Stress is de grootste veroorzaker van menstruatieklachten

Stress is een van de, zo niet dé grootste veroorzaker van menstruatieklachten. Waarom dit zo is leg ik je uit in deze video.

 

We kennen 2 vormen van stress. Acute stress en chronische stress.

 

Acute stress kan je leven reden. Wanneer je bijvoorbeeld op de snelweg rijdt en de auto’s voor je gaan plots vol op hun rem, dan rem jij ook. Die reactie heb jij niet bedacht. Het is namelijk een instinctieve reactie van je reptielenbrein. Eventuele gedachte’s komen later pas.

 

Wanneer er gevaar dreigt maakt jouw lichaam in een split second allerlei stofjes aan die ervoor zorgen dat je klaar bent om te vechten of te vluchten. Al jouw zintuigen staan op scherp en je immuunsysteem gaat aan. Dit om in het geval van letsel direct te kunnen reageren. Het stress systeem is ouder dan ons brein en elk levend wezen beschikt erover.

 

Waar acute stress je leven kan redden, kan chronische stress daarentegen letterlijk je leven kosten. Waar er bij acute stress adrenaline wordt aangemaakt. Wordt er bij langdurig stress cortisol aangemaakt. Cortisol zorgt er eigenlijk voor dat je stress lang vol kunt houden. Soms wel jaren.

 

Langdurige stress is echter ongezond en is altijd gebaseerd op angst. Het grote gevaar is dat we aan deze ongezonde stress wennen. Tot op een zeker moment natuurlijk. Op lange termijn kan chronische stress lijden tot heel veel verschillende klachten en ziektes. 

 

Maar hoe weet je nu of je chronische stress hebt?

Dit zijn de symptomen van chronische stress:

  1. Vermoeidheid / (hoofd)pijnklachten
  2.  Opgejaagd gevoel / onrust
  3.  Angst / paniekklachten / depressie
  4.  Slechte spijsvertering / problemen met darmen
  5.  Sneller ziek / moeizamer herstellen
  6.  Pijnlijke nek / schouders / rug
  7.  Piekeren / vergeetachtig / niet meer helder kunnen denken
  8. Prikkelbaar / kort lontje
  9. Slechter slapen en/of moe wakker worden
  10. Hoge ademhaling / hyperventilatie
  11. Menstruatie / overgang klachten 

Naast dat je veel klachten kan ervaren door langdurige stress, doet Stress nog iets meer met je. Het verbruikt namelijk enorm veel van jouw vitamines en mineralen. Daarnaast is het een enorme aanslag op de aanmaak en verbruik van jouw gelukshormonen. 

 

Wanneer je te veel van deze gelukshormonen verbruikt, kun je last hebben van bijvoorbeeld humeurschommelingen. Maar bij hoog verbruik ligt er zelfs een burn-out op de loer. Wist je dat veel van burn-outs meer een hormonale oorzaak heeft dan dat het iets psychisch is?

 

In de afgelopen jaren hebben wij verschillende onderzoeken gedaan onder meer dan 85.000 vrouwen. Wanneer we aan een vrouw vragen wat zij het liefst tijdens de zwaarste dag van haar menstruatie zou doen, antwoord 94% RUST.

 

Als we vervolgens vragen of ze die rust ook nemen is het antwoord in 99% van de gevallen nee.

 

Als jouw lijf aangeeft dat het behoefte heeft aan rust, maar je neemt deze rust niet, dan ga je daarmee niet alleen over jouw eigen gezonde grenzen heen, maar creëer ook direct chronische stress.

 

Vaak krijg ik op angst gebaseerde reacties van vrouwen. “Ja ik wil wel rust maar dat kan ik niet maken. Ik moet toch gewoon werken. Ik moet toch voor mijn gezin zorgen. Ik moet toch mijn huishouden aan kant hebben? En als ik dat allemaal niet doe word ik misschien wel ontslagen, wordt mijn man boos of loopt alles in het honderd”. 

 

Uitkomst. Nog meer stress.

 

Maar ja, jij als vrouw zal wel ‘moeten’ toch?

 

Zolang we in onze, meer mannelijk ingestelde maatschappij geen rekening houden met de behoeftes die het merendeel van de vouwen heeft, zullen veel vrouwen over hun grenzen blijven gaan. Hoelang dit nog gebeurt is afhankelijk van de afspraken die jij met jezelf maakt en die wij als maatschappij met elkaar nog gaan maken.

 

Natuurlijk helpen we je graag met het maken van een plan om hier voor jouzelf de eerste stappen in te zetten. Dit doen we jaarlijks voor duizenden vrouwen. 

 

Geen vrouw is hetzelfde en daarom helpen we je graag op een persoonlijke manier. Door mee te doen aan de Grip op je cyclus challenge, ga jij jouw lichaam een stuk beter leren kennen. De kosten worden volledig vergoed en wij regelen alles voor je. 

 

In de volgende video ga ik het hebben over voeding, voedingstoffen en gezondheid op celniveau. Voeding en voedingsstoffen spelen namelijk een essentiële rol in de basis van jouw gezondheid. Nieuwsgierig geworden? Hou dan je mailbox in de gaten.

 

Nog een fijne dag. 

Doe mee aan de grip op je cyclus challenge en ontdek hoe een klachtenvrij leven voelt.