Waarom de meeste vrouwen met klachten doorlopen

Weet jij waarom 84% van de vrouwen door blijft lopen met zorgelijke klachten?

Nee? Nou ik wel. Het heeft alles te maken met taboes, conditioneringen en hoe ons brein dingen labelt.

Als kind worden we bewust of onbewust al geconfronteerd met menstruatietaboes en conditioneringen. Ons brein labelt daarnaast ook nog eens ervaringen met positief of negatief.

Dat moet ons brein wel doen omdat het anders niet alle informatie goed kan verwerken. Door dingen te labelen kan bij een soort gelijke ervaring het brein snel datzelfde label naar voren halen zodat het direct weet hoe het moet handelen.

Als de vorige ervaring positief was dan dreigt er nu geen gevaar en hoeft het lichaam niets meer te doen dan te relaxen en fijne emoties waar te laten nemen.

Als de vorige ervaring echter negatief was, dan gaan er alarmsignalen af en word je als mens heel alert. Je zintuigen gaan op scherp en je brein neemt het even van je over om vervolgens in te schatten of je moet vluchten, vechten of bevriezen.

Als we het onderwerp menstruatieklachten er even bij halen, dan hebben heel veel vrouwen hier een negatieve label aangehangen. Het is vies, vervelend, pijnlijk, komt nooit goed uit, ongemakkelijk, energievreter enz.

Nu kan het zijn dat jij dit zo gelabeld hebt omdat jij dit zo ervaart. Maar het kan ook zijn dat jij het negatief gelabeld hebt omdat je zo geconditioneerd bent.

Als jij namelijk als kind of puber te horen hebt gekregen van je omgeving dat menstruatie iets vies, pijnlijk, ongemakkelijk enz. is en dat je er ook niet over mag praten omdat dat ongepast is dan ga je dat geloven.

Het gevolg is dat het negatieve imago van menstruatie op deze manier blijft bestaan en jij als vrouw niet de kans krijgt om het negatieve label te transformeren naar een positief label.

En dat is jammer want het kan namelijk wel.

Niet door tegen jezelf te zeggen dat menstrueren nu joepie de poepie is, maar door ervaringen op te doen die minder menstruatieklachten geven. Daardoor gaat je lichaam het als positief ervaren en daardoor gaat jouw brein het her-labelen naar positief.

Maar daar moet je als persoon wel wat voor doen. En die eerste stap nemen om iets te veranderen in je bestaande systeem is niet niks en kan best enge zijn om te doen. En dat maakt dat vrouwen dus veel te lang door blijven lopen met klachten.

Nu hebben we in de vorige e-mail je een aanbiedingen gedaan voor onze grip op je cyclus challenge. 

Heb jij je nog niet aangemeld omdat je nog twijfelde of graag eerst meer informatie wil ontvangen? Kijk dan op de speciaal ontwikkelde pagina waarop we je alles uitgebreid uitleggen.

Tot snel.

Klik op de groene knop en ontdek alles over de 'Grip op je cyclus challenge