Menstruatie kost het bedrijfsleven veel geld

Menstruatie kost het bedrijfsleven veel geld

De verborgen kracht van vrouwelijk personeel

De cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de ziekmeldingen van vrouwen, menstruatie gerelateerd zijn. Menstruatie kost het bedrijfsleven veel geld. Natuurlijk geven de meeste vrouwen andere redenen aan wanneer ze zich ziek melden. Op menstruatie zit nu eenmaal nog een enorm taboe.

Menstruatie gerelateerd ziekte verzuim in cijfers

  • 21,1% meld zich regelmatig ziek
  • 37,8% meld zich soms ziek
  • 16,5% meld zich nooit ziek
  • 22,9% meld zich niet ziek maar geeft aan dit eigenlijk te moeten doen

Betekend dit nu dat je als werkgever beter een man aan kunt nemen?

Absoluut niet! De grote valkuil ligt hem erin dat we grootschalig denken dat vrouwen en mannen ‘gelijk’ zijn. Gelijkwaardig zeker, maar alles behalve gelijk. Het zijn juist de verschillen die de kracht geven. Maar hoeveel aandacht is daarvoor in onze maatschappij?

Wanneer we van vrouwen vragen om ‘gelijk’ aan de mannelijke manier en volgens hetzelfde ritme als mannen te leven en te werken, zien we iets essentieels over het hoofd.

Vrouwen hebben een cyclus die niet gelijk is aan mannen!

Vergelijk het voor het gemak maar met de seizoenen van de natuur. Vragen we van de natuur om in de winter te bloeien? Nee natuurlijk niet. Maar waarom vragen we dan wel van vrouwen (en nog erger, waarom vragen vrouwen dit van zichzelf?), om tijdens de zwaarste dagen van hun cyclus (waarin ze maar 53% van hun energie over houden en vaak veel klachten ervaren), 100% te functioneren?

Wat is het effect op vrouwen wanneer zij zelf anders omgaan met hun cyclus en de maatschappij hier de mogelijkheid toe zou bieden?

  • Ze voelen zich meer energiek gedurende de hele maand (200% tot 300%)
  • Ze menstrueren korter (tussen de 3 en 5 dagen korter)
  • Ze ervaren minder pijn en andere klachten
  • Ze hebben meer toegang tot hun eigen creativiteit, intuïtie en vrouwelijkheid
  • Ze komen met veel meer bruikbare en vernieuwende ideeën
  • Ze hebben meer geduld, uithoudingsvermogen en zijn effectiever
  • Ze hebben minder last van humeurschommelingen en weten hier beter mee om te gaan wanneer zij ze wel hebben (minder drama en verhaal)
  • Ze voelen zich veel meer ontspannen en zijn vele malen krachtiger
  • Ze zijn veel minder vaak ziek en/of vermoeid

In 3 stappen naar de ongekende kracht van vrouwelijk personeel

Vrouwen zijn prima in staat om hun ‘mannetje’ te staan binnen het bedrijfsleven. Ze kunnen prima mee omdat zij de afgelopen 60 jaar hun ‘mannelijke’ (manifesterende kant) sterk ontwikkeld hebben. Er studeren steeds meer vrouwen op hoog niveau af en zijn uitermate goed in staat om belangrijke functies te bekleden.

Toch geven veel vrouwen aan dat ze steeds meer moeten ‘verharden’ om volledig erkent te worden binnen de mannenmaatschappij. Is dit nu wat we willen?

Ligt de kracht van vrouwen niet juist OOK in zachtheid, verbinden, samenwerken, creativiteit, samenspraak, vredelievendheid en chaos?

Wat is er nodig?

Om nieuw leven te creëren heb je mannen en vrouwen nodig. Twee totaal verschillende wezens die beide hun eigen kracht inbrengen. Zou het zo kunnen zijn dat we beide sekse en hun kracht nodig hebben om een betere wereld te creëren?

Wat zou het effect op onze samenleving en economie zijn, wanneer we de natuurlijke kracht van vrouwen WEL zouden benutten.

Er wordt vaak gezegd; “Wij respecteren vrouwen”.

Now it’s time to walk the talk.

Wij nodigen bedrijven/instellingen uit om met ons in gesprek te gaan over de ongekende kracht van vrouwelijk personeel. Om samen (werkgevers en werknemers) te kijken naar de effecten van de menstruatiecyclus van vrouwen binnen de organisatie. En hoe draagvlak te creëren voor verandering, bij zowel mannen als vrouwen binnen het bedrijfsleven.

Vrouwen zijn heel goed in staat om zelf te bepalen wat ze nodig hebben.

Maar zijn wij als maatschappij in staat om hiernaar te luisteren?

Bekijk de stappen eens die binnen bedrijven gedaan kunnen worden

en laat weten wat je ervan vind. Jouw mening wordt zeer op prijs gesteld.

Klik op deze link  voor het stappenplan.

 

 

 

Cijfers volgens het onderzoek van 2014/2015 onder +1600 vrouwen. Cijfers zijn gepubliceerd in diverse blog/vlog berichten en uitgewerkt in het boek: Men-Struatie, de grote ontkenning. In 2017 hebben wij in samenwerking met het Radboud UMC onder 40.000 vrouwen dit onderzoek nogmaals gedaan. Publicatie zal in Q4 plaats vinden.

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen. Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Irma de Graaf
Door

Irma de Graaf

op 19 Sep 2017

Dit hele artikel is een hoax - toch? Ik kan maar niet kiezen of ik er om zal lachen of me namens alle werkende vrouwen beledigd moet voelen...... Als dit serieus bedoeld is, slaat het artikel de plank volledig mis. Stigmatiserend en slecht onderbouwd. "Vrouwen kunnen anders met hun menstruatie omgaan". Mán! Dat zou een gat in de markt zijn als je dáár het antwoord op hebt!

Reactie plaatsen