Zachte dokters maken stinkende wonden

Zachte dokters maken stinkende wonden

Waarom de meeste vrouwen niets aan hun menstruatieklachten doen

Heb jij als vrouw invloed op het verloop van jouw menstruatie? Het antwoord is volmondig JA. Maar wil jij hier ook verantwoording voor nemen? Uit het onderzoek dat wij in samenwerking met het Radboud en de stichting Endometriose onder bijna 43.000 vrouwen hebben gedaan, blijkt dat 85% van de deelnemende vrouwen last heeft van haar menstruatie.

Menstruatieklachten kunnen een medische oorzaak hebben. Denk hierbij aan endometriose. Hierbij is een medische behandeling vaak noodzakelijk. In de meeste andere gevallen kun jij als vrouw zeker iets aan jouw menstruatieklachten doen.

Welke stappen kun jij als vrouw nemen om jouw menstruatieklachten een heel stuk te verminderen?

  1. Doe eerst de test om te bepalen of jouw klachten normaal/natuurlijk, afwijkend of zorgelijk zijn. De test vind je via deze link
  2. Start met echt te luisteren naar de feedback van jouw lichaam
  3. Stop met te denken dat jouw klachten er gewoon bij horen
  4. Leer meer over jouw eigen cyclus en wat andere vrouwen doen om minder klachten te ervaren, korter te menstrueren en meer energie over te houden. De ervaring van ander vrouwen, de adviezen van medici en ervaringsdeskundige zijn gebundeld in een pdf die je hier kunt downloaden.
  5. Laat je persoonlijk coachen of adviseren

Jouw rol in dit geheel is dat jij weer mag en gaat luisteren naar jouw eigen lijf. Zoveel vrouwen vinden de hele wereld belangrijker dan hun eigen welzijn. Vaak wordt dit verwacht of denken vrouwen dat dit van hun verwacht wordt.

Steevast dezelfde antwoorden

Als ik aan vrouwen vraag wie de belangrijkste persoon in hun leven is, krijg ik steevast dezelfde antwoorden. Mijn man, mijn kinderen, mijn ouders. NEE! Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Jij praat net als alle andere mensen het meest met jezelf. Als jij niet functioneert of fit bent, kun je alleen ten koste van jezelf iets voor andere betekenen.

Vroeg of laat gaat het mis

Als jij uit alle macht probeert om alle ballen in de lucht te houden, gaat het vroeg of laat mis. Je bent geen machine die 24 uur, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar op standje ‘aan’ kunt staan. Ook jij zult af en toe je batterijen moeten opladen. Daarvoor heb je een prachtig instrument gekregen van Moeder Natuur. Jouw menstruatiecyclus.

Natuurlijk kun je denken: ach het valt allemaal wel mee. Ik ben een sterke vrouw en ik red mij wel. Ik heb geen tijd om mijn levensstijl aan te passen. De cijfers spreken je echter tegen. 47% van de vrouwen tussen de 40 en 44 hebben inmiddels een chronische ziekte (Bron: Volksgezondheidzorg Rijksoverheid).

Stop met pleasen

Lieve mooie vrouw, het is tijd dat jij realiseert dat jouw lichaam jou alle feedback geeft die je nodig hebt. Het is tijd dat jij eens iets meer aan jezelf gaat denken. Het is tijd om te verzachten in deze harde wereld. Jouw zachtheid is wat deze wereld nodig heeft. Niet jouw verharding, niet jouw ik sta mijn ‘mannetje’, niet jouw het valt allemaal wel mee, maar jouw verbindende kracht en wijsheid. Zoek tijdens jouw menstruatie in alle rust jouw diepe wijsheid en stop met de hele wereld te pleasen. Vroeg of laat put dit jou uit.

Verandering kost tijd en inzet

Wanneer je zou gaan willen leven naar jouw cyclus, kan dit grote impact hebben op jouw omgeving. Daarom is het raadzaam om kleine stapjes te nemen. Grote stappen geeft te veel stress en dat is nu precies wat je wilt voorkomen.

Ben jij een van the lucky ones?

Uit grootschalig landelijk onderzoek blijkt dat 85% van de vrouwen last heeft van haar menstruatie. Wanneer jij als vrouw hier dus helemaal geen last van hebt, behoor je tot the lucky ones. Het is dus ook begrijpelijk wanneer jij je niets kunt voorstellen (in ieder geval niet uit eigen ervaring) van de klachten die veel vrouwen wel ervaren.

In de duizenden gesprekken die wij met vrouwen gevoerd hebben, geven veel vrouwen aan dat ze het van mannen nog wel kunnen begrijpen als er geen begrip is. Het doet echter enorm veel pijn wanneer vrouwen van andere vrouwen horen: ‘Stel je niet aan. Ik menstrueer ook en ga toch ook gewoon door.’

De meeste vrouwen geven aan zich enorm gesteund te voelen wanneer andere vrouwen begripvol zijn. Een beetje sisterhood doet dus wonderen.

Neem nu hier de eerste stap

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen.Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Reactie plaatsen