Hormoon therapie: Voor- en Nadelen, en het Belang van een Gezonde Basis

Hormoon therapie: Voor- en Nadelen, en het Belang van een Gezonde Basis


Hormonen spelen een cruciale rol in ons lichaam. Ze regelen onder andere onze stemming, stofwisseling, slaap, vruchtbaarheid en veroudering. Wanneer hormonen uit balans zijn, kunnen klachten zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen, gewichtstoename of slaapproblemen ontstaan. 


Een gezonde basis – met aandacht voor cellen, darmen en bloedvaten – is altijd de eerste aanpak om terug in balans te komen. Maar soms is dat niet voldoende en dan kan Hormoontherapie een oplossing bieden. Het is daarbij belangrijk om de voor- en nadelen goed te begrijpen, evenals de verschillen tussen bio-identieke, human identical en synthetische hormonen


Bio-identieke en Human identical versus Synthetische Hormonen

Bio-identieke / Human Identical Hormonen

Human identical en bio-identieke hormonen hebben dezelfde moleculaire structuur als de hormonen die ons lichaam zelf aanmaakt. Ze worden vaak gewonnen uit natuurlijke bronnen, zoals planten (bijvoorbeeld wilde yam, soja of zoete aardappelen) en worden vervolgens in het lab aangepast om identiek te zijn aan menselijke hormonen. 


Voordelen:

  • Worden beter herkend en verwerkt door het lichaam.
  • Minder bijwerkingen omdat ze natuurlijker zijn.
  • Vaak individueel afgestemd op de patiënt (op basis van bloed- of speekseltests).
  • Geschikt voor langdurig gebruik onder begeleiding.


Mogelijke nadelen:

  • Niet altijd vergoed door verzekeringen.
  • Vereisen nauwkeurige dosering en monitoring. Als het niet wordt gecontroleerd op regelmatige basis kan het ave rechts werken
  • Sommige vormen (zoals crèmes of gels) kunnen minder consistent zijn in opname.


Synthetische Hormonen

Synthetische hormonen zijn kunstmatig gemaakt en lijken op lichaamseigen hormonen, maar zijn niet exact hetzelfde. Ze worden vaak gebruikt in traditionele hormoonpreparaten, zoals de anticonepil of conventionele hormoonvervangingstherapie (HVT).


Voordelen:

  • Sterk en consistent in werking.
  • Breed beschikbaar en vaak vergoed.
  • Bewezen effectief bij bepaalde aandoeningen.


Mogelijke nadelen:

  • Hoger risico op bijwerkingen (zoals trombose, borstkanker of stemmingswisselingen).
  • Het lichaam herkent ze niet altijd optimaal, waardoor ontregeling kan ontstaan.
  • Minder gepersonaliseerd, met vaste doseringen.


Eerst de Basis op orde

Voordat men start met hormoontherapie, is het cruciaal om eerst het lichaam in balans te brengen. Hormonen werken optimaal in een gezond systeem. Deze factoren zijn essentieel:


1. Gezonde Cellen

Hormonen communiceren met cellen via receptoren. Als cellen verzwakt zijn door voedingstekorten, toxines of chronische stress, reageren ze minder goed op hormonen. Een gezond dieet (rijk aan omega-3, antioxidanten en groenten) ondersteunt cel gezondheid. Jouw cel gezondheid is eenvoudig te meten met een vingerprik. 


2. Gezonde Darmen

Ongeveer 70% van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen, en een verstoorde darmflora kan hormoonbalansen beïnvloeden (bijvoorbeeld oestrogeenafbraak). Probiotica, vezels en vermijden van bewerkte voeding helpen de darmen te herstellen. Een eventuele darmverstoring kun je met een vragenlijst ontdekken.


3. Gezonde Bloedvaten

Hormonen worden via de bloedbaan vervoerd. Slechte doorbloeding (door bijvoorbeeld hoge bloeddruk of ontstekingen) vermindert hun effectiviteit. Beweging, hydratatie en ondersteuning van de lever zijn hierbij belangrijk. Laat met name het perifere vatenstelsel regelmatig onderzoeken. 


Conclusie

Hormoontherapie kan een waardevolle oplossing zijn bij klachten, maar de keuze tussen bio-identieke en synthetische hormonen is belangrijk. Bio-identieke hormonen zijn vaak veiliger op de lange termijn, terwijl synthetische hormonen sneller werken maar meer risico’s met zich meebrengen.


Het allerbelangrijkste? Begin niet zomaar met hormoontherapie, maar zorg eerst voor een gezonde basis. Optimaliseer je voeding, darmgezondheid en leefstijl, zodat hormonen hun werk optimaal kunnen doen. Raadpleeg altijd een gespecialiseerde arts of hormoontherapeut (veel huisartsen missen de specifieke kennis) voor persoonlijk advies.


Wil je meer weten over jouw hormoonbalans? Boek dan een plekje tijdens het hormoonspreekuur.

Over de schrijver
Peter is de auteur van het boek: 'Men-struatie, de grote ontkenning.' Hij vind de dynamiek tussen vrouwen en mannen mateloos interessant. Hij weet vanuit eigen ervaring en onderzoek, dat meer kennis over de menstruatiecyclus van vrouwen, vele voordelen heeft voor de hele maatschappij."Vrouwen en mannen zijn gelijkwaardig maar niet gelijk. Door oog te hebben voor de verschillen, wordt de kracht van beide sekse zichtbaar."Het is zijn missie om mensen te helpen meer bewust om te gaan met de menstruatiecyclus. Dit omdat hij weet dat wanneer je elkaar beter begrijpt, het leven steeds leuker wordt. Dit doet hij als gast docent en door het geven van workshops bij bedrijven m.b.v. de Men-Struatie challenge.
Reactie plaatsen