Menstruatiecyclus. Waar verlangen vrouwen naar als ze menstrueren

De derde vraag was: Waar verlang je als vrouw naar wanneer je begint met menstrueren tijdens jouw menstruatiecyclus (behalve naar chocolade)?

90% van de ondervraagde vrouwen gaf aan naar rust, liefde, aandacht en warmte te verlangen, 10% van de vrouwen naar seks of eten.

Uit ervaring blijkt dat een vrouw die rust, liefde, aandacht en warmte krijgt tijdens haar ‘winterperiode’, haar batterijen weer volledig kan opladen. Maar hoe doe je dit in de huidige ‘maatschappelijke realiteit’? Welke rol ligt hier voor vrouwen? Welke rol ligt hier voor mannen? Een paar dagen rust klinkt wel leuk, maar is het ook realiseerbaar? “Wie doet dan mijn taken? vragen veel vrouwen zich dan af.

Als antwoord op deze vragen, heb ik allereerst onze eigen ervaring en een aantal suggesties.

Wat kun je doen als vrouw om tijdens jouw menstruatiecyclus rust te nemen?

Wat als jij als vrouw je meer bewust wordt van jouw eigen menstruatiecyclus en niet langer maar doorgaat op een ‘mannelijke’ manier alsof er niets aan de hand is?

Zou het een idee kunnen zijn om jouw behoeftes eens duidelijk te krijgen?

Vraag jezelf in alle eerlijkheid eens af, of je niet te veel van jezelf vraagt en zo ja waarom je dat doet. Dénk je dat het niet anders kan en weet je dit 100% zeker? Heb je zoiets van: “Niet zeuren. Alles moet door”?  Wordt het niet eens tijd om te luisteren naar wat je écht zou willen of wat jouw lichaam nodig heeft?

Heb je dit al eens besproken met jouw partner of dénk je te weten hoe jouw partner hierover denkt? Schrijf nu eens het ideale scenario op papier. Beschrijf nu eens wat jouw behoeftes zijn.
  • Hoeveel bedrust zou je willen hebben?
  • Heb je behoefte aan een lekker warm bad?
  • Heb je behoefte aan andere vrouwen om je heen?
  • Wat zou je graag van je partner willen en hoe kan hij jou het beste ondersteunen?
  • Wanneer zou jij je echt kunnen ontspannen?
  • Wat zou je qua werk willen?
  • Wat wil je van jouw kinderen?

Of al deze zaken ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden doet er op dit moment nog niet toe. Schrijf het voor jezelf zo gedetailleerd mogelijk op en overleg het daarna met jouw partner. Een handig hulpmiddel hiervoor kun je vinden in de geheime FaceBook groep, waar je toegang toe kunt krijgen. Later in het boek vertel ik hier meer over.

Het is mijn overtuiging en ervaring, dat de wereld echt niet vergaat en jouw hele gezin echt niet om komt van de honger, als jij een paar dagen gas terugneemt per maand. Het bedrijf waar je werkt of jouw eigen bedrijf, zal waarschijnlijk ook niet failliet gaan. Wat denk jij zelf?

Wat kun je doen als partner tijdens de menstruatie?

Voor de man ligt er naar mijn mening een hele mooie taak weggelegd. Het mogelijk maken van zoveel mogelijk wensen en behoeftes van zijn partner. Verreweg de meeste vrouwen zullen behoorlijk tegenstribbelen om de rust die ze zo hard nodig hebben ook te nemen. In het begin riep mijn vriendin: “Je hoeft mij niet te pamperen, ik kan echt wel voor mijzelf zorgen.” Het heeft mij een paar maanden gekost om mijn vriendin zover te krijgen dat ze ook daadwerkelijk haar rust nam. Natuurlijk heeft ze als vrouw geen vader nodig maar wel een man die voor zijn vrouw zorgt.

Voor mij was het echt een geweldige ervaring en uitdaging om hier liefdevol maar standvastig mee om te gaan. Is het niet onze taak als man, om onze partners te ondersteunen in dat wat ze echt nodig heeft? Onze rug recht te houden en er daadwerkelijk voor hen te zijn?

Wat kun je allemaal doen om haar te ontlasten:
  • Leg haar op bed. Dit klinkt misschien kinderachtig, maar sta erop dat ze haar rust neemt, als ze hier behoefte aan heeft. Bedenk dat vrouwen niemand tot last willen zijn en dus vaak heel snel in een soort Border Collie-modus gaan. Een modus waarin ze het iedereen naar de zin willen maken.
  • Heb geduld. Er zit vaak weinig logica in wat ze zegt. Voel wat ze bedoelt, dit kan alleen als je volledig aanwezig bent met haar.
  • Begrijp dat vrouwen zich niet de wet laten voorschrijven of laten vertellen wat ze moeten doen. Begeleid haar, koester haar, wees volledig aanwezig met haar en luister met volle aandacht en liefde naar haar.
  • Zorg voor de kinderen. Vanaf het moment van opstaan tot het moment dat ze op bed liggen. Leg ze uit waarom je doet wat je doet.
  • Zorg voor het hele huishouden.
  • Bereid een lekker maaltijd.
  • Breng haar, als ze hier behoefte aan heeft, fruit of thee.
  • Zorg dat ze iets bij de hand heeft om haar gedachten op te schrijven.
  • Stel samen een lijstje op (de dag voordat ze ongesteld moet worden) van dingen die geregeld moeten worden en regel deze dan ook (wees betrouwbaar).
  • Laat, als je moet werken, gedurende de dag zo nu en dan iets van je horen en laat haar weten dat je aan haar denkt.
  • Durf ‘fouten’ te maken.

Dit klinkt misschien als een heleboel werk maar je zult echt versteld staan van de positieve resultaten die deze extra zorg jou als man opleveren.

Als ik naar mijn eigen situatie kijk zijn mij een aantal dingen opgevallen. Toen wij nog niet bewust omgingen met de menstruatiecyclus zag ik de bui al hangen als mijn vriendin ongesteld werd. Kribbig, afwezig, zeurend liep ze door het huis te dolen. Een pyjamabroek van de jongens die rondslingerde, kon al genoeg zijn om diep te zuchten of te ontploffen.

Nu heeft zij een ’verbod’ om beneden te komen en dat werkt geweldig. Doordat ze een groot deel van de dag in bed doorbrengt, zijn er ook bijna geen ergernissen of prikkelingen waarmee ze geconfronteerd wordt. De sfeer is hierdoor een stuk leuker in het gezin. De kinderen (5 en 9 jaar oud) hebben we ook betrokken in het proces en zij houden met dit alles graag een beetje rekening omdat ook zij de voordelen ondervinden.

De resultaten zijn verbluffend. De foto’s van voor dat wij bewust omgingen met de cyclus van mijn vriendin en wat ze nu uitstraalt, zeggen denk ik genoeg.

De manier waarop ze naar mij kijkt is eigenlijk al meer dan voldoende reden om dit te doen. Haar houding tegenover de kinderen is zo anders geworden. Ze kan echt veel meer van ze hebben en niets lijkt haar te veel. Alsof alles vanzelf lijkt te gaan.

Het lijkt alsof ze steeds meer van zichzelf gaat houden en ze verzorgt zichzelf heel goed. Die zorg deelt ze ook met het gezin. Ze voelt zich gezien en gehoord en ons intieme leven heeft zich behoorlijk verdiept.

Wat kun je doen als ouders wanneer dochters menstrueren?

Jonge meiden

Wanneer jonge meiden beginnen met menstrueren is dit vaak een ingrijpende periode. Vrouwen tussen de 14 en 18 jaar ervaren de meeste pijnklachten. Al heel snel wordt er voor de pil gekozen om deze heftige periode te verlichten. Er is maar weinig informatie te vinden op internet over de gevolgen van het pilgebruik. Sommige mensen denken dat een natuurlijke cyclus het beste is, andere denken daar weer anders over. Later meer hierover.

Maar is het voor jonge meiden normaal om aan de pil te gaan? Wordt er echt nagedacht over deze keuze? Het lijkt mij best een moeilijk dilemma. Je wilt niet dat je kind pijn ervaart en al helemaal niet dat ze zwanger thuiskomt. Ik kan de keuze van veel ouders dus echt wel begrijpen, maar is dit het beste voor het kind? Zijn alle andere alternatieven overwogen?

Zo zijn er steeds meer moeders die ervoor kiezen om hun dochters tijdens de meest zware dagen thuis te houden van school. Ze laten hun dochters luisteren naar hun eigen lichaam en weigeren om op deze jonge leeftijd al allerlei hormonen toe te dienen aan hun dochter die in ontwikkeling is.

Wat kun je doen als alleenstaande vrouw tijdens jouw menstruatie?

Voor een alleenstaande vrouw of moeder, gelden dezelfde suggesties als hierboven genoemd. Misschien zijn een aantal zaken lastiger in te vullen dan voor vrouwen die een partner hebben. Misschien zou je er eens kunnen denken om met een aantal vriendinnen een wensenlijstje in te vullen. Vraag een aantal vriendinnen, moeders of tantes eens naar hun ideeën hierover. Kijk of je hier gezamenlijk iets op kunt verzinnen en elkaar kunt helpen in deze periode. Veel vrouwen zitten in hetzelfde schuitje en samen kun je waarschijnlijk een heel eind komen.

Wat kun je doen op de werkvloer tijdens de menstruatiecyclus van vrouwen?

Hoe ga je op de werkvloer effectief om met de menstruatiecyclus van vrouwen? Hoe kan je als werkgever optimaal profiteren van meer kennis en bewustzijn van de vrouwelijke manier van doen? Hoe kan een effectievere omgang met de vrouwelijke menstruatiecyclus het werkleven verrijken?

In sommige gevallen kan het knap lastig zijn voor werkgevers om rekening te houden met de menstruatiecyclus. Hieronder doe ik een aantal suggesties. Puur om je misschien een beetje op weg te helpen. Er zal veel overleg nodig zijn en daar zijn deze suggesties voor bedoeld: om het in ieder geval bespreekbaar te kunnen maken.

Als ik naar de resultaten uit het onderzoek kijk, wil het overgrote deel van de vrouwen de eerste 1-2 dagen van hun menstruatie winterperiode totale rust. Waarom zouden we dat niet gewoon doen? Geef vrouwen 1 á 2 dagen vrijaf per periode.

Het is nu wel heel makkelijk om te zeggen: JA MAAR dat kan niet. Het werk moet gedaan worden, dit is niet eerlijk ten opzichte van mannen of vrouwen die geen last ondervinden. JA MAAR dan betalen we ze die dagen ook niet uit. Wat is dat nu voor een flauwekul? Ze kunnen toch gewoon een pijnstiller nemen? Et cetera.

Maar zou het zo kunnen zijn dat wanneer vrouwen uitgerust zijn, ze beter presteren? Zou het zo kunnen zijn dat de loyaliteit groeit op het moment dat je vrouwen in hun vrouw-zijn respecteert? Zou het zo kunnen zijn dat wanneer het ’vrouwelijke’ meer serieus genomen wordt binnen het bedrijf, de sfeer in het bedrijf sterk zou kunnen verbeteren?

Als ik naar de productiviteit kijk van mijn vriendin (van 7-8 dagen menstrueren naar 1-2 dagen) is deze sterk verbetert. Hier is dus niet alleen sociaal voordeel gehaald maar zeker ook economisch.

Hebben we in het verleden niet met dezelfde uitdagingen te maken gehad? Denk maar eens aan zwangerschapsverlof, papa dagen, kraamverlof, calamiteitenverlof, ouderschapsverlof, adoptieverlof, pleegzorgverlof, zorgverlof en in Engeland zelfs puppyverlof. Zijn we hier niet gezamenlijk uitgekomen? Dus waarom geen menstruatieverlof?

Vrouwen geven zelf aan dat het werk gewoon door ‘moet’ gaan. Ze willen niet anders behandeld worden. Soms willen ze hier zelf niet over praten of onder doen voor hun collega’s.

Vrouwen doen zichzelf naar mijn mening geweld aan en als maatschappij doen we dat ook, wanneer we hardnekkig blijven vasthouden aan oude gewoonte en gedachten. Wanneer we het ’vrouwelijke’ meer integreren binnen onze bedrijven, zullen we hier, naar mijn idee, allemaal voordeel van hebben. En dit schijf ik even in hoofdletters omdat ik het zo belangrijk vind:

ALS JE NOG STEEDS DENKT DAT ALLES OP EEN ’MANNELIJKE’ MANIER GEDAAN MOET WORDEN, KIJK DAN EENS NAAR HET JOURNAAL OF HET WERKT.

Natuurlijk werkt de wereld zoals hij nu werkt. Alles gaat zijn gangetje en dingen komen voor elkaar. Maar werkt het voor iedereen? En in het bijzonder: werkt het voor vrouwen? Zou het zo kunnen zijn dat het ’vrouwelijke’ een hele positieve bijdrage kan leveren aan het welzijn van iedereen?

Veel vrouwen zijn inmiddels ook gewend aan hoe het nu gaat en zeggen dat ze het wel best vinden. Het lijkt erop dat ze zich als het ware geconformeerd hebben aan hoe het in de ’mannenmaatschappij’ functioneert. Maar is dit de beste manier om hiermee om te gaan?

Je ziet steeds meer vrouwen kiezen voor een zelfstandig beroep. Er zijn nog nooit zoveel vrouwen voor zichzelf begonnen. Met name het beroep van coach is zeer in trek bij vrouwen. Waarom beginnen steeds meer vrouwen voor zichzelf terwijl dit minder zekerheden heeft qua inkomen?

Het overgrote deel van de leerkrachten op onze scholen is vrouw. Op dit moment hebben 25% van onze leerkrachten een Burn-out. Gaat er al een belletje rinkelen?

Het blijft een feit dat er wel degelijk verschil zit tussen mannen en vrouwen of de ’mannelijke’ en de ’vrouwelijke’ manier van doen. Laten we nu eens kijken welke mogelijkheden er zijn en welke ’verbeteringen’ we kunnen bedenken.

Suggesties
  • 1-2 dagen per menstruatiecyclus vrij (betaald menstruatieverlof).

    • Een aparte ruimte binnen het bedrijf of kantoor waar vrouwen zich de eerste 1-2 dagen terug kunnen trekken. Gewoon als ze daar even behoefte aan hebben. Laat vrouwen zelf voor de aankleding zorgen en bepalen wat er in deze (internet- en telefoonvrije) ruimte gebeurt.

    • De belangrijkste punten zijn dat een vrouw zich terug kan trekken, kan rusten, zich als vrouw begrepen, erkend en gezien voelt.

      Het kan goed zijn dat dit binnen veel bedrijven behoorlijk wat stof doet opwaaien. Misschien zullen veel mannen in opstand komen als de vrouwen 1-2 dagen betaald verlof extra krijgen. Maar in de gesprekken die ik met vele mannen heb gehad, blijkt dit heel erg mee te vallen. Veel mannen zien de voordelen echt wel in.

      Daarnaast kan het zijn dat veel vrouwen zich schamen over de openheid die er is over wanneer zij menstrueert. Maar is het niet een beetje van de zotte dat je je als vrouw moet schamen voor hetgeen er jarenlang (bijna je halve leven), elke maand deel uitmaakt van je maandelijkse realiteit? Wordt het niet eens tijd dat vrouwen zichzelf erkennen als vrouw en zelf hier de sterke punten van gaan zien? Wordt het niet gewoon tijd om het taboe te doorbreken en de verschillen in seksualiteit er gewoon te laten zijn?

      Uit de honderden gesprekken die ik met mannen en vrouwen heb gevoerd, blijkt dat de meeste weerstand tegen dit soort ideeën niet van mannen maar van vrouwen komt.

      Zou het dus kunnen zijn dat het ’mannelijke’ met oplossingen ’moet’ komen en het ’vrouwelijke’ met de invulling daarvan?

      Dit zijn de eerste stappen die mijn vriendin en ik gezet hebben tijdens haar menstruatiecyclus 

      Ik begon om haar in haar zwaarste dagen van menstruatie (winterperiode) zoveel rust te geven als dat ze nodig had. Op het moment dat zij begon met menstrueren ontsloeg ik haar van alle taken. Ze hoefde helemaal niets. Hier ontstond al de eerste uitdaging. Ze was nogal een behoorlijke control-freak (en nog) en dus was het voor haar een behoorlijke opgave om alles los te laten en te rusten. “Heb je aan het huisvuil gedacht, denk je eraan dat de jongens naar de opvang toe moeten en dat je ze dus op moet halen? De boodschappen moeten nog gedaan worden en de planten moeten nog water hebben. Eigenlijk moet ik nog iets doorzetten naar de drukker”. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

      Het heeft echt een paar maanden geduurd voordat ze zich volledig kon ontspannen en daadwerkelijk haar rust kon nemen. Het heeft wat inspanning gekost om binnen ons drukke leven, wegen te vinden die dit mogelijk maakten. Het bleek echter niet onmogelijk.

      Na drie maanden menstrueerde ze nog maar 4 in plaats van 7 tot 8 dagen. We voegden steeds meer dingen toe aan de menstruatieperiode waardoor het voor haar steeds makkelijker werd om zich over te geven aan waar ze écht behoefte aan had.

      Na zes maanden duurt haar menstruatie periode nog maar 2 dagen en heeft ze voldoende aan 1 dag rust. Hoe ondenkbaar was dit 1,5 jaar geleden? Hoeveel ‘winst’ heeft zij behaald door haar rust te pakken? Niet alleen economisch maar zeker voor onze relatie en de relatie met de kinderen, zijn er alleen maar voordelen te noemen.

      Laatst zei zij uit te kijken naar haar menstruatie periode. Ja natuurlijk vindt ze het heerlijk om vertroeteld te worden maar het belangrijkste vindt zij dat ze nu in staat is om te luisteren naar wat haar lichaam nodig heeft.

      Nu wij anders omgaan met de menstruatiecyclus van mijn vriendin is de relatie zo veel leuker geworden. Zij en ik gaan nu veel effectiever met onze tijd om. Er is veel meer wederzijdse aantrekkingskracht binnen onze relatie. Veel meer ontspanning binnen ons gezin. We houden veel meer vrije tijd over voor leuke dingen. Daarnaast heeft het veel verdieping gegeven binnen onze relatie. Zij heeft veel minder last van humeur-schommelingen en veel minder pijn als voorheen. Als ik zie hoeveel vrouwelijker zij is geworden en hoe ze straalt, word ik zo blij als een kind.

      Lees hier het hele boek

       

Milagros
Door

Milagros

op 14 Jun 2020

Wauuwww wat moooi!!!!

Nanda
Door

Nanda

op 13 May 2020

Wat een geweldig mooie tekst! Hier word ik als vrouw echt blij van. Ook zo mooi dat de rol van de man hier binnen zo'n belangrijke en mooie toevoeging is.

Sandra
Door

Sandra

op 23 Jun 2019

Hoog tijd dat hier in het bedrijfsleven meer aandacht voor komt!

Emily
Door

Emily

op 10 Apr 2019

Mooi stuk! Ben het eens :)

Noa
Door

Noa

op 23 Mar 2023

hoe zit het dan met de lesbische vrouw?

Anke Verhagen
Door

Anke Verhagen

op 23 Mar 2023

Wat bedoel je hier mee? Hoe jij je vriendin/vrouw kan verzorgen of verzorgd worden tijdens de zwaarste dag(en) van de menstruatie? Voor beide geldt dat jij je rust mag nemen en je partner jou kan verzorgen. Precies zoals het is omschreven in dit blog.

Fridtjof
Door

Fridtjof

op 28 Sep 2023

Ik vond dit nuttige info

Reactie plaatsen