Maatschappelijke gevolgen van de menstruatiecyclus

Maatschappelijke gevolgen van de menstruatiecyclus

Vrouwen roepen het al meer dan 50 jaar. De tijd van negeren is voorbij. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het geen gehoor geven aan de basis behoeftes van vrouwen, grote gevolgen heeft voor onze maatschappij.  

Het begint al vroeg

De gevolgen van geen rekening houden met de menstruatiecyclus, beginnen al op jonge leeftijd. De eerste cijfers uit een onderzoek onder meer dan 6800 jonge meiden zijn schrikbarend.

  • 86% geeft aan dat er op school veel te weinig rekening wordt gehouden met hun behoeftes tijdens de menstruatie
  • 79,4% van de meiden ervaart boven gemiddelde klachten zoals: Ernstige buikpijn, concentratie -en energieverlies (Hoger dan 4 op de schaal van 10 die in veel ziekenhuizen gebruikt wordt)
  • 46% meld zich meerdere dagen per schooljaar ziek i.v.m. menstruatieklachten
  • 31,9% geeft aan zich eigenlijk wel ziek te moeten melden, maar dwingt zichzelf om door te gaan
  • 66,8% geeft aan dat hun menstruatieklachten, bovengemiddeld invloed hebben op hun schoolprestaties
  • 82,4% geeft aan dat de huidige voorlichting op scholen niet aansluit bij hun behoeftes
  • Het gemiddelde energieniveau van de meiden ligt tijdens de zwaarste dagen op 46%

Hoe is het toch mogelijk dat er in onze maatschappij, zo weinig rekening wordt gehouden met de behoeftes van jonge meiden en vrouwen?

Een aantal mogelijke oorzaken

  1. In 1963 stond de volgende tekst op de bijsluiter van tampons: Als je getrouwd bent.
    Maak dan geen misbruik van uw man. Het is een oude regel voor juist gedrag in een goed huwelijk, en deze heeft niets aan waarde ingeboet. Natuurlijk probeert u geen misbruik van hem te maken, maar soms gebeurt dat onopgemerkt. U zou het bijvoorbeeld niet met de menstruatie in verband brengen. Maar toch, als u de simpele regel negeert dat de menstruatie een normale periode van de maand is, en u trekt zich elke maand enkele dagen terug, alsof u ziek bent, maakt u misbruik van uw mans vriendelijkheid. Hij trouwde met een fulltime en niet met een parttime vrouw. Daarom hoort u elke dag actief, energiek en opgewekt te zijn.
  2. De ouders van veel jonge meiden hebben zelf vaak weinig informatie gekregen van hun ouders. Vaak was deze informatie niet meer dan: ‘Hier heb je tampons en/of maandverband. Het komt iedere maand terug, het is lastig maar het is beter als je andere niet laat merken dat er last van hebt. Neem desnoods een pijnstiller, maar onthoud dat het leven gewoon door moet.’
  3. Vier jaar geleden ging ik als man, met een grote boog om het onderwerp heen. In de gesprekken met honderden mannen, merk ik dat ook zij het onderwerp het liefst uit de weg gaan. Om gehoor te geven aan de behoeftes van jonge meiden en vrouwen, spelen mannen echter een cruciale rol. Meer kennis over het onderwerp en het desnoods zelf een keer ervaren, biedt vrouwen de veiligheid om meer open over hun behoeftes te praten. Je kop in het zand steken en om de hete brij heen blijven draaien is geen optie meer.

Dan ga je toch gewoon aan de pil

Hormonale anticonceptie wordt vaak gezien als DE oplossing voor menstruatieproblemen. De pil kun je gewoon doorslikken en met een spiraaltje menstrueer je helemaal niet meer. Deze mythe is gelukkig nu wetenschappelijk doorbroken.

Uit onderzoek onder meer dan 1 miljoen vrouwen is vastgesteld er een correlatie is tussen hormonale anticonceptie en depressie. Nadat tieners beginnen met anticonceptie, stijgt de kans dat ze ook aan de antidepressiva gaan met 80%.

De uitslagen van het wetenschappelijk onderzoek dat door het Radboud UMC in Nederland onder 42.000 vrouwen is gehouden, laten helaas nog even op zich wachten. Wel geeft  onderzoeker Bertho Nieboer aan, dat de invloed van de menstruatie op werk -en schoolverzuim als mede het productieverlies binnen bedrijven, sterk onderschat wordt.

Doorbreek de taboes

Het is tijd dat wij de taboes doorbreken en onze verantwoording nemen. Zeker op onze scholen. Jonge meiden hebben recht op voorlichting die aansluit op wat zij graag willen weten en het recht om gehoor te geven aan hun behoeftes. Ook als deze anders zijn dan die van een man.

 

Programma’s voor scholen

Quick scan voor bedrijven

Nederlands onderzoek onder scholieren

Doe zelf de Men-Struatie challenge

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen. Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Marit
Door

Marit

op 26 Oct 2018

Het word tijd dat we de natuur van de vrouw ( in het algemeen ) weer ruimte geven.

Iris
Door

Iris

op 27 Oct 2018

Heel erg goed dat er aandacht aan besteed wordt! ik merk dat ik het ook lastig vind om te delen. Bang voor een "stempel" ofzo..terwijl ik er ook echt vreselijk veel last van heb en die rothormonen echt haat. Maar dus ook niet tegen AC kan..die hebben me al eerder een depressie en een angststoornis opgeleverd.

Reactie plaatsen