Jouw menstruatiecyclus en immuunsysteem

Jouw menstruatiecyclus en immuunsysteem

Het jaar 2020 is bijna voorbij. En zo op het einde van het jaar is het altijd weer het moment om stil te staan bij wat is geweest en waar je graag volgend jaar op wil focussen of veranderen.

Omdat 2020 met name in het teken stond van de corona pandemie en de overbelaste zorginstellingen, is nog duidelijker geworden dat het enorm belangrijk is om je eigen gezondheid op peil te houden en je immuunsysteem goed te ondersteunen.

Maar hoe houd je jezelf gezond en hoe kun je nu je eigen immuunsysteem versterken dan wel ondersteunen?

In de komende weken ga ik om de paar dagen een aantal e-mails sturen. E-mails waarin ik uitleg geef over hoe onze gezondheid in het algemeen is vooruit of achteruit is gegaan en welke rol jouw menstruatiecyclus hierin speelt.

Daarnaast geef ik ook tips hoe jij je eigen gezondheid en immuunsysteem als vrouw kan ondersteunen. Zo kun jij 2021 goed van start gaan met kennis die je het komende jaar voor jezelf toe kan gaan passen om je algemene gezondheid maar zeker je menstruatiecyclus kan bevorderen.

Vandaag start ik met hoe de mens altijd heeft geleefd en hoe zij een natuurlijke cyclus volgde.

De natuur, de zon, de maan en andere planeten leven allemaal hun eigen cyclus. Het hele jaar door zorgen al die cyclussen ervoor dat er dingen veranderen waardoor het ecosysteem al miljarden jaren zijn gang kan gaan. Binnen het hele ecosysteem heeft de mens ook een plekje gekregen.

Vrouwen hebben op hun beurt ook een cyclus namelijk de menstruatiecyclus.
Doordat vrouwen deze cyclus hebben zijn zij in staat om nieuwe leven te baren.
Gedurende miljarden jaren heeft de vrouw lang op een natuurlijke manier haar cyclus beleefd.

Namelijk vanaf het moment dat zij vruchtbaar was kon zij een kind baren wat vervolgens jaren aan de borst bleef waardoor zij pas na gemiddeld 3-4 jaar een mogelijk tweede kind kon baren. In de tussentijd waren vrouwen voornamelijk bezig met het verzamelen van voedsel voor de kleine gemeenschap waarin zij leefde, verzorgde de kinderen van de gemeenschap en ruste tussen de activiteiten door uit.

Vrouwen menstrueerde minder toen
Aangezien de eerste mensen gemiddeld maar 30-40 jaar werden kwamen er niet zo heel veel kinderen ter wereld door deze manier van leven. Daarnaast menstrueerden vrouwen ook niet zo heel vaak omdat ze door de borstvoeding aan natuurlijke anticonceptie deden.

Hoewel dit wellicht overkomt als een saai leven, toch kende de mensen ook in die tijd al manieren om op een ontspannen manier de tijd die over was te besteden aan handvaardigheden, dans, muziek en andere creatieve zaken. Hun dagelijkse ritme was steeds hetzelfde waardoor er harmonie en balans was. Stress kende ze enkel als er levensbedreigende situaties voordeden.

Door te leven naar hun eigen cyclus (de mannen naar de jaar cyclus en vrouwen daarnaast ook naar hun maandelijkse cyclus), verkeerde de mens in een zeer goede gezondheid waarin ziektes en ongemakken weinig voorkwamen. Menstruatie gerelateerde klachten waren er al helemaal niet.

Maar tegenwoordig is dat wel anders

Tegenwoordig ervaart 84% van alle vrouwen in Nederland menstruatie gerelateerde klachten. Maar hoe kan dat nu?  Hoe kan het dat pas sinds 3 generaties vrouwen überhaupt menstruatieklachten kennen. Dit terwijl menstrueren al zo oud is als de mens zelf?

Om hier antwoord op te krijgen is het belangrijk om te begrijpen hoe de huidige maatschappij in elkaar steekt ten opzichte van miljoenen jaren geleden en sinds de verandering van de eerste revolutie (revolutie van landbouw en later de veeteelt) en de laatste revolutie (fastfood en mannen en vrouwen te behandelen als gelijken).

In de volgende blogpost ga ik hierover vertellen.

Wil jij niets missen van deze waardevolle e-mails die ik je de komende tijd ga sturen? Blijf dan geabonneerd op onze nieuwsbrief en houd je mailbox in de gaten.

O ja, voordat ik het vergeet wil ik je nu alvast attenderen op onze grip op je cyclus challenge editie februari 2021.

Na een waanzinnig succes in oktober 2020 gaan we de challenge herhalen. We starten op 1 februari a.s. maar je kan vandaag al een begin maken met de challenge. Het enige wat je hoeft te doen is je aan te melden. Voor slechts €47,- incl. btw heb je:

  • Direct toegang tot de besloten facebook groep
  • Toegang tot tools om de challenge vandaag al te starten
    en nog veel meer.

Via onze site kun je meer informatie lezen over de challenge

https://men-struatie.nl/grip-op-je-cyclus-challenge/

Via deze link kun je je direct aanmelden:

https://men-struatie.plugandpay.nl/checkout/grip-op-je-cyclus-challenge-1600111426

Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog post.

 

Liefs Anke Verhagen

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen. Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Reactie plaatsen