PCOS het drama bij kinderwens

PCOS het drama bij kinderwens

Vorige week kreeg ik een telefoontje; “Ik heb gisteren gehoord dat ik PCOS heb, we zijn net getrouwd, onze wereld stort in. De arts heeft me de pil voorgeschreven en zei dat als ik zwanger wil worden maar terug moet komen voor IVF”.

Dit komt dagelijks voor in een gynaecologen praktijk. Tijdens de echo ziet de arts onrijpe cysten en stelt de diagnose PCOS. Maar klopt dit wel, kun je PCOS op deze manier vaststellen?

Wat is PCOS?

Ondanks de naam, heeft polycystisch ovariumsyndroom absoluut niets te maken met cysten in de eierstokken. Wat je arts op de echo zag, zijn follikels, een volstrekt normaal beeld. Al maanden voor de eisprong ontwikkelen zich follikels tot het moment dat een dominante follikel tot eisprong ‘plopt’. Polycystisch ovariumsyndroom wil zeggen; meer (poly) cycten (follikels) in de eierstok. Veel follikels (eieren) hebben is niet een reden om middels een echo PCOS te diagnosticeren (of uitsluiten). 1.

Het is normaal voor alle vrouwen op momenten een hoger aantal follikels te hebben.

Het is normaal voor jonge vrouwen om altijd rond de 25 follikels per eierstok te hebben.

PCOS is een verzameling van klachten veroorzaakt door meerdere oorzaken

De meest voorkomende is wanneer jij je meldt bij de arts omdat je menstruatie uitblijft of onregelmatig is. Dat is ook het geval met de dame die mij belde. Onderzoek toont echter aan dat een onregelmatige menstruatie niet de hoofdreden mag zijn voor een PCOS diagnose. 2.

Je kunt om verschillende redenen niet of onregelmatig menstrueren;

  • Na het stoppen van anticonceptie
  • De eerste 3 jaar van je menstruatie
  • Heftige stress periode
  • Ondervoeding, tekort aan essentiële voedingsstoffen

PCOS kan tijdelijk zijn na de pil – post-pil PCOS

Een tijdelijke reden om PCOS te krijgen, komt van de pil. Hoe? Dat ga ik uitleggen. Hormonale anticonceptie kan insulineresistentie veroorzaken of verergeren en levert een belangrijke bijdrage aan insulineresistente – een reden voor PCOS!

Hormonale anticonceptie veroorzaakt eierstok disfunctie, wat natuurlijk ook de bedoeling is anders is het geen anticonceptie! Bij sommige vrouwen zal binnen 3 maanden de normale eierstok functie hervatten zodra de anticonceptie is gestopt, maar voor sommige vrouwen is dit niet zo – althans niet meteen. Het kan soms 6 maanden of lange duren.

Toch wordt PCOS vooral symptomatisch behandeld

Je arts zal hormonale en anti-hormonale therapie voorstellen, zoals de pil of het spiraaltje. Met het idee dat je daarmee je ovulaties en menstruaties regelt. Het tegengestelde is waar want met chemische hormonen heb je meestal geen ovulatie en zeker geen menstruaties. Niet wijs om te doen, het brengt je wellicht nog verder in de problemen.

Insulineresistentie

PCOS wordt gelinkt aan overgewicht (hoeft niet altijd), insulineresistentie, hoge bloeddruk en verstoorde bloedvetten (cholesterol en triglyceriden). Insulineresistentie speelt hierin een sleutelrol en is een van de belangrijkste factoren die aangepakt moeten worden op jouw weg naar herstel. Wanneer de insulineresistentie middels voeding, leefstijl en supplementen aanpakt boek je veel gezondheidswinst en heb je veel kans op meer regelmatigheid in je cyclus.

Te veel androgenen – mannelijke hormonen

Vrouwen met PCOS die te veel mannelijke hormonen aanmaken krijgen vaak medicijnen die de aanmaak en/of de activiteit van de ‘mannelijke’ geslachtshormonen remmen of blokkeren. Antiandrogenen therapie wordt vooral ingezet om overmatige lichaamsbeharing, haarverlies op het hoofd en acne te verminderen, niet om de kans op een zwangerschap te verhogen. Antiandrogenen medicijnen hebben schadelijke effecten op ongeboren baby’s. Ze worden daarom meestal gecombineerd met een anticonceptie om een zwangerschap te voorkomen.

“Androgenen zijn mannelijke hormonen, maar ook die zijn essentieel voor de gezondheid van vrouwen. Bij de eisprong is juist testosteron betrokken”.

Het verlagen van androgenen bij vrouwen heeft naast de gunstige effecten op de symptomen van PCOS ook ongewenste effecten, vooral op lange termijn. De aanmaak en de activiteit van androgenen kan ook op een natuurlijke manier gereguleerd worden, zodat de gunstige effecten van testosteron niet geblokkeerd worden.


Hoe kun je PCOS aanpakken zonder medicatie?

PCOS moet in de eerste plaats behandeld worden met voeding en leefstijl. Natuurlijke stoffen zoals inositol, alfa-liponzuur, N-acetylcysteïne, resveratrol, omega-3 vetzuren en vitamine D werken in op de onderliggende oorzaken van de metabole en hormonale stoornissen en hebben een veelzijdigere en veiligere werking dan hormonale therapie en metformine (medicatie bij diabetes type 2). Deze supplementen dienen persoonlijk geadviseerd te worden. Ga nooit zelf aan het uittesten, laat een professional je helpen die eerst uitzoekt om welke reden jij over PCOS kunt spreken want dat bepaalt de koers van de behandeling.

Kom in actie

Schakel de professional van het Menstruatie Voorlichtingsinstituut in. Onbehandelde PCOS kunnen ernstige complicaties hebben, zoals onvruchtbaarheid en depressie. Vrouwen met PCOS hebben bovendien een hoger risico op metabole aandoeningen, zoals metabool syndroom, diabetes en hart- en vaatziekten. Dus neem contact op en ga aan de slag met het verbeteren van je cyclus.

Zwangerschap en PCOS

Nog even goed om te weten, ook met PCOS kun je natuurlijke zwanger worden. Wel belangrijk start direct met aanpassen van je voeding, leefstijl en supplementen als je menstruatie uitblijft na het staken van anticonceptie of als je zeer onregelmatig menstrueert. Veel vrouwen denken dat een cyclus van 35 dagen onregelmatig is maar ik kan je vertellen dat je dan nog steeds een regelmatige cyclus hebt. Er zijn maar weinig vrouwen die een cyclus van 28 dagen hebben! Variaties per cyclus zijn ook normaal.

de pil

Is de pil de castratie van de vrouw?

Stop met anticonceptie anderhalf jaar voor kinderwens

Waarom? Dit geeft je alle tijd om te herstellen en meer kans te hebben op een natuurlijke cyclus en zwangerschap. Een mooie manier om je cyclus en ovulaties te monitoren is door Daysy – de fertility tracker te gebruiken. Daysy laat je ook zien wanneer je een ovulatie overslaat of je hormonen in de war zijn. Zo heb je inzicht wat er in je lijf gebeurt. Hoe mooi is het om bij het bezoek aan je arts of gezondheidsprofessional het verloop van je cyclus te kunnen tonen. Zij kunnen je direct de juiste ondersteuning bieden, dat bespaart tijd, energie en veel ellende.

De ervaring heeft geleerd dat het zeer waardevol is om voor een IVF-traject je cyclus te verbeteren. Daarmee kun je voorkomen dat een IVF noodzakelijk is en mocht IVF toch noodzakelijk zijn, dan heb je meer kansen.

Lees alles over jouw cyclus >>>>>

Meer weten over PCOS en je hormonen? Luister naar de ‘Hormones for Health Podcast’  https://www.daysynederland.com/hormones-for-health-podcast

daar krijg je vele tips om een gelukkig en gezond leven te leven nu en in de toekomst.

  1. https://www.monash.edu/medicine/sphpm/mchri/pcos/guideline
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218544/

Over de schrijver
Patricia is een expert op menstruatiecyclus en hormoongebied.Ik heb in mijn puberteit en daarna heftige menstruatiepijnen gehad. Iedere maand was het ‘bingo’ en kon ik niet anders dan kruipend over de badkamervloer van de pijn. Overgeven en heftige krampen wat uren aanhield. Pas veel later, na bestuderen en begrijpen ben ik aan de slag gegaan om mijn lichaam te ondersteunen gericht op de onderliggende reden van mijn klachten. ‘Als ik vroeger had geweten wat ik nu weet, had ik het niet zover laten komen’. Het is mijn missie vrouwen te helpen en van informatie te voorzien. Zodat jij op tijd voor jezelf kunt opkomen en zorgen dat je het juiste plan trekt, wat echt helpt.Ik kwam erachter dat er veel bekend is over hoe je jouw menstruatiecyclus en hormonen wel kunt laten doen wat ze moeten doen en dat er ook zeker oplossingen zijn bij klachten. Dat werd mijn werk. Ik heb meer dan 100 scholingen gevolgd na mijn gespecialiseerde verpleegkunde werk als IC-neonatologie verpleegkundige. Startte in 2003 mijn eigen praktijk en help vrouwen, aanstaande gezinnen en kinderen met veel plezier naar een gezonde toekomst.
Reactie plaatsen