Waarom ik vrouwen niet begrijp

Waarom ik vrouwen niet begrijp

Ruim zes jaar geleden kwam ik op een dag thuis en zei tegen mijn kersverse vriendin: “Schat, laten we jouw menstruatie vanaf nu eens anders aan gaan pakken.” Ik had die middag een video opgenomen met Claudia van het Kaar van het centrum voor vrouwen in Eindhoven. Wat zij mij verteld had, had op mij een diepe indruk gemaakt. In het kort:

 • Mannen en vrouwen zijn niet gelijk. Ze denken en doen zaken vaak anders en daar is niets mis mee
 • De menstruatiecyclus is nauw verbonden aan de seizoenen van de natuur.
 • Als je denkt dat je als man met één vrouw te maken hebt in je relatie, dan vergis je je danig. Het zijn er echt 4 in 1
 • In onze maatschappij is de ‘mannelijke’ manier van doen dominant. Er wordt weinig tot geen rekening gehouden met de cyclus van vrouwen

Na onderzoek onder inmiddels meer dan 85.000 vrouwen en 1600 diepgaande persoonlijke gesprekken die ik met vrouwen heb gehad, blijkt het bovenstaande nog maar het topje van de ijsberg te zijn. Alle uitslagen van de onderzoeken en hoe dit allemaal anders kan, lees je in onze boeken.

Mannen snappen vrouwen niet

Inmiddels hebben meer dan 4000 mannen de Men-Struatie challenge gedaan. Honderden mannen hebben inmiddels het ‘mannenprogramma’ gevolgd. We zijn het over één ding volledig eens. Na de challenge hebben we meer begrip voor vrouwen, maar begrijpen we nóg minder van ze.

Het is voor al deze mannen moeilijk om te geloven dat jullie vrouwen doorlopen wanneer jullie zoveel last van jullie menstruatie hebben iedere maand. Meer dan 220 vrouwen hebben de Men-Struatie challenge ook gedaan (vaak om te bewijzen dat het niet zou kunnen kloppen). Ze beamen (vaak verbaast) dat de Men-Struatie challenge heel dicht in de buurt komt van wat zij maandelijks ervaren.

De verbazing en het ongeloof op de gezichte van de mannen snap ik maar al te goed. Helaas snap ik ook steeds beter waarom vrouwen maandelijks doorlopen alsof er niets aan de hand is. Ze lijken zich volledig geconformeerd te hebben naar de ‘mannen’ maatschappij. Erbij horen en voldoen aan de verwachtingen lijkt belangrijker dan het eigen welzijn.

Self-esteem

In ons garantieprogramma hebben we hier een aantal modules aan geweid. In de module die gaat over High Self-esteem vertelt Anke over hoe vaak zij alles belangrijker vond dan zichzelf en haar eigen geluk en welzijn. “Kinderen, gezin en werk komen eerst daarna misschien ik nog wel.” Anke heeft heel veel gehad aan het werk van Caroline Myss.

Klik hier voor het werk van Caroline Myss: https://www.myss.com/about-caroline-myss/

Maar wat betekent high self-esteem voor jou? Continu over je grenzen heen gaan of laten gaan? De signalen die jouw lichaam geeft, negeren? Alles en iedereen pleasen en alle ballen in de lucht houden terwijl dit ten koste van jezelf gaat? Jezelf en anderen wijs maken dat het allemaal wel mee valt (bagatelliseren noemen we dat).

Wie heeft jou verteld dat dit is hoe jij je moet gedragen? En nog belangrijker, in welk universum leef jij als je denkt dat dit nog waar is ook? Hoe voelen en gedragen de kinderen zich als moeders met half volle batterijen loopt? Hier braken de jongens vroeger de tent af.

Het eeuwige JA MAAR

Ruim 90% van de vrouwen wenst rust tijdens de zwaarste dag van hun menstruatie. Wanneer wij hier in onze praktijk bij vrouwen naar vragen of ze die rust ook nemen voor zichzelf, wordt het vaak ijzig stil en zien we gefronste wenkbrauwen. Het valt mij op dat de eerste woorden die gezegd worden na deze vraag, bijna altijd dezelfde zijn namelijk: ‘Ja maar’

Ja maar:

 • Ik moet toch gewoon werken
 • Ik moet toch mijn kinderen verzorgen
 • Ik kan toch niet zomaar een dag rust nemen
 • We moeten toch eten
 • Ik heb al van alles geprobeerd en niets helpt
 • Het valt toch eigenlijk wel mee

Als je geen plan hebt

‘Ja maar’ zijn de woorden die mensen gebruiken wanneer ze niet weten hoe het anders kan. Mensen zonder plan zien vaak niet hoe het anders kan. Ze bagatelliseren hun klachten. Ze verzinnen allerlei uitvluchten en excuses met vaak maar één reden: ‘Angst voor afwijzing en verandering.’

Een vrouw die beschikt over een gezond portie high self-esteem en een plan, gaat leven naar haar cyclus. Tenminste dat is onze ervaring inmiddels met duizenden vrouwen.

Wat mannen hiervan zeggen

Als ik aan andere mannen vraag of zij bereidt zijn om elke maand een stapje extra te zetten om hun partner te ondersteunen, zeggen ze allemaal volmondig ja. Bij mij als man werkt het altijd het beste wanneer er gevraagd wordt om te helpen. En NEE, ik en vele mannen met mij, doen dit vaak niet uit onszelf. Mijn mannelijk brein werkt namelijk anders als die van mijn vriendin!

En zeg nu niet ‘ja maar’ die van mijn partner niet. Want dat weet je nu nog niet. Hij heeft waarschijnlijk nog niet voldoende kennis om hier de noodzaak van in te zien.

Hoe ga jij dit voor elkaar krijgen?

Maar hoe ontwikkel je nu een plan en een gezond portie high self-esteem? Dit zijn de stappen:

 • Zorg dat je meer kennis krijgt
 • Zorg dat je inzicht krijgt in jouw eigen cyclus
 • Maak een plan van aanpak
 • Breng je hormonen in balans
 • Weet welke voeding je moet nemen of laten staan en waarom
 • Weet hoe jij jouw gezonde grenzen kunt bewaken

We weten hoe lastig dit is om in je ééntje voor elkaar te krijgen. Daarom hebben we de ‘Grip op je cyclus challenge’ ontwikkeld. Deze challenge start op 1 februari 2021 en duurt vier weken. Alle bovengenoemde zaken komen aan bod.

Voor die tijd geven wij nog een aantal gratis webinars waarin wij je alles vertellen over deze challenge. Meld je gratis aan voor een van de webinars via de onderstaande link.

https://menstruatie.webinargeek.com/grip-op-je-cyclus-challenge

Wil jij je gewoon direct inschrijven voor de challenge (plaatsen zijn beperkt), dan kan dat via deze link:

https://men-struatie.nl/grip-op-je-cyclus-challenge/

Tot slot

Ik weet dat ik vaak direct ben in mijn boodschap. Misschien stoot mijn taalgebruik je tegen de borst. Heel vervelend, maar weet dat ik dit werk niet doe om vrienden te maken.

Al zes jaar besteed ik al mijn tijd aan onderzoek en studie. Al zes jaar zie ik dagelijks blije vrouwen in ons centrum en daar doe ik het voor. Of jij nu eens echt voor jezelf kiest of niet is mij om het even. Ik hoop het wel want mijn team en ik (inmiddels 65 vrouwen en 4 mannen) helpen je graag verder. Verder naar een leven vol energie en groei.

80% van de vrouwen met klachten blijft ermee rondlopen. 10% van de vrouwen met klachten twijfelt nog of ze er iets aan willen doen. 10% van de vrouwen is het inmiddels zo beu dat ze direct actie ondernemen. In het hele leven zie je deze cijfers terug. Schaam je dus niet als je nog niet zover bent en er nu iets aan gaat doen.

Maar bedenk dat de vrouwen die ja zeggen tegen zichzelf en ons, ook de vrouwen zijn die wij binnen de kortste keren helpen. Helpen om minder menstruatieklachten te ervaren, zich energieker te voelen en die korter gaan menstrueren.

Dus wacht niet langer en meld je vandaag nog aan:

https://men-struatie.plugandpay.nl/checkout/grip-op-je-cyclus-challenge-1600111426

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen. Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Reactie plaatsen