Hoe is het met jouw humeur schommelingen?

Heb jij tijdens je cyclus ook wel eens last van die humeurschommelingen? Of het idee dat je meer een heks bent dan jezelf?

Hormonen hebben enorm veel invloed op ons humeur. Maar wist je dat neurotransmitters (ook wel gelukshormonen genoemd) ook invloed hebben op je denken, doen en laten?

Er zijn 4 belangrijke gelukshormonen die een grote rol spelen bij hoe jij in het leven staat. Namelijk dopamine, acetylcholine, gaba en serotonine:

1.     Wanneer je voldoende dopamine hebt, heb je daadkracht; wilskracht; zelfvertrouwen; focus en meer dan voldoende lybido.

Wanneer je hier te weinig van hebt ben je vaak moe en futloos. Daarnaast kan een te weinig aan dopamine zorgen voor verslavingsgedrag en gravings.

Veel vrouwen ervaren een dip in hun dopamine in de week voor hun menstruatie. Dit kan zorgen voor stemmingswisselingen. Gelukkig is hier goed iets aan te doen.

2.     Wanneer je voldoende acetylcholine hebt, ben je Intuïtief, scherp, empathisch en nieuwsgierig.

Heb je er echter te weinig van dan word je vergeetachtig, wordt denken moeilijker, krijg je meer behoefte aan vet eten en worden handelingen die normaal gesproken automatisch geen ineens een stuk lastiger.

3.     Wanneer je voldoende gaba hebt, ben je stabiel, gemoedelijk, punctueel en gaat organiseren je heel makkelijk af.

Wanneer te weinig gaba produceert of er te veel van gebruikt heeft stress makkelijk vat op je, wordt je onrustig, kun je moeilijk stoppen, verkramp je (ja ook in jouw baarmoeder) en vind je lastiger houvast.

4.     Wanneer je voldoende serotonine hebt, ben je vrolijk, onbezorgd, realistisch, speels, vindingrijk flexibel en avontuurlijk.

Heb je er echter te weinig van dan heb je waarschijnlijk slaapproblemen en ben je meer gesloten. Kun je migraine; obstipatie ervaren. Ben je zeer waarschijnlijk ook gevoeliger voor pijn en voelt jouw lichaam gespannen aan.

Deze 4 gelukshormonen zijn allemaal gerelateerd aan voeding. Je lichaam maakt ze namelijk niet of maar gedeeltelijk zelf aan. Het eten van de juiste voedingstoffen is dus essentieel.

Het wordt echter steeds lastiger om voldoende voedingstoffen uit ons dagelijkse eten te halen, simpelweg omdat er steeds minder voedingsstoffen in ons voedsel zitten.

Veel mensen denken dan, “nou dan ga ik naar de drogist en dan haal ik toch een potje van het een of ander. Probleem opgelost toch?”

Je zou zeggen van wel maar er zijn een paar dingen die je moet weten.

1.     95% van de supplementen die je bij de supermarkt, drogist of apotheek koopt zijn synthetisch. Jouw lichaam herkent dit niet en dus zijn dit soort producten vaak meer belastend voor je systeem dan dat ze goed doen.  

2.     Daarnaast kennen deze producten vaak allerlei contra-indicaties. Dat wil zeggen dat je eerst goed moet onderzoeken of ze wel bij jouw leefstijl, voedingsgewoontes en eventuele medicatie en allergieën passen.

Ga dus niet zelf voor doktertje spelen en laat je eerst goed doormeten en adviseren voordat je iets aanschaft.

Maar wat is nu meestal de oorzaak van een tekort aan gelukshormonen?

1.     Veel stress. Stress vreet gelukshormonen, vitamine en mineralen. Wanneer je dus veel stress hebt is het logisch dat je je steeds minder goed gaat voelen. Jouw lichaam heeft hier echter iets op gevonden.

Wanneer jij langdurig stress ervaart maakt jouw lichaam cortisol aan. Hierdoor kun je toch blijven presteren. Maar vergis je niet. Stress is een sluipmoordenaar.

Vroeg of laat raak je uitgeput. Dan ervaar je menstruatieklachten, word je ziek of krijgt zelfs de diagnose burn out.
Wil jij weten waar de stress in jouw lijf het meeste effect heeft? Kom dan een keer bij ons langs, dan meten we jouw stresslevels. Meten is immers weten.

2.     De tweede belangrijke oorzaak is Een slecht werkende darmflora. Door ons supermarkt voedingspatroon ervaren heel veel mensen een slecht werkende darmflora.

Opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree,
obstipatie, prikkelbaar darmsyndroom enz.

Bedenk dat 90% van jouw serotonine wordt aangemaakt in jouw darmen. In de avond wordt serotonine omgezet naar melatonine, ook wel het slaap hormoon genoemd.  

Wanneer je darmen dus niet goed werken voel jij je dus niet alleen beroerd, maar is de kans dat je slecht gaat slapen en moe wakker wordt groot.

Of jij van nature voldoende gelukshormonen aanmaakt en hoeveel jij er met jouw levensstijl van verbruikt, kunnen wij opsporen met een speciaal ontwikkelde test.

Door deze test te doen, worden tekorten opgespoord en kunnen wij jou gericht adviseren welk voedsel en voedingsstoffen jij nodig hebt om je weer lekker in je vel te voelen.

Wil jij dat je humeur niet maandelijks verpest wordt door een hormonaal disbalans? Doe dan mee aan de 'Grip op je cyclus challenge. De kosten worden voor 100% vergoed.


Na aanmelden ontvang jij:


  • Direct (binnen 24 uur) toegang tot de besloten Facebook groep
  • 8 video's (2 van 15/20 minuten per week vanaf 4 oktober 2021)
  • 5 live Q & A groepssessies 
  • Handige tools en hulpmiddelen
  • Antwoord op al jouw persoonlijke vragen
  • Onbeperkt toegang tot de Facebook groep zodat je ook na de challenge nog steeds alle informatie terug kunt vinden
  • Bonus 1. Het e-book: Menstruatie de grote ontkenning t.w.v. €9,99
  • Bonus 2. Het e-book: Cyclus geheimen t.w.v. €9,99
  • Bonus 3. Een extra video over 30 vormen van hormoonvrije anticonceptie
  • Bonus 4. Extra live Zoom call over hormonen, stress en gezondheid op celniveau 



  • Doe jij aankomende maand mee met de challenge?