Page content

Menstruatieverlof. Als het bij de bank kan, kan het overal

article content

Menstruatieverlof. Als het bij de bank kan, kan het overal

Hoe niet sexy onderwerpen ineens sexy worden, menstruatieverlof

Met een team werken waar de teamleden prettig met elkaar omgaan, heeft het voor de hand liggende voordeel dat je werk leuker wordt. Weinig mensen brengen tenslotte hun werkdag graag door in een zure sfeer, waarin de teamleden op elkaar zitten te vitten. Empathische onderlinge verhoudingen doen méér dan het werkplezier vergroten.

Veilig voelen en naar elkaar luisteren

Werkzaam als leidinggevende binnen een grote bank in Nederland heb ik jaren geleden de switch gemaakt van sturen op aanwezigheid naar sturen op ‘resultaat’. De mate waarin de teamleden zich veilig voelen en voor elkaar openstaan, hoe beter een team samenwerkt, hoe beter het resultaat.

Neem de tijd voor contact en aandacht

Het lijkt een voor de hand liggend advies maar binnen de bank zie ik nog heel vaak dat de mensen  ’s ochtens amper Hoi of Goedemorgen tegen elkaar zeggen. Onze digitale hulpmiddelen helpen daarbij niet bepaald. Teamleden duiken achter hun beeldscherm en sturen tussendoor Facebookberichtjes naar vrienden elders op de planeet. Als mensen stoppen met elkaar in de ogen kijken, verdwijnt het inlevingsvermogen. Als leidinggevende heb ik het voortouw genomen: elke dag contact maken, elkaar aankijken en alles bespreekbaar maken, zowel zakelijke als privé onderwerpen. Mijn team had een grote mate van diversiteit. De volgende nationaliteiten waren vertegenwoordigd: Surinaams, Pakistaans, Turks, Marokkaans en Nederlands. In meer of mindere mate traditioneel.

Koppel acties aan begrip

Vaak weten we wel dat we interesse moeten tonen. We feliciteren onze mensen met hun verjaardag en als iemand iets vervelends heeft meegemaakt, zeggen we: goh, wat naar. Als leidinggevenden acties kunnen koppelen aan begrip, kunnen ze veel meer betekenen voor hun medewerkers. Daarvoor moet je wel dóórvragen: wat speelt er? Waar liggen de grootste knelpunten? Dan vind je vaak iets wat je kunt doen. Je teamlid zal nooit vergeten dat je hem of haar op dat moment hebt gesteund.  Binnen een team heb je vaak vaste gedragingen, is er sprake van een bepaalde cultuur.

Zo bleek dat mensen gewend waren beoordeeld te worden op hun aanwezigheid. Maar op rustige momenten kan ik met minder mensen toe. In plaats van het onderhouden van je facebook vrienden kan je op zo’n moment beter naar de kapper gaan. Dat scheelt je weer tijd op je vrije dag. Voel je je niet lekker maar niet beroerd genoeg om je ziek te melden, blijf lekker thuis. Maar geef wel de eerlijke reden aan! Als tegenprestatie verwacht ik dat de teamleden ook flexibel zijn in willen werken op de momenten dat ik ze nodig heb op drukke momenten.

Menstruatieverlof

Ik ben discussies gestart om veronderstellingen boven water te krijgen. Iedereen heeft snel waardeoordelen en deze moeten zo snel mogelijk uit de weg! Pas daarna krijg je een goede sfeer waarin medewerkers open en eerlijk naar elkaar zijn. Eén van de veronderstellingen was dat vrouwen zich gemakkelijk ziekmelden tijdens hun maandelijkse periode. Dit soort onderwerpen zijn niet gemakkelijk te bespreken als je werkt met vrouwen uit een traditionele culturele achtergrond. Als je iemand niet mag kussen om te feliciteren is het bespreken van je menstruatie met een blanke, mannelijke leidinggevende natuurlijk lastig. Begrijpelijk. Maar als de regel is dat je je als vrouw mag afmelden als je je niet lekker voelt tijdens deze periode dan geldt dat natuurlijk voor eenieder.

Mijn teams zijn open naar elkaar en binnen de teams is alles bespreekbaar.  De manier waarop wordt gecommuniceerd is doorslaggevend. Openheid is goed maar voorop moet staan dat we samen iets willen bereiken. Het gaat om de positieve intentie. Ongenuanceerde uitspraken als: “je bent zeker ongesteld” komen bijna niet meer voor. Onderling begrip en vertrouwen is bepalend voor het succes.

Eric van der Linden

In vier stappen naar: Minder klachten, drie keer meer energie en meer begrip voor de menstruatiecyclus. Lees het boek

Laat een bericht achter

Comment Section

0 reacties op “Menstruatieverlof. Als het bij de bank kan, kan het overal

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.