Hebben mannen enig idee welke invloed menstrueren op de werkvloer heeft?

Hebben mannen enig idee welke invloed menstrueren op de werkvloer heeft?

“Jij bent zeker weer ongesteld”. Veel vrouwen horen deze opmerking maar al te vaak. Al wordt er vaak een ‘grapje’ van gemaakt, als je deze ‘grap’ zo’n 500 keer gehoord hebt, gaat de humor er wel vanaf.

Menstruatie? Nou dat is echt een vrouwen dingetje. Eerlijk gezegd hou ik mij daar zo ver mogelijk van en ik hoef het eigenlijk ook allemaal niet te weten.

Uit grootschalig onderzoek is gebleken dat 94 % van de vrouwen naar rust verlangt tijdens de zwaarste dagen van hun menstruatie.

Ja maar ho even, dat is wel erg lastig. Stel dat alle vrouwen elke maand een dag rust nemen, dat kan echt niet. Dat is echt onmogelijk binnen onze maatschappij. In Afrika bevallen de vrouwen tijdens het werk en daarna gaan ze gewoon direct weer door (Als je dit onzinverhaal tenminste gelooft). Dus waar zeuren de vrouwen over hier in het westen?

De pest is dat vrouwen zich geconformeerd hebben aan de verwachtingen die wij als maatschappij hebben. Niet zeuren en gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is. Vrouwen wilde toch zo graag gelijke rechten, nou dan moeten ze ook niet klagen. Zo werkt het nu eenmaal (in onze ‘mannen’ maatschappij).

Ik schaam mij hier nu voor, maar zo dacht ik er vier jaar geleden ook over. Wist ik veel dat meer kennis over de hele cyclus van mijn vriendin, zoveel voordelen ook voor mij had. Niet alleen in ons privé leven maar zeker ook zakelijk gezien. Door anders om te gaan met haar cyclus ging zij van zeven tot acht dagen menstrueren naar anderhalf. Haar energie is gedurende de maand enorm gestegen en ze heeft nauwelijks klachten meer.

Het feit is dat vrouwen die krachtig genoeg zijn om naar hun eigen lijf te luisteren en te leven naar hun cyclus, meer energiek zijn, korter menstrueren en minder klachten ervaren.

Toch blijft het lastig om hier binnen bedrijven anders mee om te gaan. Geloven we nog steeds dat het, het beste is als we allemaal gelijk behandeld worden en volgens de geldende maatstaven functioneren?

Het ‘zwakkere’ geslacht?

Een ander feit is dat vrouwen vaker ziek zijn dan mannen. Omdat ze zwakker zijn? NEE, zeker niet! Zou het zo kunnen zijn dat de maatschappij te weinig rekening houdt met de verschillende behoeftes die vrouwen en mannen nu eenmaal hebben?

Zou het zo kunnen zijn dat wanneer wij als maatschappij meer rekening zouden houden en ruimte zouden bieden aan de behoeftes van vrouwen, dit voor iedereen beter is?

Weerstand

Ik weet dat ik nu bij veel vrouwen tegen het verkeerde been schop. Zeker bij de vrouwen die ‘nergens’ last van hebben (6% van de vrouwen zegt geen last te hebben van hun menstruatie). “Straks neemt geen enkele werkgever nog een vrouw aan”, is wat ik vaak als reactie krijgt.

Ik heb met meer dan zestienhonderd vrouwen hierover persoonlijk gesproken. Het viel mij op dat de meeste weerstand bij vrouwen vandaan komt die nergens last van hebben. Natuurlijk heb ik ook aan mannen naar hun mening gevraagd. De meest gehoorde opmerking van mannen: “Als dat beter voor ze is, waarom niet.”

Wie niet horen wil die moet maar voelen

Deze opmerking van mijn moeder, blijkt een grote waarheid in zich te hebben. Voor de mannen die zich nog steeds niet voor kunnen stellen wat het is om met menstruatiekramp te functioneren, hebben wij iets bedacht.

Wij hebben een apparaatje dat menstruatiekrampen nabootst. Honderddertig vrouwen hebben dit apparaatje inmiddels getest en hier is een gemiddelde score uitgekomen. Meer dan vijftienhonderd mannen hebben de Men-Struatie challenge inmiddels ondergaan. Over één ding zijn ze het unaniem eens: ‘wij onderschatten de invloed van de menstruatie enorm.’

Meten is weten

Wat is de invloed van de menstruatiecyclus binnen jouw bedrijf? Hier kom je maar op één manier achter, meten.

Wij hebben speciaal voor bedrijven een quickscan ontwikkeld (gratis). Na deze quickscan is het direct duidelijk welke invloed de menstruatiecyclus binnen jouw bedrijf heeft. Het is ook direct duidelijk waar de vrouwen binnen het bedrijf behoefte aan hebben. Rekening houden met deze behoeftes versterkt de positie en het algemeen welzijn van vrouwen. Dit is voor het bedrijf natuurlijk uiterst rendabel.

Voor de mannen is er een leuke maar bovenal leerzame quiz beschikbaar.

Na de quickscan kan er op basis van de scan en in samenspraak met alle betrokkenen, een plan opgesteld worden.

Wetenschappelijk onderzoek

Nog niet overtuigt? Wacht dan de uitslagen van het wetenschappelijk onderzoek af. Dit onderzoek is naar aanleiding van de Men-Struatie challenge en ons eerder onderzoek door het Radboud UMC in 2017 gedaan. Tweeënveertigduizend vrouwen deden mee aan dit onderzoek. De uitslagen worden in de loop van 2018 gepubliceerd.

Wil je niet wachten en weten wat er bij jou in de organisatie speelt? Vraag dan de quickscan aan.

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen.Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Reactie plaatsen