Menstruatiecyclus. Hoeveel energie hou jij over op het moment dat jij menstrueert?

Menstruatiecyclus. Hoeveel energie hou jij over op het moment dat jij menstrueert?

De tweede vraag die we de vrouwen stelden ging over hoeveel energie ze nog beschikken tijdens de zwaarste dagen van de menstruatie: de winterperiode.  We vroegen hen dit aan te geven op een schaal van 0 tot 100%. Dit is wellicht het meest schokkende cijfer uit het hele onderzoek. Gemiddeld houdt een vrouw slechts 53% van haar energie over, gedurende de eerste dagen van de menstruatie (dit is in sommige gevallen een aantal dagen voor de menstruatie).

Wanneer we de hoogste en laagste score uit het onderzoek halen, kwam het gemiddelde uit op 49%.

En toch verwachten vrouwen (en in veel gevallen de hele maatschappij) dat ze voor 100% kunnen presteren.

Komt dit niet op hetzelfde neer als wanneer je een voetballer vraagt om direct na de halve finale van het EK, ook nog even de finale te spelen? Wat gebeurt er met het lichaam van een mens wanneer je maar 50% van je energie hebt en toch 100% prestatie verlangt?

Hoe houden vrouwen dit in hemelsnaam vol? Waar slaat de benaming ‘het zwakkere geslacht’ op? Is het vreemd dat het overgrote deel van de vrouwen, die ik ondervraagd heb, aangeeft zich doodmoe te voelen? Hoe gek is het dat het merendeel van de vrouwen waarmee ik een dieper gesprek heb gevoerd, aangeeft ‘pissed-off’ te zijn?

Is het vreemd dat veel vrouwen voor gemak kiezen (‘mannelijk’) als het gaat om persoonlijke verzorging, kleding en manier van doen? Kunnen ze wel voor de meer ‘vrouwelijke’ manier kiezen?

Welke verantwoording nemen mannen nog op het moment dat vrouwen op halve kracht draaien? Hoeveel ruimte bieden zij vrouwen in het bedrijfsleven om het iets rustiger aan te doen op het moment dat ze er even doorheen zitten? Kunnen zij nu niet met meer doordachte oplossingen komen als pillen, poeiers en chocolade?

Wat doe je, als man, als je zo weinig energie hebt, buikpijn en hoofdpijn ervaart en je ronduit belabberd voelt?

Als ik voor mijzelf praat: Ik duik mijn bed in en kom er pas uit als ik mij beter voel. Daarnaast zou ik het erg prettig vinden als er dan voor mij gezorgd wordt.

Wat kunnen de gevolgen zijn als vrouwen, mannen en de maatschappij, vast blijven houden aan het systeem waar we nu allemaal aan mee werken? Wat gebeurt er als we de helft van de wereldbevolking zo blijven uitputten?

Zou het ook anders kunnen? 

In de indianenstammen ging men heel anders om met de menstruatiecyclus.

De vrouwen in deze stammen menstrueerden tegelijkertijd. Dat doen vrouwen trouwens meestal wanneer ze een langere tijd in een gemeenschap dicht bij elkaar leven. Tijdens deze periode verbleven de vrouwen samen in een menstruatietent (‘de rode tent’), die aan de rand van het dorp stond. Ze rustten uit, zorgden goed voor zichzelf en elkaar. Omdat de intuïtie van de vrouwen gedurende deze periode erg sterk is - veel mannen benoemen dit als prikkelbaar -  kregen zij heel heldere inzichten.

Na een paar dagen kwamen de vrouwen weer uit de tent en deelden de inzichten die ze gehad hadden met het stamhoofd. Het stamhoofd nam deze inzichten zeer serieus en nam ze mee in zijn besluitvorming ten voordele van de hele stam.

Een van de ondervraagde vrouwen deelde dit bericht:


“Ik ga nu ook bewust met mijn menstruatiecyclus om. Ik probeer rust te nemen wanneer ik menstrueer. Vroeger hoorde ik ook tot de ‘niets-aan-de-hand-groep’ en bikkelde door. Ik denk dat dat heel erg iets is van de generatie van mijn moeder, een beetje de eerste groep vrouwen die buitenshuis ging werken op grote schaal en die natuurlijk niet onder wilde doen voor de mannen. De vrouwen gingen zich heel flink gedragen.

Toen ik in Nepal onderzoek deed voor een mensenrechtenorganisatie, kwam ik in contact met lokale vrouwen daar. Die zonderden zich af tijdens de menstruatie. Eerst vond ik dat heel raar, dit bekijkend met mijn westerse ogen en vanuit mijn westerse kader. Bij arme vrouwen ziet het verhaal er ook niet zo tof uit, want vaak slapen ze bij het vee, dat overigens in het huis staat.

Toen ik doorvroeg hierover, vertelden veel vrouwen mij dat ze het wel prettig vonden. Want ze hoefden niet te koken, ze hadden even pauze van hun man, ze hoefden ook niet voor de dieren te zorgen. In veel huishoudens kwam het erop neer dat de man dan kookte en de vrouw ‘vrouwen’-dingen deed. In sommige huishoudens hadden ze een apart bed tijdens de menstruatie, waar of de man of de vrouw in sliep, afhankelijk van de persoonlijkheden.

Ik vond het wel inspirerend en ben ook begonnen mijn menstruatiecyclus te eren, door meer aandacht voor mijzelf en mijn lijf te hebben.

Het bevalt mij goed.

Ik vind dat wij als dragers van de vruchtbaarheid, best wel een beetje speling mogen hebben rondom die dagen. Waarom moeten we net doen alsof het allemaal ok is, terwijl je lichaam zo te keer gaat?”

Wat kunnen de gevolgen zijn als je met half volle batterijen te veel van jezelf blijft vragen?

Volgens de website van de overheid is de grootste reden tot verzuim bij vrouwen van psychische aard (41%). Een belangrijke reden voor psychische klacht lijkt vermoeidheid te zijn. Als we maar door blijven gaan, terwijl we eigenlijk aan rust toe zijn, gaat het geheid een keertje echt fout.

Is het niet zo dat vermoeidheid zowel op de korte als op de lange termijn gevolgen heeft voor iedereen?

Hoe is het mogelijk dat we hier zo weinig aandacht aan schenken? We weten dat iets slecht voor ons is en tóch doen we het. Elke roker weet dat roken slecht voor hem is en toch doet hij/zij het. Iedereen die te hard werkt, weet dat hij of zij vroeg of laat instort. Iedere junk weet dat zijn of haar lichaam het vroeg of laat opgeeft.

Kan het zo zijn dat ‘gewoon’ doorgaan ook een vorm van verslaving is?

Is het niet zo dat wanneer je het beste uit je leven wilt halen, je veel energie nodig hebt? Gaan half opgeladen batterijen je brengen waar je heen wilt?

Wat zou je kunnen doen tijdens jouw menstruatiecyclus?

Bewustwording is zo’n beetje het toverwoord. Vul later in dit boek de vragenlijst in en je krijgt al een veel helderder beeld. Ook voor mannen is er een vragenlijst waaruit zal blijken hoe bewust je wel of niet bent van wat er tijdens de menstruatiecyclus van een vrouw gebeurt.

Bedrijven zouden zich ook eens af kunnen vragen of ze vrouwelijke werknemers in dienst willen hebben met volle of half volle batterijen. Is het misschien een taak voor de overheid om eens te onderzoeken hoeveel effect het heeft op het ziekteverzuim, als vrouwen met volledig opgeladen batterijen rondlopen?

Onze eigen ervaring met de menstruatiecyclus

Toen wij nog niet bewust omgingen met de menstruatiecyclus van mijn vriendin, voelde zij zich bijna continu vermoeid. Zich concentreren tijdens de 7-8 dagen dat zij menstrueerde, was een zeer zware opgave. Het werk dat zij normaal gesproken in twee uurtjes zou kunnen doen, duurde een hele dag en was dan vaak niet van de kwaliteit die het moest zijn.

Het geduld met de kinderen was gedurende die week minimaal en als partner kwam ik er niet altijd even goed vanaf. De aantrekkingskracht tussen haar als vrouw en mij als man, was dan ver te zoeken. De kleinste dingen (een rondslingerende pyjamabroek) kon al genoeg zijn voor een portie drama. Hetzij van haar kant hetzij van mijn kant.

Toen zij zelf de vragenlijst ingevuld had, werd het haar helemaal duidelijk. Ze begreep hoe ze zichzelf met maar weinig respect voor haar vrouw-zijn, behandelde. Ze begreep dat er iets moest veranderen, maar hoe?
isabella
Door

isabella

op 24 May 2018

heel weinig ik ben nog maar 12 en ik zit nog op school maar meestal meld ik mezelf gewoon ziek op de eerste dagen want ik sla alles wat we leren dan toch niet op het is dan ene oor in andere oor uit...

Reactie plaatsen