Hoe ‘makkelijke’ vrouwen zwakke mannen creëren

Hoe ‘makkelijke’ vrouwen zwakke mannen creëren


Inleiding

In onze samenleving zie ik een patroon waarbij vrouwen vaak over hun eigen gezonde grenzen heengaan om anderen te pleasen. Deze neiging om vaak "ja" te zeggen—kan ontstaan uit angst voor conflict, afwijzing of het verliezen van een baan—en heeft niet alleen gevolgen voor vrouwen zelf, maar ook voor de mannen om hen heen. Het resultaat? Een generatie mannen waarvan een groot deel niet meer gewend is aan verantwoordelijkheid, confrontatie of écht leiderschap. 


Maar hoe gebeurt dit precies en klopt dit wel? En belangrijker: hoe kunnen we dit patroon doorbreken en/of is dit nodig? Dit artikel is een uitnodiging om hier samen eens naar te kijken. 


Een beeld van de auteur. 

Mijn naam is Peter de Vroed en ik doe inmiddels ruim tien jaar onderzoek naar de invloed van de cyclus op mens en maatschappij. Ik kan iets zeggen over de cyclus van ruim 135.000 vrouwen en heb ongeveer 2.500 diepte interviews gehouden met vrouwen uit diverse leeftijds categorieën, mede over dit onderwerp. Samen met mijn partner Anke Verhagen heb ik 3 boeken geschreven over de vrouw en haar cyclus en hebben we inmiddels duizenden vrouwen mogen helpen om minder tot geen last meer te hebben tijdens hun gehele menstruatiecyclus. Daarnaast heb ik 9 jaar in mannengroepen gebivakkeerd talloze mannen workshops gedaan en ondernemers getraind in het geven van een authentieke presentatie. 


Wat zijn ‘makkelijke’ vrouwen?


Met ‘makkelijke’ vrouwen bedoel ik in deze vrouwen die moeite hebben om gezonde grenzen te stellen. Wanneer je botweg aan een vrouw vraagt of ze hier moeite mee heeft, is het antwoord bijna altijd, nee. Maar als ik een beetje doorvraag en voorbeelden geef, veranderd dit beeld drastisch. 


Dit zijn vrouwen die:

  • "Ja" zeggen terwijl ze "nee" voelen – uit angst om anderen teleur te stellen.
  • Hun eigen behoeften negeren – bijvoorbeeld door door te werken tijdens hun menstruatie, ook als dit hun gezondheid schaadt. 94% van de vrouwen geeft aan naar rust te verlangen tijdens de zwaarste dagen van hun menstruatie (dat maakt het voor mij een basis behoefte). Maar wees eens eerlijk. Neem jij die rust ook?
  • Conflict vermijden – liever de vrede bewaren dan voor zichzelf opkomen of ruzie maken.
  • Zichzelf wegcijferen – uit angst voor afwijzing of het verliezen van een relatie of baan.


Veel van deze vrouwen denken vaak dat ze sterk zijn door zich aan te passen, maar in werkelijkheid leren ze de mensen om hen heen—vooral mannen—dat grenzen niet belangrijk zijn. 


We leren meisjes al vroeg in hun leven dat klachten tijdens de menstruatie er 'gewoon' bijhoren en dat ze dus niet moeten zeuren en gewoon moeten gymmen bijvoorbeeld. In mijn beleving zeggen we dan: Jouw klachten zijn ondergeschikt aan wat er 'moet' gebeuren volgens de maatschappij. 


Maar hoe moet zo'n jong meisje dan reageren op een jonge die te snel iets wil waar zij nog niet aan toe is? Ze heeft immers geleerd dat de signalen van haar lichaam en wat zij wil, er niet toe doet toch?


Hoe creëert dit zwakke mannen?

Wanneer vrouwen constant hun eigen behoeften opzijschuiven, ontstaat er een dynamiek waarin mannen niet meer gestimuleerd worden om:


A. Verantwoordelijkheid te nemen

  • Als een vrouw altijd alles regelt (van planning tot emotionele arbeid), leert een man dat hij niet hoeft bij te dragen. 
  • Hij raakt gewend aan een wereld waarin zijn wensen altijd voorrang hebben.


B. Om te gaan met een "nee"

  • Mannen die altijd hun zin krijgen, ontwikkelen geen emotionele veerkracht.
  • Bij de eerste tegenslag (een afwijzing, een conflict) reageren ze met paniek, manipulatie of passieve agressie.


C. Een duidelijke purpose te hebben

  • Als relaties en comfort altijd voorrang krijgen boven persoonlijke groei, verliezen mannen hun drive.
  • Ze worden afhankelijk van externe validatie en/of genotsmiddelen in plaats van innerlijke kracht.


D. Echt leiderschap te tonen

  • Leiderschap wordt dan een ego-project: macht omwille van status, niet om te dienen.
  • Confrontaties worden vermeden, waardoor problemen escaleren tot anderen ze moeten oplossen (denk aan politieke of zakelijke situaties waarin mannen oorlogen voeren in plaats van gesprekken aan te gaan en deze oorlogen ook nog door andere mannen uit laten vechten. Zelf zie je ze niet op het slagveld).


E. Gelijkwaardig ouderschap te omarmen

  • Termen als "pappadag" suggereren dat zorgtaken nog steeds als uitzondering worden gezien.
  • Wanneer was de laatste keer dat je iemand hoorde over een "mammadag"? (Grappig, pappadag wordt niet rood onderstreept door Word en mammadag wel) 

Heel eerlijk. In mijn twee vorige langere relaties was ik precies zo'n man. Nu weet ik dat ik sterkte vrouwen eenvoudig om mijn vinger kan winden. Maar mijn huidige partner is niet sterk. Ze is krachtig. Dit geeft een hele andere wending en dynamiek aan onze relatie maar voornamelijk aan mijn persoonlijke ontwikkeling.

Anke fungeert als een soort bull-shit detector. Dit nodigt mij uit om de beste versie van mijzelf te worden. Makkelijk? Hell no. Wonderbaarlijk Hell Yeh en ik groei in mijn man zijn. Mannengroepen helpen hier trouwens ook enorm aan mee. Niet om bier te zuipen maar om diep te gaan en elkaar brutal honest feedback te geven en accountable te houden. 


Wat als vrouwen meer leiding zouden nemen (krijgen)?

In de natuur zien we vaak dat vrouwelijk leiderschap zorgt voor stabiliteit en samenwerking. Een kudde paarden heeft een leidende merrie en een drijvende hengst. Niet drijvend met zijn heupen maar met zijn presence. Hij houdt overzicht en zorgt voor de nodige veiligheid.  Wat als we dit ook in onze samenleving zouden toepassen?


  • Vrouwen zijn vaak beter in empathie en lange-termijnvisie – cruciaal voor duurzaam beleid.
  • Mannen kunnen dit perfect ondersteunen – niet als ondergeschikten, maar als partners in balans.
  • Gezonde mannelijkheid floreert bij gezonde vrouwelijkheid en visaversa – wanneer vrouwen grenzen stellen, worden mannen uitgedaagd om te groeien.


Hoe doorbreken we deze cyclus?


Voor vrouwen:

  • Leer "nee" zeggen (of ja maar dan tegen jezelf)– Grenzen zijn geen afwijzing, maar een voorwaarde voor gezonde relaties.
  • Stop met redden – Laat mannen verantwoordelijkheid nemen, ook als ze het eerst verkeerd doen (lees, niet zoals jij dat doet of wil). Iets wat zeker niet helpt: 'vrouw' Schat heb je de achterdeur op slot gedaan? 'man' jazeker lief. Vrouw loopt naar de achterdeur en controleert het nogmaals. Dit soort acties zijn castrerend en zorgen zeker niet voor een gezonde polariteit (herkenbaar?) 
  • Zet je gezondheid voorop – Als jij jezelf niet beschermt, doet niemand het voor je.


Voor mannen:

  • Omarm discomfort – Een "nee" is een kans om te groeien, niet om te manipuleren.
  • Vind je purpose – Leiderschap gaat over dienen, niet over ego.
  • Wees een echte partner – Zorgtaken horen bij het leven, geen "pappadag" nodig.
  • Zoek een mannengroep – leer van elkaar, ondersteun elkaar en houdt elkaar accountable


Conclusie

"Makkelijke" vrouwen creëren geen krachtige mannen. Krachtige vrouwen—die grenzen stellen, voor zichzelf opkomen en hun eigen waarde kennen (High self-esteem)—dagen mannen uit om krachtiger te worden.


"Zwakke" mannen creëren geen krachtige vrouwen. Krachtige mannen—die verantwoording nemen, purpose hebben, dienen en geen concessies doen in het leven naar hun hoogste waarde—nodigen vrouwen uit om te openen en diep te verbinden. 


Misschien is het tijd dat we samen een samenleving bouwen waarin vrouwelijk leiderschap niet als een bedreiging, maar als een noodzakelijke balans wordt gezien. Want uiteindelijk gaat het niet om macht, maar om wederzijds respect en groei.


Wat denk jij? Zou de wereld baat hebben bij meer vrouwelijk leiderschap? Laat het weten in de reacties.


Dit artikel is bedoeld om een discussie op gang te brengen, niet om mannen of vrouwen te veroordelen. Gezonde relaties ontstaan wanneer beide partijen verantwoordelijkheid nemen.

Over de schrijver
Peter is de auteur van het boek: 'Men-struatie, de grote ontkenning.' Hij vind de dynamiek tussen vrouwen en mannen mateloos interessant. Hij weet vanuit eigen ervaring en onderzoek, dat meer kennis over de menstruatiecyclus van vrouwen, vele voordelen heeft voor de hele maatschappij."Vrouwen en mannen zijn gelijkwaardig maar niet gelijk. Door oog te hebben voor de verschillen, wordt de kracht van beide sekse zichtbaar."Het is zijn missie om mensen te helpen meer bewust om te gaan met de menstruatiecyclus. Dit omdat hij weet dat wanneer je elkaar beter begrijpt, het leven steeds leuker wordt. Dit doet hij als gast docent en door het geven van workshops bij bedrijven m.b.v. de Men-Struatie challenge.
Reactie plaatsen