgeschreven recepten voor hormonale anti-conceptie suggereert dat vrouwen juist geconditioneerd worden om te geloven dat menstrueren onnodig en ongezond is.

De vrouwen die ervoor kiezen om deze medicatie niet te gebruiken doen dat waarschijnlijk omdat ze ervaring hebben met de mogelijke nadelige effecten van het onderdrukken van hun menstruatie en menstruatie-cyclus.

Onttrekkingsbloeding

De bloeding, die vrouwen ervaren wanneer zij hormonale anti-conceptie gebruiken, is een onttrekkingsbloeding en geen fysieke bloeding, waardoor de betreffende bloeding als onnodig kan worden gezien. De onttrekkingsbloeding is bedacht door de eerste onderzoekers en ontwikkelaars op het gebied van geboortebeperking. Hun doel was het zoveel mogelijk benaderen van een normale menstruatie om zo meer vrouwen bereid te krijgen om de pil te gaan gebruiken. De fysieke bloeding is echter anders en heeft veel voordelen voor de gezondheid en het gevoel van welzijn voor vrouwen.

Hieronder een aantal van die voordelen:

1. Meest voorkomende levensbedreigende aandoeningen bij vrouwen

Onderzoek door het Amerikaanse onderzoekscentrum voor ovulatie en menstruatiecyclus (www.cemcor.ubc.ca), één van de weinige instituten die zich richten op het onderzoeken van de vrouwelijke cyclus, heeft ontdekt dat het hebben van een maandelijkse menstruatie en ovulatie van belang is voor:

– het lange termijn behoud van gezonde botten (voorkomen van osteoporose)

– het hebben van gezonde borsten (voorkomen van borstkanker)

– het hebben van een goede hartconditie (voorkomen van hartziektes en hartinfarct) Deze drie aandoeningen zijn nu juist de drie meest voorkomende levensbedreigende aandoeningen voor vrouwen…

2. Wat jouw menstruatiecyclus kan aangeven

Nogmaals, het ACOG heeft aanbevolen om de menstruatiecyclus te zien als het vijfde signaal van gezondheid voor vrouwen, naast bloeddruk, hartslag, en al die andere standaard zaken die een dokter controleert wanneer je lichamelijke klachten hebt.

De regelmaat van je cyclus, de kenmerken van je cyclus en symptomen die je hebt kunnen bijvoorbeeld aangeven dat je lijdt aan een schildklieraandoening, PCOS of endometriose. Ook kan de menstruatiecyclus aanwijzingen geven over disbalans in hormonen of een vitaminegebrek.

Het volgen van je menstruatiecyclus (bijvoorbeeld met behulp van één van de vele menstruatie-apps) vanaf je tienerjaren helpt bij het vroeg en op tijd stellen van diagnoses.   

3. Gezondheidsrisico’s 

Het gebruiken van hormonale anti-conceptie en het onderdrukken van je menstruatie maskeert mogelijke onderliggende aandoeningen, die onvruchtbaarheid en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Het jarenlang stilleggen van je menstruatie kan ervoor zorgen dat je dergelijke problemen pas ontdekt op het moment dat je bijvoorbeeld zwanger wilt worden en er dan achterkomt dat je niet (meer) zwanger kunt worden. 

Hormonale anti-conceptie middelen behandelen geen reproductieve gezondheidsproblemen. Wel kunnen ze helpen de symptomen te verminderen. Dit houdt in dat, wanneer je stopt met hormonale anti-conceptie, de betreffende gezondheidsproblemen gewoon weer terugkomen en/of je ontdekt dat je een gezondheidsprobleem hebt, wat tot dan toe gemaskeerd werd.

4. Het stenen tijdperk 

Er is weinig tot geen onderzoek gedaan en daardoor nauwelijks iets bekend over de gevolgen van het onderdrukken van je menstruatie voor jarenlange periodes. Dit is deels te wijten aan het feit dat hormonale anti-conceptie oorspronkelijk nooit bedoeld was voor de functie van het jarenlang onderdrukken van je menstruatie. Het andere deel heeft te maken met het feit dat de wetenschap hard toe is aan een feministische ontwaking. Er zijn maar weinig studies die zich richten op de gezondheid van vrouwen gedurende hun leven wanneer zij hun menstruatie gedurende lange periodes onderdrukken. 

Dit vormt vooral een probleem bij de ontwikkeling van nieuwe methodes zoals de Mirena spiraal, de anti-conceptie pleister en de anti-conceptiering. Er zijn steeds minder onderzoeken voor handen.

Onderzoeken waar je mogelijk over hebt gehoord, die suggereren dat menstrueren ongezond en onnatuurlijk is, baseren zich op de veronderstellingen over de gezondheid van vrouwen in de Oude Steentijd. Men veronderstelt dat vrouwen in die tijd minder menstrueerden, omdat ze vaker zwanger waren en borstvoeding gaven (en jonger stierven, uiteraard). Er is geen bewijs dat deze theorie ondersteunt.

5. Menstruatie is geen ziekte

Je menstruatie is slechts een deel van je cyclus en is onlosmakelijk verbonden met de ovulatie en de schommeling van hormonen. Wanneer je jouw menstruatie stopt/stillegt,  stop je ook de ontwikkeling van hormonen in je lichaam. Hormonale anti-conceptie vervangt je hormonen voor synthetische hormonen, nep dus. Ook onderdruk je dan je ovulatie. Het standpunt van Cemcor (www.cemcor.ubc.ca) is dat “menstruatie geen ziekte is” en daarom ook niet op die manier behandeld moet worden met medicatie. 

Wanneer je klachten hebt zoals, een onregelmatige menstruatiecyclus, ernstige pijnklachten, PMS of andere klachten, dan zijn er methodes die echt op zoek gaan naar de oorzaak van je symptomen en die daarmee je problemen echt oplossen in plaats van verbergen. 

Door: Holly Grigg-Spall

25 oktober 2016

Bron: www.usa.daysy.me

Vrouwen en meisjes kunnen in Nederland terecht bij het zorgteam van het Menstruatie voorlichtingsinstituut. Wil jij gedegen persoonlijke ondersteuning en/of advies ontvangen, of gewoon echt van jouw klachten af?  Volg dan ons on- en offline garantie programma. 

Alle informatie over dit programma>>>

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen.Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Reactie plaatsen