Menstruatiecyclus: waarom vrouwen je soms niet lijken te verstaan

Menstruatiecyclus: waarom vrouwen je soms niet lijken te verstaan

Ken je dit, je zegt iets tegen je vrouw en het lijkt of het volledig langs haar heen gaat. Je zegt het nog maar een keer, deze keer iets luider en ze lijkt het nog niet te horen. De derde keer schreeuw je bijna en je voelt hoe jouw ergernis steeds groter wordt. Menstruatiecyclus: waarom vrouwen je soms niet lijken te verstaan

Is het je al eens opgevallen dat dit fenomeen elke maand terug lijkt te komen?

Mij ging dit pas opvallen toen ik mij meer bewust werd van de menstruatiecyclus van mijn vriendin. In de week voordat zij ongesteld moest worden, ook wel de herfstweek van de menstruatiecyclus genoemd, leek het wel of ze op een andere planeet leefde.

Ik ergerde mij hier groen en geel aan, totdat ik besefte waarom dit zo is. Nu ik er anders mee omga en meer begrijp waarom dit zo is, hoef ik mij dus ook niet meer te ergeren en heb ik een manier gevonden om wel tot haar door te dringen.

De menstruatiecyclus en de natuur

De menstruatiecyclus van een vrouw is nauw verbonden aan de seizoenen van de natuur. In de Herfst trekt de natuur zich langzaam terug, krijgt de mooiste creatieve kleuren en de bomen laten uiteindelijk hun blad vallen. De natuur bereid zich voor op de komende winter.

De week voordat vrouwen gaan menstrueren heeft veel gemeen met de herfst. Veel vrouwen keren naar binnen en sluiten zich dus als het ware af voor hun omgeving. Het is een tijd van loslaten en bepalen wat nog wel of juist niet meer past.

Een tijd van creativiteit, het afronden of afstoten van zaken of van het verwerken van administratie.

Hoe ga je hier mee om?

Wanneer een vrouw zich dus meer naar binnen keert is het niet zo gek dat ze minder goed hoort of begrijpt wat je bedoeld. Alles lijkt te vertragen, ook haar bevattingsvermogen.

Wanneer ik in deze periode iets aan mijn vriendin wil vertellen, ga ik tegen over haar zitten, ik pak haar handen vast en maak oogcontact. Schat ik wil je iets vertellen, kun je het nu opbrengen om naar mij te luisteren?

Zo ja, dan vertel ik het haar langzamer dan normaal en in zo min mogelijk worden. Ik vraag haar in deze periode nooit om beslissingen te nemen en praat zo min mogelijk over wat mij bezig houd. Ik knuffel haar vaak en het helpt haar om in de natuur te zijn.

Zo nee, dan geef ik haar een knuffel en hou ik mijn mond. Op zo’n moment mijn zin doordrijven is vragen om problemen. Een dubbelzinnige opmerking, al is het grappig bedoeld, kan in deze periode volledig verkeerd vallen bij haar.

Meer bewustzijn op de gehele menstruatiecyclus kan zowel binnen een relatie als op het werk, grote positieve gevolgen hebben. Dit geld zowel voormannen als voor vrouwen.

Hoe krijg je meer bewustzijn op dit onderwerp?

Lees het boek: ‘Men-Struatie, ook een mannenzaak!

Bezoek een van onze interactieve boekbesprekingen, dan ontvang je het e-book gratis.

Wil je geen artikel meer missen? Laat dan jouw naam en e-mail adres achter.

[phxoptin id=1469095965]

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen.Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Reactie plaatsen