Peter de Vroed
05/28/2025
1 min
0

Voeding, Supplementen en de Harde Realiteit: Eten We Nog Wel Goed?

05/28/2025
1 min
0

We halen alle bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft uit voeding – waar anders uit? Toch bagatelliseert de medische wereld vaak het belang van leefstijl, voeding en supplementen. Hoe kan dat? En klopt het eigenlijk wel dat onze voeding nog steeds voldoende voedingswaarde levert?

Is Onze Voeding Minder Voedzaam Dan Vroeger?

Ja, onderzoek suggereert dat de voedingswaarde van ons voedsel de afgelopen decennia significant is afgenomen. Een veelgeciteerde studie van Davis et al. (2004) in het Journal of the American College of Nutrition vergeleek de nutriëntengehaltes van 43 groente- en fruitsoorten tussen 1950 en 1999. De conclusie?


  • 6% daling in eiwit
  • 9-38% daling in calcium, ijzer, vitamine B2 en C
  • 16% minder magnesium en zink

Oorzaken? Intensieve landbouw, uitgeputte bodems, langere transporttijden en veredeling voor opbrengst in plaats van nutriënten.

Een Brits onderzoek van de Soil Association (2017) bevestigt dit: moderne tarwe bevat tot 30-50% minder zink, koper en ijzer dan historische varianten.

"Supplementen Zijn Onzin" – Maar Wie Eet Echt Goed?

Het Voedingscentrum en veel artsen zeggen: "Supplementen zijn overbodig als je gezond eet." Maar laten we eerlijk zijn: hoeveel Nederlanders eten écht optimaal?


  • Slechts 16% van de volwassenen halt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente
  • Minder de 30 % eet voldoende fruit (CBS, 2021
  • Vitamine D-tekort komt voor bij 40% van de Nederlanders in de winter (Voedingsstatusonderzoek 2020)
  • Magnesium tekort wordt geschat op 20-30% van de bevolking (European Journal of Nutrition, 2018)

Als zelfs basisvoeding tekortschiet, is het dan echt onzin om supplementen te overwegen?


Waarom Is de Medische Wereld Zo Terughoudend?

  1. Onderwijsachterstand – Voeding krijgt weinig aandacht in de medische opleiding.

  2. Farmaceutische focus – Artsen worden opgeleid om medicijnen voor te schrijven, niet leefstijl aan te passen.

  3. Overgeneraliserende adviezen – "Eet gevarieerd" is te vaag voor mensen met drukke levens.

Conclusie: Tijd voor een Realistische Kijk op Voeding

Onze voeding is minder voedzaam, en bijna niemand eet perfect. Supplementen zijn geen magische oplossing, maar voor velen wel een verstandige aanvulling. Het is tijd voor een genuanceerder gesprek – gebaseerd op wetenschap, niet op dogma’s.

Wat Kun Je Doen?

  1. Kies biologische en lokale producten (vaak hogere nutriëntendichtheid).

  2. Overweeg een multivitamine of specifieke aanvulling (vitamine D, magnesium, omega-3).

  3. Laat eventuele tekorten meten bij een (orthomoleculair) arts.


De waarheid? Goede voeding is de basis, maar in de moderne wereld is aanvulling vaak nodig. Wie beweert van niet, kijkt niet naar de feiten.


Bronnen:

  • Davis et al. (2004), Journal of the American College of Nutrition

  • Soil Association (2017), Nutritional Differences in Organic vs. Conventional Foods

  • RIVM (2020), Voedselconsumptiepeiling

  • European Journal of Nutrition (2018), Prevalence of Magnesium Deficiency

Wat vind jij? Eet jij perfect, of vul je aan? Deel je mening!

Reacties
Categorieën