Waarom jouw bedrijf rekening zou moeten houden met de behoeften van het vrouwenlichaam

Waarom jouw bedrijf rekening zou moeten houden met de behoeften van het vrouwenlichaam


De arbeidsmarkt verandert snel, en vrouwen eisen steeds vaker een werkomgeving die aansluit bij hun fysieke en mentale behoeften. Van menstruatieklachten tot de overgang – vrouwen willen niet langer doorwerken alsof hun lichaam geen specifieke aandacht nodig heeft. Werkgevers die hier níét op inspelen, riskeren talent te verliezen. Sterker nog: in de toekomst willen vrouwen alleen nog maar werken voor bedrijven die wél begrip tonen voor hun natuurlijke cyclus.


Menstruatie en overgang: een blinde vlek op de werkvloer

Ondanks dat ongeveer de helft van de beroepsbevolking vrouw is, blijven menstruatie en overgang vaak onbesproken onderwerpen op de werkplek. Veel vrouwen kampen met pijn, vermoeidheid, concentratieproblemen of stemmingswisselingen, maar durven hier niet over te praten uit angst voor onbegrip of stigmatisering.


Dit terwijl:

  • 83% van de vrouwen menstruatiegerelateerde klachten ervaart.
  • 1 op de 3 vrouwen overweegt van baan te wisselen vanwege overgangsklachten.
  • Productiviteit en werkplezier dalen wanneer er geen ruimte is voor aanpassingen.

De eerste stap naar verandering? Meer kennis en bewustwording. Pas als werkgevers begrijpen wat er in het vrouwenlichaam gebeurt, kunnen ze echt inclusief beleid ontwikkelen.


Hoe bedrijven kunnen inspelen op vrouwelijke behoeften

Gelukkig zijn er concrete stappen die organisaties kunnen nemen om een vrouwvriendelijke werkomgeving te creëren:

Flexibele werktijden – Sta toe dat vrouwen tijdens hevige menstruatie of overgangsklachten thuiswerken of hun uren aanpassen.
Rustruimtes – Een plek om even te ontspannen bij pijn of vermoeidheid.
Voorlichting en training – Zorg dat leidinggevenden en HR weten hoe ze met deze thema’s om moeten gaan.
Mentale ondersteuning – Bied coaching of gespreksgroepen voor vrouwen in de overgang.

Praktische ondersteuning – Bied medische ondersteuning of leefstijlaanpassingsprogramma’s aan voor vrouwen die menstrueren of in de overgang zijn.

 

Het Menstruatie Voorlichtingsinstituut: jouw partner in bewustwording en beleid


Wil je als bedrijf of instelling serieus werk maken van een inclusieve werkcultuur? Het Menstruatievoorlichtingsinstituut.nl biedt praktische programma’s om menstruatie en overgang bespreekbaar te maken én beleid te verbeteren.

Ons aanbod helpt bij:
 
🔹 Workshops voor medewerkers en leidinggevenden.
 
🔹 Advies op maat voor HR-beleid rondom vrouw en gezondheid.
 
🔹 Toolkits om direct aan de slag te gaan.


De toekomst is aan werkgevers die meebewegen

Vrouwen kiezen steeds vaker voor werkgevers die écht om hun welzijn geven. Bedrijven die nu investeren in kennis over menstruatie en overgang, plukken daar straks de vruchten van: meer loyaliteit, minder verzuim en een gelukkigere, productievere workforce.

Is jouw organisatie klaar voor de nieuwe norm?


 
👉 Ontdek hoe Het MenstruatieVoorlichtingsinstituut.nl jouw organisatie kan ondersteunen.

#InclusiefWerkgeverschap #MenstruatieBewustzijn #OvergangOpHetWerk #HRbeleid


Ps. Als dit in landen als Egypte mogelijk is, dan is het toch zeker ook in Nederland mogelijk? 

Over de schrijver
Peter is de auteur van het boek: 'Men-struatie, de grote ontkenning.' Hij vind de dynamiek tussen vrouwen en mannen mateloos interessant. Hij weet vanuit eigen ervaring en onderzoek, dat meer kennis over de menstruatiecyclus van vrouwen, vele voordelen heeft voor de hele maatschappij."Vrouwen en mannen zijn gelijkwaardig maar niet gelijk. Door oog te hebben voor de verschillen, wordt de kracht van beide sekse zichtbaar."Het is zijn missie om mensen te helpen meer bewust om te gaan met de menstruatiecyclus. Dit omdat hij weet dat wanneer je elkaar beter begrijpt, het leven steeds leuker wordt. Dit doet hij als gast docent en door het geven van workshops bij bedrijven m.b.v. de Men-Struatie challenge.
Reactie plaatsen