Menstruatiekrampen. Hoe ze ontstaan en wat je eraan kunt doen

Menstruatiekrampen. Hoe ze ontstaan en wat je eraan kunt doen

Hoe ontstaan krampen en wat kun je eraan doen?

Menstruatiekrampen ontstaan doordat de baarmoeder samentrekt om het opgebouwde weefsel in jouw baarmoeder, los te maken en naar buiten te werken. Sommige vrouwen ervaren dit als een mini bevalling.

Wanneer je lichaam goed in balans is, mag jij tijdens jouw menstruatie een dag milde krampen ervaren. Op de pijnschaal van 1 t/m 10 zou je dus maximaal een 3 mogen scoren. Alles boven dit getal is afwijkend dan wel zorgwekkend. Hoe is dat bij jou? (Doe de menstruatietest).

Er kunnen meerdere oorzaken zijn wanneer je meer dan een 3 op de pijnschaal scoort. Deze oorzaken verdelen wij hier in 2 categorieën.

  1. Medische oorzaak
  2. Levensstijl oorzaak

Mogelijke medische oorzaken

  • Endometriose
  • Adenomyose
  • Myoon beter bekent als vleesboom
  • Poliep
  • Cyste
  • Hormonale disbalans

Dergelijke oorzaken kunnen alleen door een arts worden vastgesteld. Wil je medische oorzaken uitsluiten gebruik dan ons anamneseformulier om goed voorbereid op het spreekuur van jouw arts te verschijnen. Na het invullen kun je het formulier uitprinten en meenemen naar het spreekuur.

Levensstijl oorzaken

Wanneer er medisch geen oorzaken gevonden kunnen worden, is het verstandig om te gaan kijken naar andere mogelijke oorzaken. Andere veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Stress
  • Hormonale disbalans
  • Voeding
  • Levensstijl
  • Lichamelijke en emotionele blokkades

Geen vrouw is hetzelfde en ook jouw cyclus veranderd. Wanneer jij het garantieprogramma volgt, begeleiden wij je persoonlijk om gegarandeerd minder klachten te gaan ervaren. Een heel team van artsen en deskundigen die graag alle tijd voor jouw nemen (niet een tien minuten gesprekje zoals bij veel artsen). Tijd om goed te luisteren naar jouw klachten en je daadwerkelijk te helpen bij het oplossen hiervan.

Jouw lichaam is gemaakt om zichzelf te genezen. Soms is een medische ingreep onvermijdelijk. Onze artsen en deskundigen zullen eerst kijken welke andere mogelijkheden er zijn. Medisch ingrijpen kan altijd nog.

Wanneer jij jouw klachten bagatelliseert en denkt: Ach het hoort er gewoon bij, is de kans groot dat jouw lijf steeds meer klachten gaat vertonen. Zoals een arts pas zei: “Vrouwen zijn sterk, vaak te sterk. Zo gaan zij voorbij aan de signalen van hun lichaam met alle gevolgen van dien.” Menstruatieklachten horen er helemaal niet gewoon bij. We zijn ze vaak ‘normaal’ gaan vinden.

Trek aan de bel, wij zijn er om jou hierin te ondersteunen.

Investeer in jezelf

Lees hier alle informatie over ons garantieprogramma

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen.Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Reactie plaatsen