taboes maken het onveilig op de werkvloer

Taboe's doorbreken en draagvlak creƫren

Zonder draagvlak geen verandering

De taboe op menstruatie.

It's time to face reality

Zowel bij mannen als bij vrouwen heerst er een grote taboe op de menstruatie. Door de grootschalige media aandacht en het wetenschappelijk onderzoek waaraan meer dan 40.000 vrouwen mee werkte, begint dit te veranderen. Door gebrek aan informatie over de kracht van de menstruatiecyclus, is het voor veel mensen nog steeds een taboe om hierover te praten.

Taboe doorbreken bij mannen

De meeste mannen blijven ver weg bij alles wat met menstruatie te maken heeft.  Het onbegrip over wat vrouwen ervaren en de algemene houding van; "Stel je niet aan en gewoon doorgaan", veranderd DIRECT wanneer een man ervaart wat veel vrouwen maandelijks ervaren. 

Taboe doorbreken bij vrouwen

Ondanks dat veel vrouwen veel last hebben van hun menstruatie, wordt er maar weinig over geklaagd. Bij ziekmelding worden er meestal andere klachten aangegeven dan menstruatie. Niet zo gek als je bedenkt dat vrouwen vanaf meisje te horen hebben gekregen dat het er nu eenmaal bij hoort en dat ze zich niet aan moeten stellen. Vrouwen zijn bang dat wanneer ze erover praten, dit als gezeur en aanstellerij wordt aangezien. 


Daarnaast bestaat de angst dat ontslag boven hun hoofd hangt als vrouwen zouden vertellen dat menstruatie de reden is voor ziek melding en dat bedrijven/instellingen liever voor mannen zouden kiezen dan voor vrouwen met al hun "gedoe." Maar wat gebeurt er wanneer we wel rekening houden met de menstruatiecyclus? Hoe de verschillende lagen binnen bedrijven reageren, ziet u in het filmpje hiernaast. LET OP! Een vrije dag is niet zalig makend. Er komt echt iets meer bij kijken. 

menstruatie is natuurlijk, er over praten ook

Hoe doorbreken wij taboe's

Taboes ontstaan door gebrek aan kennis.

Wanneer kennis ontbreekt ontstaan er oordelen. De angst om veroordeeld te worden, brengt onveiligheid met zich mee om ergens open over te praten. 

Een belangrijke vervolgstap is dan ook om de kennis over dit onderwerp te vergroten. Dit doen wij door intern bij bedrijven workshops te geven. Op een luchtige en vaak hilarische manier, ontstaat er in een ontspannen sfeer stap voor stap meer begrip over dit onderwerp. 

Het mooie aan deze workshop is dat er aan het einde een grote saamhorigheid ontstaat tussen mannen en vrouwen. Met als gevolg: Draagkracht voor verandering. 

een dag vrij als je menstrueert

Is menstruatieverlof de oplossing?

Uit ervaring weten wij dat alleen menstruatieverlof geen garantie biedt voor minder klachten en/of ziekteverzuim. Wat veel belangrijker is, is dat vrouwen bewuster met hun cyclus omgaan. Uit onderzoek blijkt dat slechts een gering aantal vrouwen inzicht heeft in haar eigen cyclus. Het is dus zaak om vrouwen hierin te ondersteunen. Dit is dan ook stap drie in onze aanpak.