Hallo beste gymdocent, mijn naam is Anke Verhagen. Ik werk bij het Menstruatie instituut, waar we de invloed van menstruatie op het welzijn van jonge dames onderzoeken. Vandaag wil ik het hebben over een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft en waar veel misinformatie over bestaat.
Uit onderzoek onder 15.000 jonge meiden blijkt dat ze gemiddeld maar 46% van hun normale energie hebben tijdens de dag voor en de eerste dag van hun menstruatie. Kun je het je voorstellen? Minder dan de helft van je energie, maar toch wordt er vaak verwacht dat je presteert alsof alles normaal is.
Daarbij gaf 86% van de ondervraagde meiden aan dat er op school te weinig rekening wordt gehouden met hun menstruatiecyclus. En 61% zou liever niet deelnemen aan gymlessen tijdens de zwaarste dagen van hun menstruatie.
Het is medisch gezien ook logisch. De dag voor de menstruatie en de eerste dag van de menstruatie, is de kans op blessures groter. Dit komt voornamelijk door de daling van bepaalde hormonen. En sporten met maar 46% energie? Dat is allesbehalve bevorderlijk.
Een grote angst onder deze meiden is de angst om door te lekken, vooral tijdens het sporten. Dit risico is natuurlijk veel groter wanneer je actief beweegt en springt. Zelfs als je goede beschermingsproducten gebruikt.
Maar begrijp me niet verkeerd, bewegen en sporten is ontzettend belangrijk. Alleen tijdens de dag voor en de eerste dag van de menstruatie is het beter om rust te nemen voor een snel herstel.
Samen met een aantal gymdocenten hebben we een idee bedacht: de meiden de mogelijkheid geven om tijdens de les op een van de dikke matten te rusten. Zonder telefoon, puur om even bij te komen. Sommige meiden gebruiken hun menstruatie elke week als excuus, maar wij gaan ervan uit dat u uw leerlingen goed genoeg kent om dit bespreekbaar te maken.
Ik hoop dat u de redelijkheid en de noodzaak van dit verzoek inziet. Voor meer informatie over dit onderwerp staan wij klaar om jullie school te bezoeken met een van onze voorlichtingsprogramma's. Onder deze video staat een link naar het onderzoek dat wij onder ruim 15.000 meiden gedaan hebben. Laten we samen het verschil maken en meer rekening gaan houden met de zeer reële behoeftes die het vrouwenlichaam nu eenmaal heeft.
Dank je wel voor jouw tijd en begrip.