Hevig bloedverlies, wat is nog normaal?

Hevig bloedverlies, wat is nog normaal?

Hevig bloedverlies (menorrhagia) tijdens de menstruatie komt ongeveer bij 25% van de vrouwen voor. 1 op de 4 vrouwen heeft maandelijks veel stress over hoe de hoeveelheid bloedverlies op te vangen en er ook nog eens leuk uit te zien.

Wat is normaal bloedverlies tijdens de menstruatie?

Menstruatiebloed is helderrood, de kleur van rode wijn. Het moet vloeibaar zijn zonder grote klonters of stolsels. Een normale menstruatie duurt ongeveer 3 tot 4 (1) dagen en start vaak met een paar dagen meer bloedverlies wat afneemt tot het helemaal voorbij is.

Tijdens het begin van je menstruatie gebruik je biologisch katoen maandverband en tampons of een menstruatie cup, op de laatste dagen volstaat een inlegkruisjes. Je verliest ergens tussen de 35 tot 80 ml bloed in totaal. (1) Waarvan 70-80% van het totaal al in de eerste 2 dagen komt. (2)

Hoe weet je hoeveel bloed je verliest?

  • Dun maandverband kan tot 3 ml opnemen.
  • Medium maandverband of tampons kunnen tot 5 ml opnemen.
  • Super dik maandverband of een super tampons – 10 ml.

Wanneer is je bloedverlies hevig?

Je kunt spreken van hevig bloedverlies als je meer dan 80 ml, of langer dan 7 dagen menstrueert. Sommige vrouwen menstrueren 2 dagen en anderen gaan richting de 7 dagen of langer, het laatste valt zeker onder de niet normale duur van een menstruatie. (3; 4;)

80 ml bloedverlies komt overeen met zestien volledig geabsorbeerde tampons of acht super tampons gedurende je hele menstruatie.

Hoe minder hoe beter, maar dat is niet zo

Vrouwen die minder dan 25 ml bloedverlies hebben per menstruatie, dienen dit te bespreken met hun arts. Want de hoeveelheid bloed staat in relatie met hoe jouw lichaam in staat is onder invloed van je hormonen de baarmoederwand dikker te laten worden. Dat is het werk van onze hormonen gedurende de menstruatiecyclus. Wanneer je hormale niveaus dalen (omdat je niet zwanger bent) laat je lichaam het baarmoederslijm los en dat is je menstruatie.

“Wanneer je de pil, het hormoon of koper spiraaltje, de implanon, pleisters, prikpil of een nuvaring gebruikt heb je geen natuurlijke cyclus, meestal geen ovulaties en dus ook geen menstruaties. Daarom is het inzetten van anticonceptie niet de oplossing voor het aanpakken van hevig bloedverlies. Het kan je bloedverlies minderen maar je pakt de reden, de onderliggende oorzaak niet aan”.

Breng je arts op de hoogte

Het is verstandig om meerdere cycli in kaart te hebben zodat je werkelijke gegevens en getallen aan je arts kunt presenteren. Je kunt daarvoor een app bijhouden of starten met het meten van je ochtend temperatuur onder de tong zoals met de Daysy https://www.daysynederland.com en je voert in de bijbehorende app in hoeveel bloedverlies je per dag hebt zodat je het totaal per menstruatie kunt berekenen.

Jouw gezondheidsprofessional kan aan de temperaturen zien hoe het hormonale verloop is van je cyclus zodat er een plan opgemaakt kan worden hevig bloedverlies te minderen. De zorgprofessionals van het Menstruatie Voorlichtingsinstituut zijn gespecialiseerd in menstruatieklachten. Zij gaan met je aan de slag om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Dit doen zij vanuit het Hormooncentrum in Eersel.

Hoe kan hevig bloedverlies ontstaan?

  • In de meeste gevallen een hormonale disbalans met een te hoog oestrogeen en een tekort aan progesteron. Het aanpassen van voeding en leefstijl kan al voldoende zijn.
  • Medische oorzaken als een stollingsprobleem of een te traag werkende schildklier. Onderzoek laat zien dat 5-20% van de vrouwen met een hevig bloedverlies een stollingsziekte kan hebben. (4)
  • Wanneer je schildklier traag werkt (hypothyreoïdie) dan is er te weinig actief schildklierhormoon om te zorgen dat je follikel na de ovulatie progesteron kan maken. Progesteron maakt je menstruaties lichter dus daar wil je genoeg van hebben. Om je schildklier goed te kunnen beoordelen is een uitgebreid bloedonderzoek van schildklier waarden nodig, alleen een TSH waarde is niet voldoende.
  • Endometriose of een adenomyose (endometriose in glad spierweefsel). Bij endometriose komt weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies voor buiten de baarmoeder dat kan voor heftig pijnlijke menstruaties zorgen en hevig bloedverlies.
  • Poliepen of vleesboom.

Tieners kunnen soms hevige menstruaties hebben

Ben je onder de 20 jaar en menstrueer je heftig dan is het niet verstandig om daarvoor aan de pil te gaan, in tegendeel. De pil blokkeert volledig de nog niet volgroeide HPAG-as (hypotalamus, hypofyse, bijnieren en gonaden), je communicatieroute tussen je hoofd en je eierstokken ook wel het stress verwerkingssysteem genoemd.

“In de tienerjaren is het niet vreemd om onregelmatige en soms een heftige menstruaties te hebben maar daar kun je wel wat aan doen”.

Stress bij tieners

Stress kan zorgen voor onregelmatige en soms heftige menstruaties in je tienerjaren omdat oestrogeen receptoren zich nog moeten afstellen. De communicatie tussen jouw hoofd en eierstokken heeft soms 12 jaar nodig voor je een constante cyclusduur hebt tussen de 24 tot 35 dagen. Hoe minder stress je hebt als tiener hoe sneller je onregelmatige en hevig bloedverlies zullen herstellen. Slechts 20% van de vrouwen heeft uiteindelijk een cyclus van 28-30 dagen. Een cyclusduur tot 35 dagen is ook nog een regelmatige cyclus. Ovulaties en dus menstruaties kunnen onregelmatig zijn omdat je in het begin nog onvoldoende progesteron zelf kunt maken.

Stress onderdrukt je cyclus en maakt het lastiger om hormonaal in balans te komen want tijdens stress verbruik je veel meer vitaminen en mineralen die juist nodig zijn voor het maken van hormonen en het ondervangen van het vele bloedverlies. Tekorten kunnen je zelfs helemaal onder uit halen. Denk bijvoorbeeld aan ijzer en vitamine B12 om vermoeidheid en duizeligheid te voorkomen bij heftig bloedverlies. Goed voor jezelf zorgen helpt dat hormonen zich op een natuurlijke manier op elkaar kunnen afstemmen wat je hormonale gezondheid op dit moment en in de toekomst zeker ten goede komt.

Daarom biedt het Menstruatie Voorlichtingsinstituut begeleiding aan. Deze begeleiding begint met het doen van de menstruatie test, of het volgen van de ‘Grip op je cyclus challenge’.

TIP! Volg je natuurlijke cyclus

Wanneer je een natuurlijke cyclus blijft houden (zonder chemische anticonceptie) ga je voelen dat je sterker in je schoenen staat. Anticonceptie ontneemt namelijk nog sterker je vitaminen en mineralen van je lichaam omdat deze medicatie ook uit je lichaam ontgift moet worden. Daysy https://www.daysynederland.com kan je helpen om per cyclus te zien wanneer je vruchtbare en onvruchtbare dagen zijn. Een vrouw is 6 dagen vruchtbaar per cyclus, dus niet iedere dag!

Wat kun je zelf doen bij hevig bloedverlies?

  • Vermijd koemelk zuivel als melk, karnemelk, kaas, yoghurt, kwark en melk of yoghurtdranken. Eet wel roomboter in plaats van margarine of halvarine. Zuivel kan hormonen en de ovulatie verstoren. (5)
  • Vermijd toegevoegde suikers, om insuline resistentie te voorkomen wat gunstig is ten aanzien van bloedverlies en PSOS.
  • Gebruik supplementen die zorgen voor aanmaak van rode bloedcellen zodat je vermoeidheid en futloosheid voorkomt.
  • Informeer voor je supplementen start bij het zorgteam van het Menstruatie Voorlichtingsinstituut wij kunnen je adviseren wat jij persoonlijk nodig hebt.

Jouw checklist bij hevige bloedverlies

  • Vul het anamneseformulier in en neem dit mee naar het spreekuur van jouw arts. Je kunt het formulier ook even naar ons toesturen. Wij nemen daarna contact met je op voor een gratis 15 minuten gesprek. Zo weet jij zeker dat je goed voorbereid bij jouw arts op het spreekuur komt.
  • Bezoek een arts en sluit een medische oorzaak uit.
  • Vermijd koemelk zuivel.
  • Neem contact op met een expert voor  advies.

Medische ingrepen

Soms zijn klachten van dien aart dat medisch ingrijpen noodzakelijk is. Wel adviseren wij eerst alle niet onomkeerbare oplossingen uit te proberen. 90% van alle vrouwen behalen enorme verbeteringen met onze ‘Grip op je cyclus challenge’. Dit programma wordt volledig vergoed.

Lees verder>>>>

Referenties:

  1. The Blood loss during normal menstruation.
  2. Menstrual Bleeding Patterns Among regularly. 
  3. Variability in the phases of the menstrual cycle
  4. Women and bleeding disorders
  5. Dairy food intake is associated with reproductive hormones and sporadic anovulation among healthy premenopausal woman

Over de schrijver
Patricia is een expert op menstruatiecyclus en hormoongebied.Ik heb in mijn puberteit en daarna heftige menstruatiepijnen gehad. Iedere maand was het ‘bingo’ en kon ik niet anders dan kruipend over de badkamervloer van de pijn. Overgeven en heftige krampen wat uren aanhield. Pas veel later, na bestuderen en begrijpen ben ik aan de slag gegaan om mijn lichaam te ondersteunen gericht op de onderliggende reden van mijn klachten. ‘Als ik vroeger had geweten wat ik nu weet, had ik het niet zover laten komen’. Het is mijn missie vrouwen te helpen en van informatie te voorzien. Zodat jij op tijd voor jezelf kunt opkomen en zorgen dat je het juiste plan trekt, wat echt helpt.Ik kwam erachter dat er veel bekend is over hoe je jouw menstruatiecyclus en hormonen wel kunt laten doen wat ze moeten doen en dat er ook zeker oplossingen zijn bij klachten. Dat werd mijn werk. Ik heb meer dan 100 scholingen gevolgd na mijn gespecialiseerde verpleegkunde werk als IC-neonatologie verpleegkundige. Startte in 2003 mijn eigen praktijk en help vrouwen, aanstaande gezinnen en kinderen met veel plezier naar een gezonde toekomst.
Elise
Door

Elise

op 12 Feb 2020

U schrijft: Wanneer je de pil, het hormoon of koper spiraaltje, de implanon, pleisters, prikpil of een nuvaring gebruikt heb je geen natuurlijke cyclus, meestal geen ovulaties en dus ook geen menstruaties. Daarom is het inzetten van anticonceptie niet de oplossing voor het aanpakken van hevig bloedverlies. Het kan je bloedverlies minderen maar je pakt de reden, de onderliggende oorzaak niet aan.De informatie over het koperen spiraaltje is niet juist. Je krijgt wel een natuurlijke cyclus en dus ook een ovulatie. Het bloedverlies kan bij een koperen spiraaltje heviger worden.

petra
Door

petra

op 17 Feb 2022

mijn tienerdochter menstrueerd net als ik zelf altijd hevig en daarom heb ik heb haar ook meteen geleerd om dikke tampons te gebruiken en om ook altijd nog een maandverband in haar slipje te leggen om te voorkomen dat ze doorlekt wanneer ze even vergeet om haar tampon te verwisselen . bijkomend voordeel is dat als ze naar de wc gaat altijd aan haar maandverband kan zien of haar tampon verwisseld moet worden

jos
Door

jos

op 24 Apr 2022

ik ben altijd onregelmatig en langer ongesteld dan de meeste vrouwen dus daarom heb ik altijd tampons en dik maandverband bij me . voor de dagen dat ik ongesteld ben heb ik altijd slipjes met en kunststof kruisje . ik heb altijd hevig bloedverlies , dus ik breng een dikke tampon in en ik leg een als extra altijd nog een dik maandverband in mijn slipje . als ik dan even niet in de gelegenheid ben om op tijd mijn tampon te verwisselen als die vol is , dan heb ik nog even een reseve en dan loop ik geen risico dat ik ga lekken . als ik vrij ben , draag ik het liefst alleen maar dik maandverband in mijn slipje . uiteindelijk vind ik dat toch prettiger dan tampons

10neke
Door

10neke

op 18 Oct 2022

ik gebruik altijd dikke tampons omdat ik dan minder vaak hoef te verwisselen , maar ik leg ook altijd nog een maandverband in mijn slipje , het is bij mij nooit maandverband of tampon maar altijd dik maandverband en dikke tampon

panty
Door

panty

op 30 May 2023

omdat ik zelf tijdens mijn menstruatie altijd veel bloed verlies , heb ik mijn beide dochters ook al snel geleerd toen ze ongesteld werden ,om dikke tampons te gebruiken zodat ze ze niet zo vaak hoeven te verwisselen ,

10neke
Door

10neke

op 20 Jul 2023

ik ben altijd vrij lang ongesteld en daarom zit er meestal minder ruimtes tussen mijn periodes dan bij de meeste andere vrouwen , maar ik was al ongesteld op mij 12de dus tampons verwisselen daar heb ik helemaal geen moeite mee ze gaan er makkelijk in

10neke
Door

10neke

op 14 Nov 2023

tijdens mijn maandelijkse periode gebruik ik altijd dikke tampons en ik leg ook altijd nog een inleggerteje in mijn slip, want ik heb door mijn werk niet altijd overal de gelegenheid om mijn tampon te verwisselen

Reactie plaatsen