Waarom rust tijdens jouw menstruatie zo goed werkt

Waarom rust tijdens jouw menstruatie zo goed werkt

De menstruatiecyclus kun je vergelijken met eb en vloed. In deze cyclus gaat het om een komen (aangroeien) en gaan (afstoting) van het endometrium (baarmoederslijmvlies). Deze maandelijkse cyclus wordt gereguleerd door hormonen. Het precieze mechanisme van de afstoting van het endometrium en de bijbehorende bloeding is nog niet bekend. Wel weten we dat hierbij prostaglandinen betrokken zijn, een soort ‘mini-hormonen’ met grootst effect.

Invloed van stress

Wat we ook weten is dat de verhouding tussen de verschillende hormonen op een bepaald moment nauw luistert en individueel bepaald is. En omdat stresshormonen ook hormonen zijn, heeft stress zeker invloed op de menstruatie en de maandelijkse cyclus.

Relatieve rust of stressvermindering kan ervoor zorgen dat het totaal aan hormonen (zowel de stresshormonen, als de mensturatiecyclushormonen) beter in balans zijn of komen. Wanneer de hormonen goed in balans zijn heb je (veel) minder last van de menstruatie.

Wat houdt rust in

Relatieve rust houdt in dat je het wat rustiger aan doet, minder intensief sporten, eventjes ‘gewoon niks’ doen, een pyamadag houden of jezelf verwennen met een warm bad. Luister naar wat jouw lichaam aangeeft. Wil het rusten rust dan ook. Wil het slapen slaap dan ook. Word je bewust van de signalen van jouw lijf. Bewuste rust werkt nu eenmaal het beste.

Complete bedrust wordt afgeraden

Mensen zijn gemaakt om te bewegen. Hier zijn onze lichaamsfuncties op ingericht. Door complete bedrust komen bepaalde processen als het ware ‘stil te staan’, wat tot verdere complicaties kan leiden. Heb je dus veel behoefte aan slaap, slaap dan veel maar kom af en toe wel even uit bed.

Doe een tandje minder tijdens de eerste en/of tweede dag van de menstruatie. Bij (heftige) klachten doe je meerdere tandjes terug en beperk stress tot een minimum. Heftige klachten heb je niet voor niets. Wanneer er geen sprake is van een medische afwijking, gebruik dan de tips uit ons boek.

De kans is groot dat jouw volgende menstruatie dan al een stuk makkelijker gaat. Hou dit vol en je zal merken dat ook jij energieker wordt, korter gaat menstrueren en steeds minder klachten gaat ervaren.

In de praktijk

Voor veel vrouwen lijkt dit onmogelijk. Alles moet toch gewoon door? Toch kun jij hierin met kleine stapjes al heel veel bereiken. Wij hebben de ervaringen van honderden vrouwen gebundeld in onze boeken. Hoe zorgen zij voor rust in hun drukke en vaak overvolle leven?  Dat lees je hier

Nog één belangrijke vraag

Wat zou jij jouw dochter, nichtje, buurmeisje, beste vriendin, zus, moeder, klasgenootje adviseren wanneer zij jouw menstruatieklachten zou hebben? Zou het zo kunnen zijn dat dit advies ook voor jou mag gelden?

Blijf niet rond lopen met menstruatieklachten. Wij helpen je er graag vanaf.

Blog: Trudy Vlot

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen. Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Anne
Door

Anne

op 09 Dec 2020

Sinds ik echt rust neem op de eerste en tweede dag van mijn menstruatie, heb ik inderdaad al veel minder klachten. Bij mijn laatste menstruatie voelde ik me op een gegeven moment best goed en ging ik toch weer wat in huis doen, maar daarna kwam ook gelijk echt de pijn terug, dus daar merkte ik al weer hoe belangrijk het is om inderdaad echt rust te nemen.

Reactie plaatsen