Waarom 83% van de vrouwen doorloopt met zorgelijke menstruatieklachten

Waarom 83% van de vrouwen doorloopt met zorgelijke menstruatieklachten

De invloed van denken op onze gezondheid

Ons lichaam zit ingenieus in elkaar. We bestaan volledig uit cellen. Ongeveer 100.000 miljard. En die cellen hebben allemaal een ander functie. Functies die nodig zijn om ons lichaam voortdurend te vernieuwen, vijandelijk micro-organisme buiten te houden of om onze verschillende systemen te kunnen laten functioneren. En systemen hebben we genoeg. Zo hebben we bijvoorbeeld het immuunsysteem, spijsverteringssysteem, voortplantingssysteem, bloedcirculatiesysteem, hormoonsysteem enz.

Hoewel het immuunsysteem op het eerste oog niets met het voortplantingssysteem te maken lijkt te hebben, is dat toch wel degelijk het geval. Sterker nog, elk systeem in ons menselijk lichaam is met de andere systemen verbonden. Direct of indirect. En o.a. onze hersenen spelen daarbij een belangrijke rol.

Het brein

Ons brein is een onderdeel van het menselijk lichaam en waarschijnlijk tevens het meest complexe deel ervan. Wetenschappers hebben namelijk nog altijd vele vragen over hoe het brein in bepaalde situaties nu precies werkt. Zo ook hoe ons denken invloed heeft op onze algehele gezondheid.

Invloed van denken op de menstruatiecyclus

We hebben inmiddels al heel wat onderzoeken gedaan naar de invloed van de menstruatiecyclus op vrouwen in het dagelijks leven. Thuis en op het werk. De uitslagen zijn niet misselijk. 83% van alle vrouwen blijkt zorgelijke menstruatieklachten te hebben. Toch zijn er nog heel veel vrouwen die denken (zelfs na het ontvangen van de uitslag van onze test) dat hun cyclus een normale cyclus betreft. Ondanks hun klachten. Hoe kan dat nu?

Ons brein kent labels

Als wij als mens iets leren of ervaren, wordt dat in ons brein opgeslagen zodat we een volgende keer niet nog een keer datzelfde moeten leren of hoeven te ervaren. Dat scheelt ons een hoop tijd en pijnlijke momenten. Ons brein heeft daar een systeem voor bedacht. Namelijk labelen. Als iets werkt en dus positief wordt ervaren qua emotie, krijgt het een positief label. Werkt het niet of je krijgt een standje/commentaar/kritiek/afwijzing, dan krijgt het een negatief label. Het voordeel van dit labelen is dus het snel kunnen leren en anticiperen op situaties. Het nadeel is dat wanneer je iets negatiefs gelabeld hebt je die situaties uit de weg gaat (als je het niet tegenkomt hoef je er ook niet mee te dealen), of terug valt in dezelfde respons als dat je de eerste keer hebt gedaan en opnieuw een negatieve ervaring er aan overhoudt.

Negatieve labels ten aanzien van de menstruatie

Ik heb als veertienjarig meisje meegemaakt dat ik tegen mijn moeder klaagde over hevige buikpijn tijdens mijn menstruatie. Ik dacht dat mijn moeder wel begrip zou hebben voor mijn lijden. Zij was immers ook een vrouw en wist dus wat het was. Onverwachts kreeg ik een uitbrander van mijn moeder. Ik moest me niet zo aanstellen. Wat ik voelde stelde allemaal niets voor. Zij had het veel ergers en dus moest ik niet zo klagen. Dat deed zij immers ook niet.

En daarnaast moest ik het niet meer in mijn hoofd halen om nog ooit tegen een ander te zeggen dat ik last had van mijn menstruatie. Zeker niet tegen een man. Mannen hoefde al helemaal niet te weten dat een vrouw mogelijk last had van haar menstruatie. Dat was echt ongekend. Die uitbrander staat nog in mijn geheugen gegrift. Een nare ervaring wat ik direct als negatief heb gelabeld.

Was mijn moeder nu een slecht mens? Nee in tegendeel. Zij had die boodschap ook meegekregen van haar moeder en zussen. Het brein van mijn moeder had net als ik ook een negatief label in haar hoofd geplant na haar “educatie over menstruatie” van haar moeder/zussen. Dit wordt ook wel conditionering genoemd.

Slim brein

Gelukkig is het mogelijk om een negatief label te her-labelen naar een positief label. Had ik al gezegd dat ons lichaam ingenieus in elkaar zit? Ik heb dat zelf met mijn menstruatie gedaan. Ik heb mijn negatieve gedachten over menstrueren (dat het vies, pijnlijk, geheim en stomvervelend is) omgezet naar een positief label.

Hoe ik dat gedaan heb kun je lezen in ons boek. De reden waarom ik dat gedaan heb en wat het mij heeft gebracht is misschien nog wel veel interessanter. Sinds ik namelijk positief ben over mijn menstruatie voel ik me veel gelukkiger, veel vrouwelijker en veel gezonder. Ik heb nagenoeg geen klachten meer, voel me veel energieker en menstrueer zelfs nog maar 1,5 dag. Dat fijne gevoel en positief denken heeft er ook voor gezorgd dat ik in zijn totaliteit gezonder ben gaan leven. Leven naar mijn eigen verlangens, behoeftes en gezonde levensstijl.

Al 4,5 jaar niet meer ziek

Ik ben door het positieve label de afgelopen 4,5 jaar ook niet meer ziek geweest. Ik kan dus wel stellen dat mijn positief label ten aanzien van mijn menstruatie en uiteindelijk ook over mijzelf, bij heeft gedragen aan mijn positieve gezondheid. Slim lichaam heb ik toch!

Wil jij weten of jouw menstruatie natuurlijk, afwijkend of zorgelijk is? Doe dan de test via deze link.

Wil jij weten hoe ik van al mijn klachten af ben gekomen, energieker ben geworden of nog maar 1,5 dag vloei? Neem dan na het doen van de test en het invullen van het anamneseformulier contact met ons op. Wij hebben een heel zorgteam klaarstaan die jou de hulp kan bieden die jij nodig hebt.

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen. Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Reactie plaatsen