Waar schuilt de kracht in krachtige vrouwen?

Waar schuilt de kracht in krachtige vrouwen?

Waar schuilt de kracht in krachtige vrouwen?

Regelmatig krijg ik van vrouwen te horen dat ik met mijn hele Men-Struatie queeste de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt verzwak. Dat menstruatieverlof de positie van vrouwen weer terugbrengt naar de jaren 60. En werkgevers dadelijk nog meer reden hebben om een man aan te nemen in plaats van een vrouw.

De vraag is of die angst reëel is.
In Nederland zijn 3,8 miljoen vrouwen actief op de arbeidsmarkt, waarvan 3,2 miljoen in de meer ‘vrouwelijke’ beroepen. Op het moment dat mannen in de rij staan om in de verpleging, op basisscholen, in de zorg, schoonmaak, in winkels, kapsalons en administratieve functies te gaan werken, zou het misschien zo kunnen zijn dat deze angst bewaarheid wordt.

Maar hoe groot is die kans? Feit is en blijft dat onze maatschappij niet zonder vrouwen kan.

Blijf uit onze bloedpoes meneer de Vroed

Dit was de titel van het artikel dat Hadjar Benmiloud op 16 april 2017 schreef. En weet je, ze heeft gelijk. Het laatste waar vrouwen op zitten te wachten is de zoveelste man die aan vrouwen gaat vertellen wat ze wel of niet zouden moeten doen.

Als man maak ik echter wel deel uit van onze maatschappij en ik heb aan den lijve ondervonden dat ik wel degelijk een rol speel in de menstruatiecyclus van mijn vriendin. Wanneer zij zich door mij begrepen en gesteund voelt, heeft zij namelijk de mogelijkheid en vrijheid om naar de signalen van haar lichaam te luisteren. Dat goed is voor haar, voor mij, voor de kinderen en komt ook haar werkzaamheden ten goede.
Het is dan ook niet dat ik vrouwen wil vertellen wat ze wel of niet moeten doen, ik wil mannen en vrouwen bewuster maken van de impact van de menstruatiecyclus.

De praktijk

De afgelopen maanden heb ik bij verschillende bedrijven parttime gewerkt. Dit gaf mij de kans om met tientallen vrouwen te praten over hoe zij het ervaren om te werken tijdens de zwaarste dagen van hun menstruatie.

Gisteravond was het overduidelijk dat een jonge vrouw van 25 jaar, het zwaar had. Ze maakte fout op fout en de spanning was van haar gezicht af te lezen. Toen ze weer zeer gestrest langs kwam lopen, vroeg ik haar hoe het met haar ging. Ze barstte in tranen uit en vertelde dat ze zoveel pijn in haar buik had omdat ze ongesteld was. Op mijn vraag waarom ze dan aan het werk was, zei ze: “ik kan toch niet thuisblijven omdat ik ongesteld ben!”.

Of zoals eerder deze week de ploegleidster zei: “Ik loop krom van de buikpijn, maar als ik er niet ben loopt alles in het honderd. Ik moét wel door, zo ben ik nu eenmaal opgevoed. Ja, ik weet dat ik niet te genieten ben op die momenten en dat ik veel last heb van concentratieproblemen. Maar ja, zo is het nu eenmaal.”

Toen ik vroeg wat ze nu eigenlijk het liefst zouden willen, waren de antwoorden eenduidig: “RUST”

Het kan ook anders

Aan de andere kant ken ik ook vrouwen die wel naar de signalen van hun lichaam luisteren. Zoa Moeniralam bijvoorbeeld heeft bij haar nieuwe werkgever bedongen, dat ze per menstruatiecyclus één dag menstruatieverlof kan nemen. Dit is in haar arbeidscontract opgenomen.

Mijn eigen vriendin voelt zich er inmiddels comfortabel bij om tegen een klant te zeggen: “Ik ben ongesteld dus vandaag kom ik niet werken.”

Kijk maar eens op een willekeurige voorlichtings-site voor gezondheid, en je zult ontdekken dat het advies bij menstruatieklachten altijd is: “Neem een pijnstiller en doe rustig aan.” Er staat echt nergens: “Neem een pijnstiller en ga koste wat het kost door alsof er niets aan de hand is.”

Wat maakt een vrouw nu krachtig(er)?

Doorzwoegen of naar je lijf luisteren en aan de bel trekken, wat is wijsheid?

Kijken we naar de reclamespotjes die we in de media voorgeschoteld krijgen, dan is het gewoon een kwestie van het juiste maandverband of de goede tampons kiezen! Die nemen alle zorgen en klachten weg! En zo kan je als vrouw niet alleen prima doorgaan tijdens je menstruatie, dat doe je dan ook nog stralend van vitaliteit. Krachtige vrouwen laten zich niet tegenhouden door een beetje bloedverlies. Waarom het bloed in die flitsende spotjes uitgebeeld wordt door blauwe vloeistof is me een raadsel. Is rood te confronterend?

Maar goed, volgens de media gaat een beetje vrouw dus gewoon stug en stralend door als ze ongesteld is.

In de honderden gesprekken die ik met mannen over dit onderwerp heb gevoerd (zeker nadat ze de Men-Struatie challenge hebben gedaan), valt me vooral 1 ding op:

Stuk voor stuk geven deze mannen aan dat ze het absurd vinden om te komen werken wanneer je zoveel klachten hebt. Stuk voor stuk geven deze mannen aan dat ze vrouwen die kiezen voor zichzelf en hun eigen behoeftes, een stuk sterker en krachtiger vinden dan vrouwen die maar gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is.

Menstruatie, de grote ontkenning

Als mannen het krachtig vinden als vrouwen kiezen voor zichzelf, en als vrouwen te kennen geven tijdens de zwaarste menstruatie-dagen behoefte te hebben aan rust, is het dan geen tijd dat we hiervoor ruimte creëren? En het oude beeld van de krachtige vrouw, de vrouw die altijd, ondanks alles, doorgaat, vervangen door een nieuw beeld: de vrouw die voor zichzelf opkomt en gaat staan voor wat ze nodig heeft?

Het is tijd

Natuurlijk kunnen we met z’n allen ons kop in het zand blijven steken. Mannen kunnen prima door blijven gaan met het negeren van dit onderwerp omdat het te gênant is om over te praten. Vrouwen kunnen heel goed de signalen van hun eigen lichaam blijven negeren. Stoer doen om maar niet onder te doen voor mannen. Zich voegen naar de wensen en eisen van werkgevers en partners ten koste van zichzelf.

Natuurlijk kunnen we als maatschappij alle cijfers over ziekteverzuim en de invloed van de menstruatie negeren omdat we met z’n allen te schijterig zijn om over dit thema te praten.

Maar wie is daarbij gebaat?

Projectie

Misschien is alles wat ik doe om het bewustzijn op de menstruatiecyclus te vergroten wel één grote projectie. Zelf ben ik ook opgevoed met “niet zeiken maar doorgaan”. Zo negeerde ik tot 2 keer toe een hernia. Het resultaat: uitval van mijn rechterbeen, veel pijn en grote beperkingen in mijn dagelijkse werkzaamheden. Of zoals het afgelopen half jaar, toen ik door bleef gaan met 2 ontstoken pezen in mijn schouders. Het resultaat: zwaar vermoeid door slapeloze nachten.

Waarom lijkt alles belangrijker dan mijn eigen welzijn? Is het de angst om niet goed genoeg te zijn? Is het de angst om voor egoïst uitgemaakt te worden? Is het omdat ik zo sterk geconditioneerd ben dat ik niet anders meer kan? Wordt hier onze maatschappij nu echt beter van?

Mijn voornemen voor 2018

Als dat wat ik predik voortkomt uit de pijn die ikzelf voel, is het voor mijzelf ook tijd om hieraan te werken en hierin verantwoording te nemen. Dit is dan ook mijn voornemen voor 2018.

Voor wat betreft de menstruatiecyclus is het wat mij betreft tijd om de taboes te doorbreken. Te luisteren naar waar vrouwen behoefte aan hebben en een maatschappij te creëren die hier rekening mee weet te houden. Ik kijk uit naar vrouwen die krachtig genoeg zijn om voor hun behoeftes uit te komen en naar mannen die mans genoeg zijn om hierin hun verantwoording te nemen.

Happy new year

PS. Ernstige menstruatieklachten die dagen aanhouden, zijn niet normaal. Ga hiermee naar een gespecialiseerde arts!

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen.Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Sofie Hoste
Door

Sofie Hoste

op 09 Jan 2018

Ik ben het helemaal eens, het voelt inderdaad wel vreemd dat een man de voortrekker is van deze organisatie, maar daar trek ik me niet zoveel van aan. Ik ben op mijn eigen (misschien stillere) manier op weg om voor mezelf en voor andere vrouwen een manier te vinden om terug op ons eigen vrouwelijk ritme te gaan leven, en ik verbind daar de cyclus van de maan aan. Ik heb daar recent een online community daarrond opgericht, de SECRET GARDEN, waar ik online cursussen geef. Meer info vind je op http://tuineninbeweging.be/community/ Wil je graag meer informatie hierover of samenwerken, dan hoor ik dat graag!

Petra
Door

Petra

op 09 Jan 2018

Valt me elke keer weer tegen dat je, ondanks de vporlichtong die je hebt gekregen, schaamteloos door gaat met je missie vrouwen die eigenlijk teveel pijn hebben om door te werken vertelt dat ze vooral voor zichzelf moeten kiezen. Maar er is nul van de voorlichting of blijven hangen of kennelijk interessant genoeg om uit te dragen, dus ik herhaal het nog maar eens zodat je het misschien gaat begrijpen Peter, en je missie er betekenisvol van wordt want op t moment sla je de plank nog altijd volledig mis: als een vrouw dusdanige pijn heeft dat ze zonder pijnstilling niet meer kan functioneren, is er meer aan de hand en moet zij zsm naar de gynaecoloog met de behandelvraag, heb ik endometriose!! Een menstruatie mag je best voelen, maar mag geen extreme pijn doen. 1 op de 10 vrouwen heeft endometriose. Dat is wereldwijd meer dan 176 miljoen vrouwen.Peter, loffelijk streven hoor, mannen wat bewuster te maken maar je uitspraken over beroepkeuze waarbij je vrouwen in technische functies negeert is kleinerend. Mannen moet hun verantwoording nemen in het steunen van hun vrouwen, zeker. Net zoals andersom vrouwen mannen moeten steunen. Het heet houden van. Neem je verantwoording in het verspreiden van de noodzaak tot verder onderzoek bij erge pijn bij menstruatie en je hebt een loffelijk streven en belangrijk doel voor ogen. Gemiddeld duurt het 9 jaar voordat een vrouw de juiste diagnose krijgt. Bij mij heeft het 23 jaar geduurd. Ga ook direct naar een endometriospecialist. Blijf niet aanmodderen bij een gewone gynaecoloog. Na zoveel jaar endo hebben de verklevingen mij onvruchtbaar gemaakt. Eierstok kapot. Eileider dicht. Veel te laag amh voor mijn leeftijd. Bedenk goed Peter dat mijn verhaal daarin niet uniek is. Neem je verantwoordelijkheid en blijf niet aandringen op vrij nemen. Blijf aandringen op medisch onderzoek, waarvan endometriose een grote mogelijkheid is.Want anders is dit niet een Men-striatie maar een Man-struation waar t alleen maar draait om 1 man en niet de gezondheid van vrouwen.

Lieke
Door

Lieke

op 09 Jan 2018

Eens met jou Petra! Een erg pijnlijke menstruatie hoort niet. Dan is er meer aan de hand en het is echt nodig dat dat onderzocht wordt. Niemand heeft zo maar zonder aanleiding een erg pijnlijke menstruatie

Peter-deVroed
Door

Peter-deVroed

op 10 Jan 2018

Dank je wel Petra, je hebt gelijk. Ik heb een aanpassing aan het bericht gedaan en besloten om onder alle artikelen die nog geplaatst worden, hier aandacht aan te geven. Als je hier nog aanvullingen of opmerkingen over hebt, hoor ik deze graag.

Lieke
Door

Lieke

op 10 Jan 2018

Hoi Peter, wij zijn natuurlijk altijd bereid extra informatie te geven. Het is niet zo dat iedereen met een pijnlijke menstruatie endometriose heeft, maar het gaat erom dat een pijnlijke menstruatie niet normaal is. Wanneer iemand door een pijnlijke menstruatie niet kan functioneren zoals ze normaal kan is het zaak dat uitgezocht wordt of er wat aan de hand is en wat er aan de hand is.Info is te vinden op www.endometriose.nlFacebookgroepen https://www.facebook.com/groups/1374591776146260/https://www.facebook.com/groups/endometrioselotgenoten/

Lieke
Door

Lieke

op 10 Jan 2018

Nou, ik had gereageerd en mijn reactie is spoorloos....

Lieke
Door

Lieke

op 10 Jan 2018

Peter, enig idee waarom ik geen reacties kan plaatsen waar een link naar een website en facebookgroepen vermeld staan?

Peter-deVroed
Door

Peter-deVroed

op 10 Jan 2018

Geen idee Lieke.

Petra
Door

Petra

op 10 Jan 2018

Hoi Peter, bedankt voor je positieve reactie, doet me goed te lezen dat je het er mee eens bent en ben erg gelukkig met de belofte endometriose en het belang van gynaecologisch onderzoek onder de aandacht te krijgen. Het is een enorm gevecht om dat voor elkaar te krijgen, en dat is eigenlijk van de zotte. Huisartsen, net zoals de rest van NL weten gewoon niet dat erge pijn bij menstruatie niet normaal is. Niet meer kunnen functioneren (maar het toch proberen) zonder of vaak met pijnstilling, is niet normaal. Kleine kanttekening die ik moet zetten bij je ps stukje: het gaat hierbij niet noodzakelijk om dagenlang. Ikzelf had zeker de eerste jaren geen dagenlange klachten. Wel heftige menstruaties (veel bloedverlies) maar vooral erge pijn die meestal rond de 4/5 uur aanhield. Pijn die misselijk maakte. Pijn die paracetamol niet eens raakte. Pas later begon ik ook de eisprong erg te voelen, kreeg ik al paar dagen voor de mens pijn. Tot op nu toe, zoals vandaag, waarbij ik nu al dagenlang erge krampen heb. Mijn darmen werken ook niet mee, die kramperen mee. Maar goed, om maar aan te geven, klachten zijn niet statisch, lijken soms atypisch, maar bij extreme pijn zou ik altijd naar de huisarts gaan als meisje of vrouw en noem maar als behandelvraag, heb ik endometriose. En dring aan op een endometriose specialist.Het hokje om te typen is zo klein dat ik niet zeker meer weet wat ik zojuist he geschreven en of er spelfouten in staan. Ik hoop dat het iig duidelijk is. Bedankt Peter voor het willen uitdragen van het belang van medisch onderzoek. Want daar draait het hier mijns inziens het meeste om. Erge pijn bij menstruatie is niet normaal. Zoek t uit :)

Lieke
Door

Lieke

op 10 Jan 2018

Beste Peter, natuurlijk zijn wij altijd bereid om informatie te geven. Bianca (voorzitter van de endometriose stichting) had even geleden al veel uitleg gegeven over pijnlijke menstruatie, eventueel endometriose.Waar het om gaat is dat een pijnlijke menstruatie echt niet normaal is. Wanneer je tijdens de menstruatie niet kan functioneren zoals je normaal wel kan is er meer aan de hand. Wanneer je thuis moet blijven vanwege een te pijnlijke menstruatie en jezelf vol moet gooien met pijnstilling is het noodzakelijk uit te laten zoeken of er meer aan de hand is en wat er dan aan de hand is/kan zijn. Een van die dingen kan Endometriose zijn.Vraag een verwijzing naar een gynaecoloog/endometriosespecialist aan je huisarts wanneer je veel pijn hebt tijdens en rondom je menstruatie/eisprong.Info is te vinden op www.endometriose.nlEndometriose Awareness Nederland https://www.facebook.com/groups/1374591776146260/Endometriose Lotgenoten Support.....Samen Sterk https://www.facebook.com/groups/endometrioselotgenoten/

Jessica
Door

Jessica

op 10 Jan 2018

Peter. Fijn dat je aandacht wilt geven aan menstruatieklachten. Ik sluit me wel bij de andere dames aan. Geef in je tekst (en niet alleen onderaan) aan dat veel pijn, veel bloedverlies of langdurig bloedverlies niet normaal is. Laten die vrouwen alsjeblieft naar een gynaecoloog gaan en vragen of er sprake is van Endometriose. Ikzelf ben er pas na 24 jaar veel klachten achter wat het is. 24 jaar elke maand in eerste instantie 2 dagen per maand ziek op bed van de pijn. Maar het liep op tot vorig jaar niet meer kunnen functioneren. Lopen en fietsen kon ik niet meer. Werken dus ook niet. En wat denk je van het zorgen voor mijn kinderen??? De kracht van de vrouw ligt in het opkomen voor zichzelf en bij de huisarts een verwijzing vragen. Helaas geven sommige Huisartsen die verwijzing niet...... Laten we daar maar eens met ons allen voor zorgen. Klagen over pijn betekend ook pijn hebben. Het zit niet tussen de oren.www.ebdometriose.nl is een goede site met veel informatie

Peter
Door

Peter

op 10 Jan 2018

In mijn beleving is de natuur niet gek en willen klachten je sowieso iets vertellen. Ik vind het super wanneer vrouwen zich mengen in deze discussie. Mogelijk inspireert dit vrouwen om hun eigen klachten serieus te nemen.

Susan
Door

Susan

op 09 Jul 2018

Beste Peter, ik denk dat je er niet aan voorbij moet gaan dat heel veel vrouwen ervoor hebben gekozen de pil te slikken of een spiraaltje te nemen waardoor ze niet of nauwelijks menstrueren. Veel vrouwen kiezen dus voor kunstmatige hormonen om zo geen last te hebben. Dat de kans op allerlei enge dingen hierdoor toeneemt nemen zij op de koop toe. Ik vind dat je dit ook moet meenemen in je verhaal. Groet Susan

Robin
Door

Robin

op 24 Aug 2018

Ik lees net de reacties van "deskundige",maar ik moet er ergens tegenin gaan. Laten we zeggen dat ik op zeer jonge leeftijd (11) begon met menstrueren.daar had ik behoorlijk veel last van en het duurde zn 9 dagen. Waarvan ik 3 dagen bijna niet kom lopen of staan en meerdere malen ben flauwvallen door te lage bloeddruk en teveel bloedverlies.ik heb er nooit veel bij stil gestaan want.mijn oma en moeder schoven het af op een familie kwaal want al onze vrouwen heeft geteisterd. Nu heb ik 3 kinderen gebaard en zeker niet op de makkelijkste manier. Daarna dacht ik die pijnen wel aan te kunnen. Na 2 jaar werden mijn menstruatie pijnen weer zoveel heftiger als daarvoor. Ik heb na lang aandringen bij de huisarts een uitstrijkje laten maken. Die was negatief (dus geen onrustige cellen) nu heb ik nog steeds het gevoel dat er iets niet klopt ook.omdat ik al ander halve week voor mij menstruatie last heb. Hoe verklaar je Dat. En waar word je geholpen. De dokter zegt dat er niks is. Dus blijkbaar hoort deze maandelijkse pijn (bijna weekelijkse) bij een gezonde cyclus

Reactie plaatsen