De absurde vraag waar vrouwen antwoord op willen hebben

De absurde vraag waar vrouwen antwoord op willen hebben

Tijdens een onderzoek naar de invloed van de menstruatie op schoolprestaties, waar inmiddels 13.000 jonge meiden en jonge vrouwen aan mee gedaan hebben, stelde we de volgende vraag.

Wil jij dat er bij jou op school meer en/of betere voorlichting komt. Zo ja, welke informatie zou jij dan willen ontvangen.

Choquerend

Het nummer 1 antwoord vind ik niet alleen choquerend, maar zegt veel over hoe veel vrouwen vandaag de dag denken te moeten functioneren in onze maatschappij en met name jonge meiden.

Het nummer 1 antwoord is namelijk: ‘Hoe kan ik omgaan met onbegrip?’

Er is dus op het gebied van de menstruatie onbegrip bij veel mannen, op scholen en binnen bedrijven. Maar hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat het zover gekomen is dat met name jonge meiden, het idee hebben dat zij daar zelf iets aan moeten doen?

De wereld op zijn kop

Is dit niet de omgekeerde wereld? In mijn beleving wel en daarom roep ik alle vrouwen van Nederland op, om hier met antwoorden te komen op deze vraag.

  • Wat zou jij als vrouw aan deze jonge meiden willen meegeven?
  • Wat zou jij willen zeggen tegen de besturen en docenten op onze scholen?

Deel jouw antwoorden onder dit bericht of op onze Facebook pagina.

Onderzoek effect van menstruatie op schoolprestaties

Het onderzoek onder scholieren loopt nog zes maanden. Met de uitslagen van dit onderzoek willen wij richting de overheid stappen ondernemen. Daarnaast worden jullie antwoorden opgenomen in het boek dat wij momenteel aan het schrijven zijn. Natuurlijk alleen met jouw uitdrukkelijke toestemming.

Hieronder vind je de link naar het lopende onderzoek. Deel dit a.u.b. met zoveel mogelijk jonge meiden.

Naar het onderzoek

Is dit wel nodig?

Hieronder vind je een greep uit de uitslagen van het onderzoek op dit moment.

  • Op een schaal van 1 tot 10 kunnen meiden aangeven in hoeverre hun menstruatie, hun schoolprestaties beïnvloed. De meeste meiden geven een 7 aan
  • 27,5% geeft aan zich nooit ziek te melden i.v.m. menstruatie. Het overige percentage laat zich raden
  • 84,9% geeft aan dat de school onvoldoende rekening houdt met de behoefte die jonge meiden hebben
  • 80,1% heeft angst voor doorlekken (wat doet dit met hun zelfvertrouwen?)
  • Het gemiddelde energieniveau op de zwaarste dag van hun menstruatie ligt op 46%

Wat leer jij jouw dochter? Mag zij naar haar lichaam luisteren? Moet ze niet zeuren en gewoon doorgaan omdat doorgaan nu eenmaal ‘normaal’ is? Hoe sta jij als vrouw hier zelf in? Zijn jouw eigen behoeftes bepalend of is het bepalend wat ‘moet’ gebeuren?

Welk antwoord zou jij jouw dochter geven wanneer ze vraagt: “Mam, hoe ga ik om met onbegrip?”

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen. Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Reactie plaatsen