Hormonale disbalans vaak oorzaak van menstruatieklachten

Buikkramp, migraine, snel geïrriteerd, stemmingswisselingen, vermoeidheid, gespannen borsten en lage rugpijn. Het zijn slechts een aantal van de klachten die gerelateerd kunnen zijn aan de menstruatie en je maandelijkse cyclus. Inmiddels zijn er zo’n 150 klachten bekend, die door de hormonale verandering rondom je eisprong en menstruatie veroorzaakt kunnen worden. En dat maakt het niet gemakkelijk een juiste diagnose te stellen.


Een juiste diagnose is belangrijk

Klachten welke gerelateerd zijn aan je menstruatie, worden ook wel pre menstruele klachten genoemd en de diagnose is dan PMS ofwel het pre Menstruele Syndroom. Alleen met hulp van een professional die aan de hand van jouw klachten inzichtelijk maakt welke klachten hormonaal en welke niet hormonaal zijn, kun je vaststellen of jij PMS hebt.

Vanuit het Menstruatie Voorlichtingsinstituut werken wij met een zorgteam van specialisten (Care for Women). Deze groep vrouwen zijn op dit moment een van de weinigen, die hier speciaal in opgeleid zijn.

Professionele hulp bij onze specialiste, wat kun je verwachten?

Het menstruatie- of PMS consult is een echte puzzel, die je samen met de specialiste gaat oplossen. Want welke klachten, maar ook welke klachten niet, worden nu echt door de veranderende hormonen veroorzaakt?

Vaak begint dit 60 minuten durende consult met het in kaart brengen van je klachten. Een deel hiervan kun je gelukkig zelf al in kaart brengen, door middel van een vragenlijst die voorafgaand aan het eerste consult al wordt toegestuurd. Dat scheelt tijd, waardoor de specialiste gelijk met jouw klachten aan de slag kan. Een soort PMS-test en een cyclus overzicht moeten vervolgens duidelijk maken welke klachten afkomstig zijn van je hormonen.

Na het stellen van de juiste diagnose kan direct gekeken worden naar de behandelingsmogelijkheden. Je gaat dan samen met de specialiste bekijken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere en alternatieve geneeskunde. Aan de meeste hormonale klachten is namelijk heel goed iets te doen! Samen bekijken jullie wat de voor- en nadelen zijn, maar ook wat je er zelf aan kunt doen en welke behandeling het beste in jouw leven en bij jou als persoon past. En omdat ze zelf ook vrouw is, zul je merken dat zij je niet alleen goed begrijpt maar ook door haar kennis snel kan helpen. Hoe snel? De diagnose en het behandelplan is meestal in 2 consulten te realiseren.

Hormonen, hel of harmonie

Waarom niet met klachten blijven rondlopen?

Stel jezelf deze vraag maar eens aan de hand van een kleine rekensom. Je hebt ‘pech’ en je hebt iedere maand 1 week klachten.

Op je 14e verjaardag beginnen de klachten. Op je 50e verjaardag kom je in de overgang. Een week klachten vanaf je 14e betekent dan 13 cycli x 7 dagen x 36 jaar = 3276 dagen klachten. Gedeeld door 365 dagen per jaar =  9 jaar klachten! Daar moet je toch iets aan doen? Daar blijf je toch niet mee lopen? Hoe is deze rekensom bij jou?

Een goede oplossing hiervoor is dus echt belangrijk voor veel jaren van je leven. Hoeveel dagen wil jij je rottig voelen? Dit menstruatie- en/of PMS consult kan hierbij helpen. Je zult merken dat er veel meer mogelijk is dan je nu weet. En een afspraak maak je rechtstreeks. Je hebt zelfs geen verwijzing van je huisarts nodig. Probeer het dus zelf eens en laat je leven niet langer beheersen door menstruatieklachten.

Blijf je rond lopen met klachten? Of neem je nu stappen

Zelf studie

Ontdek wat jijzelf kunt doen

€ 9,99


Dit boek geeft jou antwoord op vragen als:

‘Een andere en nieuwe manier van Menstrueren'.

Peter de Vroed werd via een vriendin getriggerd over de menstruatiecyclus. Hij deed onderzoek bij meer dan 70.000 vrouwen hoe zij hun cyclus beleven en wat ze graag zouden willen.

Zij kwamen er achter dat in het algemeen de meesten van ons, zowel vrouwen als mannen, niet goed weten hoe de hele cyclus in elkaar steekt en hoe er het beste mee kan worden omgegaan door mannen en vrouwen.


2x Persoonlijk consult

Het beste advies

€ 137,00
Onze speciaal opgeleide hormoon therapeuten brengen binnen twee consulten van een uur, helder en zonder omhaal, jouw hormoonhuishouding in kaart. Het systeem dat zij daarvoor gebruiken is ontwikkeld in samenwerking met artsen en specialisten op het gebied van vrouwen welzijn. 

Nadat er duidelijkheid is ontstaan over de oorzaak van jouw menstruatie klachten, kan de specialiste samen met jou een plan van aanpak opstellen als jij dit wenst. 

De eerste stap is echter de belangrijkste en dit is een stap die alleen jij kunt nemen. Wil jij dus daadwerkelijk van jouw menstruatieklachten af, maak dan nu een afspraak voor een persoonlijk consult.

Goed nieuws

  • Een persoonlijk consult kost slechts €68,50 voor een heel uur
  • Een groot aantal zorgverzekeraars vergoedt dit consult, geheel of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering
  • Je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Geen eigen risico

Doorgaan zoals nu

Dit doe je jezelf toch niet aan?

€ 11.700

Op je 14e verjaardag beginnen de klachten. Op je 50e verjaardag kom je in de overgang. Een week klachten vanaf je 14e betekent dan 13 cycli x 7 dagen x 36 jaar = 3276 dagen klachten. Gedeeld door 365 dagen per jaar =  9 jaar klachten! Daar moet je toch iets aan doen? Daar blijf je toch niet mee lopen? Hoe is deze rekensom bij jou?

(Bedrag gebaseerd op 1 dag uitval/productie verlies per maand).