Menstruatiecyclus. Ben jij je bewust van jouw menstruatiecyclus

Menstruatiecyclus. Ben jij je bewust van jouw menstruatiecyclus

Gemiddeld houdt een vrouw slechts 53% van haar energie over op het moment dat ze menstrueert tijdens haar menstruatiecyclus.

90% van de meer dan 1600 ondervraagde vrouwen, geeft aan dat ze tijdens de zwaarste dagen van hun menstruatie eigenlijk maar één ding willen: Rust. Maar wordt die ‘rust’ in de praktijk ook genomen of gegeven?

Uit onderzoek blijkt dat verreweg de meeste vrouwen het als waarheid hebben aangenomen, dat ze ‘gewoon’ verder moeten. Werk, gezin, relaties alles moet toch gewoon door?

Maar leven we nu echt in de veronderstelling dat ‘gewoon doorgaan’ met maar half opgeladen batterijen, geen gevolgen heeft?

Misschien denk je nu wel: “Maar ik heb toch geen keus?”

Maar wat als je die keus nu wel zou hebben?

Dit boek is geschreven voor jou. Of je nu man of vrouw bent maakt niet uit. De informatie is voor beide seksen van groot belang.

Dit E-boek is geschreven omdat er iets bij mij geraakt werd. Ik realiseerde mij als man dat ik met een compleet vertekend beeld, tegen de menstruatiecyclus van mijn vriendin aankeek. Ik ben op onderzoek gegaan en heb meer dan 500 vrouwen geïnterviewd. Vervolgens zijn mijn vriendin en ik de maandelijkse cyclus heel anders aan gaan pakken met geweldig positieve gevolgen.

Het menstruatie onderzoek 

Hoe kom je er nu als man achter wat de menstruatiecyclus voor een vrouw betekent? Door onderzoek te doen. Vanaf 2014 heb ik onderzoek gedaan onder meer dan 500 vrouwen. Het onderzoek bestond uit een achttal open vragen en de uitslagen van dit onderzoek zijn verwerkt in dit boek. Daarnaast heb ik talloze mannen en vrouwen gesproken over dit onderwerp.

Wat mij verbaasde was de openheid waarmee vrouwen over hun menstruatiecyclus spraken in een één op één gesprek. En het taboe dat er heerst wanneer er publiekelijk over gesproken wordt.

Een groot deel van hun werkzame leven hebben vrouwen maandelijks te maken met dit fenomeen. Dit gaat vaak gepaard met allerlei ongemakken en toch lijkt het erop dat het ergens weggestopt wordt. Als of het er niet is of niet mag zijn.

Maar blijft dit zonder gevolgen? Vinden we het met z’n allen een onderwerp waar niet over gesproken mag worden? Is het alleen maar een ‘vrouwen’-dingetje waar mannen het liefst zo min mogelijk mee geconfronteerd willen worden? Stellen vrouwen zich aan of verwachten wij met z’n allen dat vrouwen, net als mannen, maar gewoon doorgaan? En hoe denken vrouwen hier zelf over? Willen ze niet onder doen voor mannen? Vragen ze niet te veel van zichzelf? Of denken ze: “Ach het valt allemaal wel mee”?

Zou het kunnen zijn dat vrouwen zich geconformeerd hebben naar de huidige maatschappij? Zou het kunnen zijn dat de maatschappij van vrouwen verwacht dat ze maar doorgaan?

En nogmaals de vraag: Blijft dit zonder gevolgen?

Ontdek, onderzoek en ervaar het zelf

Menstruatiecyclus. De eerste vraag 

De eerste vraag die in het onderzoek aan vrouwen gesteld werd is: Ben jij je bewust van jouw eigen menstruatiecyclus?

65% de vrouwen beantwoordt deze vraag met Ja.

Gek genoeg blijkt uit de antwoorden op latere vragen, dat maar een heel klein deel van de vrouwen zich bewust is van de complete menstruatiecyclus en 30% van de vrouwen zich min of meer bewust is van haar complete menstruatiecyclus.

Er zijn vrouwen die denken dat hun menstruatiecyclus zeven dagen duurt. Er zijn vrouwen die denken dat ze helemaal geen menstruatiecyclus meer hebben omdat ze, door het hormoonspiraaltje dat ze gebruikten, niet meer ongesteld werden.

Ongeveer 35% van de vrouwen weet te vertellen dat ze weleens hebben gehoord dat de menstruatiecyclus van de vrouw nauw verbonden is met de seizoenen van de natuur en dat het verstandig zou zijn om hier rekening mee te houden.

Vrouwen die in de overgang zitten of daar net doorheen zijn geven vaak aan dat, ondanks dat ze niet meer vloeien, ze toch nog steeds iets van een cyclus ervaren.

Vrouwen die de pil gebruiken merken op dat de klachten die ze voorheen hadden vele malen minder zijn, maar dat er vaak andere klachten voor terugkomen.

Veel vrouwen geven aan als jong meisje nooit echt goed geïnformeerd te zijn over wat de menstruatiecyclus nu precies inhoudt. Verreweg de meeste vrouwen zeggen iets in de trant van: “Ik kreeg maandverband van mijn moeder en de mededeling dat dit iedere maand terug zou komen. Dat het er gewoon bij hoorde en dat ik hier maar aan moesten wennen, dat ik vooral gewoon door moest gaan en er maar niet te veel over moest klagen.”

De menstruatiecyclus 

De volledige menstruatiecyclus van een vrouw duurt +/-28 dagen. Tijdens deze menstruatiecyclus gaan vrouwen door verschillende fases heen. In dit boek verdelen we de menstruatiecyclus in vier fases.
  • Winterperiode, deze periode komt overeen met de eerste week van de menstruatiecyclus ofwel, de week van het vloeien/bloeden/menstrueren.
  • Lenteperiode, de eerste week na de periode van vloeien.
  • Zomerperiode, de 3e week van de hele menstruatiecyclus.
  • Herfstperiode, de week voordat een vrouw weer gaat vloeien.

Natuurlijk is er veel meer te vertellen over wat er in het lichaam van een vrouw gebeurt, zeker als het om hormoonschommelingen gaat, maar daar is al meer dan voldoende over geschreven.

Kijk bijvoorbeeld maar eens op https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/menstruatiecyclus/item68075

Onze eigen ervaring met de menstruatiecyclus

Naast het onderzoek dat onder vrouwen gehouden is, zijn mijn vriendin en ik gaan kijken naar haar menstruatiecyclus. In het begin stuitte dit op veel weerstand bij haar. “Waar bemoei jij je mee, wat weet jij hier nu van, ik menstrueer al 26 jaar dus ik weet heel goed wat er in mijn lichaam gebeurt. Ik wil er niet over praten. Ik heb een huishouden te runnen met twee kinderen, mijn werk te doen en mijn relaties te onderhouden. Als jij denkt dat er in mijn drukke leven ruimte is voor rust ben je niet goed bij je hoofd”.

Toch zijn wij hier stap voor stap naar gaan kijken. Waar liggen tijdens de gehele menstruatiecyclus de momenten van rust, kracht, creativiteit, seks, naar buiten – of naar binnen – keren? Wat zijn de momenten waarop je bepaalde zaken juist wel of juist niet zou moeten doen op het gebied van werk, relatie, kinderen en rust?

Meer bewustzijn op de hele menstruatiecyclus heeft er bij mijn vriendin toe geleid dat zij:
  • in plaats van 7-8 dagen nog maar 1-2 dagen menstrueert;
  • haar effectiviteit qua werk enorm is verbeterd;
  • weet wanneer het voor haar het meest effectief is om bepaalde werkzaamheden te doen of juist niet te doen;
  • veel minder last heeft van humeurschommelingen;
  • nagenoeg geen PMS-klachten meer heeft;
  • ervaart dat de wederzijdse aantrekkingskracht in onze relatie enorm vergroot is;
  • minder pijnklachten ervaart;
  • qua energieniveau op 1-2 dagen na, ontembaar is;
  • zich veel meer vrouw voelt en dit ook uitstraalt.

Deze gevolgen hebben niet alleen voor haar grote voordelen, maar voor haar hele omgeving.

Bewustzijn van mannen op de menstruatiecyclus

Wanneer ik aan mannen vraag wat ze weten over de menstruatiecyclus, krijg ik in de meeste gevallen reacties als:
  • “Die ‘week’ blijf ik zover mogelijk uit de buurt.”
  • “Ze is dan zo chagrijnig als de pest.”
  • “Dan is er geen land mee te bezeilen.”
  • “Chocolade helpt wel.”
  • “Ik word er het liefst zo min mogelijk mee geconfronteerd.”
  • “Ze moet zich niet zo aanstellen en gewoon doorgaan; dat doe ik toch ook.”
  • “Alles moet door dus ze bijten maar even op hun tanden.”
  • “Mijn vrouw/vriendin klaagt nergens over.”
  • “Volgens mij valt het allemaal wel mee.”
  • “Het werk en haar taken moeten gewoon door.”
  • “Ik heb geen idee.”

Wanneer ik ze dan iets meer vertel over wat vrouwen daadwerkelijk ervaren en welke voordelen het voor mannen kan hebben wanneer ze hier iets meer bewustzijn op zouden hebben, wordt het even stil. “Zo heb ik daar nog nooit over nagedacht, dat wist ik niet, dat is best heftig. Als ik mij zo beroerd zou voelen, dan zou ik mijn bed induiken.”

Als ik dan praat over de ideeën die ik later in dit boek ga bespreken, geeft de overgrote meerderheid van de mannen aan open te staan om de ideeën in de praktijk ook uit te voeren. Er is dus zeker nog hoop.

Wat kun jijzelf doen tijdens jouw menstruatiecyclus?

De vrouwen uit het onderzoek en de vrouwen waarmee ik persoonlijke en diepgaande gesprekken heb gevoerd, zijn het over één ding eens: Het zou goed zijn als wij ons als vrouwen en mannen meer bewust zouden zijn van de gevolgen van de menstruatiecyclus. Ze geven aan dat het hen in ieder geval aan het denken heeft gezet.

Wel zien de meeste vrouwen en mannen nog veel beren op de weg en stellen de terechte vraag: “Ja, maar hoe dan?”

Later in dit boek vind je een link naar een vragenlijst. Als je deze vragenlijst invult krijg je een helderder beeld hoe bewust jij je bent van jouw menstruatiecyclus. Er is ook een vragenlijst voor mannen.

In mijn beleving gaat de menstruatiecyclus ons allemaal aan, vrouwen en mannen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat door anders om te gaan met de menstruatiecyclus, zowel mijn vriendin, als ikzelf en de kinderen, meer rust, ruimte en plezier ervaren.

Er is een ding dat ik zeker weet: De oplossing ligt niet in een maandverbandje met extra lange vleugels.
Reactie plaatsen