Wat heeft de revolutie met de menstruatiecyclus te maken?

Wat heeft de revolutie met de menstruatiecyclus te maken?

Dit is inmiddels alweer mijn vierde blog die ik schrijf in aanloop richting onze ‘Grip op je cyclus challenge’ die op 1 februari a.s. van start gaat.

In tussentijd heb ik al een aantal reacties mogen ontvangen op mijn vorige blog artikelen. Gelukkig veel positieve maar een enkele reactie liet mij weten dat ze het niet echt begrijpen waarom ik in hemelsnaam over deze revoluties schrijf. Want wat heeft dat nu te maken met waar wij als Menstruatie voorlichtingsinstituut voor staan. Namelijk voorlichting geven over de menstruatie en vrouwen helpen om eventuele menstruatieklachten te verlichten of ze er zelf geheel vanaf te helpen.

Daarom wil ik bij deze even benadruk dat ik deze bloggen op dit moment heel bewust schrijf. Ze hebben namelijk ALLES en helemaal NIETS te maken met menstruatie gerelateerde klachten.

Lekker duidelijk hè!

Haal de oorzaak weg en de klacht verdwijnt.

Om te begrijpen waarom iemand menstruatie, overgangsklachten of überhaupt klachten ervaart, zal men op zoek moeten naar de oorzaak om er echt iets aan te doen. Want als je pijn hebt dan kun je een pijnstiller nemen. Dit is om tijdelijk de pijn te stillen. Maar als je als mens vervolgens door blijft gaan als daarvoor dan zal de pijn vroeg of laat terug keren. Ga je echter de oorzaak aanpakken dan kun je werken aan een (volledig) herstel (afhankelijk wat de oorzaak is en of er door langdurige schade toedienen aan het lichaam nog volledig herstel mogelijk is).

De kennis die wij inmiddels hebben opgedaan en graag met iedereen willen delen, gaan verder dan alleen het menselijk lichaam. Ja onze hormonen hebben absoluut invloed op onze menstruatiecyclus en eventuele klachten. En ja ook voeding speelt er een rol bij (zie blog 3). Maar het lichaam bestaat uit meer dan alleen onze hormonen en ons spijsverteringskanaal. Zo speelt onze psyche bijvoorbeeld ook een rol maar ook onze omgeving. Een omgeving die vanuit het verleden is gecreëerd. Daarom schrijf ik over deze revoluties. Want het is vanuit al deze revoluties dat we zijn aanbeland bij waar we nu zijn en mede daardoor jij mogelijk menstruatieklachten ervaart.

Aanpassen op veranderingen

Om grip op je cyclus te krijgen moet je ook inzicht en dus grip krijgen waar we als mens vandaan komen en hoe we door de loop der tijd zijn veranderd of beter gezegd, we ons hebben aangepast aan onze nieuwe omgeving. Dat deze veranderingen niet altijd even gunstig zijn geweest voor de mens dat wil ik jullie via mijn blogs duidelijk maken.

Zodra je weet waar we vandaan komen en hoe de revoluties impact hebben gehad en nog altijd hebben op de mens van vandaag, zal je daarna veel makkelijker grip gaan krijgen op je eigen menstruatiecyclus.

Dus hoewel het mogelijk nu nog allemaal heel erg vreemd en warrig voor je kan zijn, ik beloof je dat ik naar iets samenhangends werk. En zodra alle puzzelstukjes bij elkaar komen dan zal iedereen een “ah” moment ervaren.

Een “AH” moment dat ervoor gaat zorgen dat je echt grip op je cyclus gaat krijgen en klachten mogelijk snel tot het verleden gaan behoren.

Dit gold ook voor Gwen die de challenge al heeft gedaan:

Gwen:

“Het leuke is; zodra ik mijzelf inschreef voor de challenge ging ik al bewuster naar mijn lichaam luisteren.

Dus nog voordat de challenge werkelijk van start gaat heeft het al effect.

Zodra de informatie van Anke en Peter daar dan bij kwam, vielen er puzzelstukjes op hun plaats maar kreeg ik ook nieuwe inzichten. Daarnaast weet ik nu wat normaal is tijdens mijn cyclus en wat niet.

In een maand valt niet alles tot in detail te behandelen, maar ik durf te zeggen dat ik handvatten heb gekregen waar ik de rest van mijn leven profijt van ga hebben (en mijn directe omgeving dus ook ;)).”

1 februari 2021

Zoals gezegd starten we op 1 februari 2021 met een nieuwe “Grip op je cyclus challenge”. De challenge waarin jij online in slechts 4 weken tijd

  • Inzicht gaat krijgen in jouw eigen cyclus
  • Weet wat jij kan doen om klachten te verminderen
  • 5 live Q+A bij gaat wonen waarin je al je vragen kan stellen
  • Op zoek gaat naar de oorzaak van jouw klachten
  • 8 leerzame video’s te zien krijgt
  • Handige tools en hulpmiddelen krijgt
  • Oneindig toegang tot de besloten facebook groep krijgt
  • Thuis in je eigen tijd en tempo de opdrachten kan maken die je iedere week van ons gaat krijgen

Sanne heeft ook al eerder meegedaan aan de challenge en zij schreef het volgende:

Sanne: 

Heel fijn programma

 “Ik vond het een fijn programma waarbij ik heb leren reflecteren op mijn gedachten rondom de menstruatie. Ik heb hierdoor waardevolle gesprekken gevoerd met mijn partner en we zijn dichter bij elkaar gekomen. Het is een opstapje met handvaten om je eigen menstruatie in te gaan richten en inderdaad wat meer grip te krijgen!” 

Meld je nu al aan voor de challenge van 1 februari as. Voor slechts € 47,- kun jij vandaag nog starten.

Link aanmelden en direct meedoen:

https://men-struatie.plugandpay.nl/checkout/grip-op-je-cyclus-challenge-1600111426

PS: Wil je graag toch nog meer informatie krijgen over de ‘Grip op je cyclus challenge?’ Dat kan via onze GRATIS webinar. De eerste wordt op 7 januari a.s. al gegeven. Je kan je via deze link gratis aanmelden.

https://menstruatie.webinargeek.com/grip-op-je-cyclus-challenge

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen.Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Reactie plaatsen