Beste docent. Deze video is speciaal voor jou

Hallo, ik ben Anke Verhagen van het Menstruatie instituut. Vandaag wil ik het hebben over een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft op scholen: de menstruatie en de impact ervan op jonge meiden.


We hebben onderzoek gedaan onder meer dan 15.000 meiden. Wat blijkt? De invloed van menstruatie op schoolprestaties wordt enorm onderschat. Dit is iets waar we samen verandering in kunnen brengen.Er heerst een groot taboe op het praten over menstruatie. Ondanks dat veel docenten en schoolbesturen het idee hebben dat alles bespreekbaar is, blijkt dat dit voor veel meiden toch een lastig onderwerp is.

86% van de meiden aangeeft namelijk aan dat er op school te weinig aandacht is voor hun specifieke behoeftes, die toch echt verschillen van die van jongens.Een van de grootste angsten die deze meiden ervaren, is doorlekken. Stel je voor, midden in de les, en je mag pas over 10 minuten naar de wc omdat het dan pauze is. Dat is toch een situatie waar niemand in wil zitten?Het ontbreekt niet alleen aan kennis bij de meiden zelf, maar ook bij docenten en op scholen. Zonder duidelijke richtlijnen of kennis, hoe kunnen we dan een veilige en ondersteunende omgeving creëren?Dit gebrek aan kennis houdt de taboes in stand. Wat als we nu eens echt gaan luisteren naar wat deze meiden nodig hebben? Door open gesprekken te voeren, kunnen we samen deze taboes doorbreken.Wij hebben speciale programma's ontwikkeld voor scholen om hierbij te helpen. Deze zijn ontworpen om zowel docenten als leerlingen te voorzien van de nodige informatie en tools voor meer inclusiviteit.Ik wil u bedanken voor het luisteren en nodig u uit om eens op onze website te kijken. Samen kunnen we ervoor zorgen dat alle meiden opgroeien zonder onnodige angst of schaamte. Dank u wel.