Page content

article content

Hevig bloedverlies, wat is nog normaal?

Hevig bloedverlies (menorrhagia) tijdens de menstruatie komt ongeveer bij 25% van de vrouwen voor. 1 op de 4 vrouwen heeft maandelijks veel stress over hoe de hoeveelheid bloedverlies op te vangen en er ook nog eens leuk uit te zien.

Wat is normaal bloedverlies tijdens de menstruatie?

Menstruatiebloed is helderrood, de kleur van rode wijn. Het moet vloeibaar zijn zonder grote klonters of stolsels. Een normale menstruatie duurt ongeveer 3 tot 4 (1) dagen en start vaak met een paar dagen meer bloedverlies wat afneemt tot het helemaal voorbij is.

Tijdens het begin van je menstruatie gebruik je biologisch katoen maandverband en tampons of een menstruatie cup, op de laatste dagen volstaat een inlegkruisjes. Je verliest ergens tussen de 35 tot 80 ml bloed in totaal. (1) Waarvan 70-80% van het totaal al in de eerste 2 dagen komt. (2)

Hoe weet je hoeveel bloed je verliest?

 • Dun maandverband kan tot 3 ml opnemen.
 • Medium maandverband of tampons kunnen tot 5 ml opnemen.
 • Super dik maandverband of een super tampons – 10 ml.

Wanneer is je bloedverlies hevig?

Je kunt spreken van hevig bloedverlies als je meer dan 80 ml, of langer dan 7 dagen menstrueert. Sommige vrouwen menstrueren 2 dagen en anderen gaan richting de 7 dagen of langer, het laatste valt zeker onder de niet normale duur van een menstruatie. (3; 4;)

80 ml bloedverlies komt overeen met zestien volledig geabsorbeerde tampons of acht super tampons gedurende je hele menstruatie.

Hoe minder hoe beter, maar dat is niet zo

Vrouwen die minder dan 25 ml bloedverlies hebben per menstruatie, dienen dit te bespreken met hun arts. Want de hoeveelheid bloed staat in relatie met hoe jouw lichaam in staat is onder invloed van je hormonen de baarmoederwand dikker te laten worden. Dat is het werk van onze hormonen gedurende de menstruatiecyclus. Wanneer je hormale niveaus dalen (omdat je niet zwanger bent) laat je lichaam het baarmoederslijm los en dat is je menstruatie.

“Wanneer je de pil, het hormoon of koper spiraaltje, de implanon, pleisters, prikpil of een nuvaring gebruikt heb je geen natuurlijke cyclus, meestal geen ovulaties en dus ook geen menstruaties. Daarom is het inzetten van anticonceptie niet de oplossing voor het aanpakken van hevig bloedverlies. Het kan je bloedverlies minderen maar je pakt de reden, de onderliggende oorzaak niet aan”.

Breng je arts op de hoogte

Het is verstandig om meerdere cycli in kaart te hebben zodat je werkelijke gegevens en getallen aan je arts kunt presenteren. Je kunt daarvoor een app bijhouden of starten met het meten van je ochtend temperatuur onder de tong zoals met de Daysy https://www.daysynederland.com en je voert in de bijbehorende app in hoeveel bloedverlies je per dag hebt zodat je het totaal per menstruatie kunt berekenen.

Jouw gezondheidsprofessional kan aan de temperaturen zien hoe het hormonale verloop is van je cyclus zodat er een plan opgemaakt kan worden hevig bloedverlies te minderen. De zorgprofessionals van het Menstruatie Voorlichtingsinstituut zijn gespecialiseerd in menstruatieklachten. Zij gaan met je aan de slag om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Dit doen zij vanuit het Hormooncentrum in Eersel.

Hoe kan hevig bloedverlies ontstaan?

 • In de meeste gevallen een hormonale disbalans met een te hoog oestrogeen en een tekort aan progesteron. Het aanpassen van voeding en leefstijl kan al voldoende zijn.
 • Medische oorzaken als een stollingsprobleem of een te traag werkende schildklier. Onderzoek laat zien dat 5-20% van de vrouwen met een hevig bloedverlies een stollingsziekte kan hebben. (4)
 • Wanneer je schildklier traag werkt (hypothyreoïdie) dan is er te weinig actief schildklierhormoon om te zorgen dat je follikel na de ovulatie progesteron kan maken. Progesteron maakt je menstruaties lichter dus daar wil je genoeg van hebben. Om je schildklier goed te kunnen beoordelen is een uitgebreid bloedonderzoek van schildklier waarden nodig, alleen een TSH waarde is niet voldoende.
 • Endometriose of een adenomyose (endometriose in glad spierweefsel). Bij endometriose komt weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies voor buiten de baarmoeder dat kan voor heftig pijnlijke menstruaties zorgen en hevig bloedverlies.
 • Poliepen of vleesboom.

Tieners kunnen soms hevige menstruaties hebben

Ben je onder de 20 jaar en menstrueer je heftig dan is het niet verstandig om daarvoor aan de pil te gaan, in tegendeel. De pil blokkeert volledig de nog niet volgroeide HPAG-as (hypotalamus, hypofyse, bijnieren en gonaden), je communicatieroute tussen je hoofd en je eierstokken ook wel het stress verwerkingssysteem genoemd.

“In de tienerjaren is het niet vreemd om onregelmatige en soms een heftige menstruaties te hebben maar daar kun je wel wat aan doen”.

Stress bij tieners

Stress kan zorgen voor onregelmatige en soms heftige menstruaties in je tienerjaren omdat oestrogeen receptoren zich nog moeten afstellen. De communicatie tussen jouw hoofd en eierstokken heeft soms 12 jaar nodig voor je een constante cyclusduur hebt tussen de 24 tot 35 dagen. Hoe minder stress je hebt als tiener hoe sneller je onregelmatige en hevig bloedverlies zullen herstellen. Slechts 20% van de vrouwen heeft uiteindelijk een cyclus van 28-30 dagen. Een cyclusduur tot 35 dagen is ook nog een regelmatige cyclus. Ovulaties en dus menstruaties kunnen onregelmatig zijn omdat je in het begin nog onvoldoende progesteron zelf kunt maken.

Stress onderdrukt je cyclus en maakt het lastiger om hormonaal in balans te komen want tijdens stress verbruik je veel meer vitaminen en mineralen die juist nodig zijn voor het maken van hormonen en het ondervangen van het vele bloedverlies. Tekorten kunnen je zelfs helemaal onder uit halen. Denk bijvoorbeeld aan ijzer en vitamine B12 om vermoeidheid en duizeligheid te voorkomen bij heftig bloedverlies. Goed voor jezelf zorgen helpt dat hormonen zich op een natuurlijke manier op elkaar kunnen afstemmen wat je hormonale gezondheid op dit moment en in de toekomst zeker ten goede komt.

Daarom biedt het Menstruatie Voorlichtingsinstituut begeleiding aan. Deze begeleiding begint met het doen van de menstruatie test, of het volgen van de ‘Grip op je cyclus challenge’.

TIP! Volg je natuurlijke cyclus

Wanneer je een natuurlijke cyclus blijft houden (zonder chemische anticonceptie) ga je voelen dat je sterker in je schoenen staat. Anticonceptie ontneemt namelijk nog sterker je vitaminen en mineralen van je lichaam omdat deze medicatie ook uit je lichaam ontgift moet worden. Daysy https://www.daysynederland.com kan je helpen om per cyclus te zien wanneer je vruchtbare en onvruchtbare dagen zijn. Een vrouw is 6 dagen vruchtbaar per cyclus, dus niet iedere dag!

Wat kun je zelf doen bij hevig bloedverlies?

 • Vermijd koemelk zuivel als melk, karnemelk, kaas, yoghurt, kwark en melk of yoghurtdranken. Eet wel roomboter in plaats van margarine of halvarine. Zuivel kan hormonen en de ovulatie verstoren. (5)
 • Vermijd toegevoegde suikers, om insuline resistentie te voorkomen wat gunstig is ten aanzien van bloedverlies en PSOS.
 • Gebruik supplementen die zorgen voor aanmaak van rode bloedcellen zodat je vermoeidheid en futloosheid voorkomt.
 • Informeer voor je supplementen start bij het zorgteam van het Menstruatie Voorlichtingsinstituut wij kunnen je adviseren wat jij persoonlijk nodig hebt.

Jouw checklist bij hevige bloedverlies

 • Vul het anamneseformulier in en neem dit mee naar het spreekuur van jouw arts. Je kunt het formulier ook even naar ons toesturen. Wij nemen daarna contact met je op voor een gratis 15 minuten gesprek. Zo weet jij zeker dat je goed voorbereid bij jouw arts op het spreekuur komt.
 • Bezoek een arts en sluit een medische oorzaak uit.
 • Vermijd koemelk zuivel.
 • Neem contact op met een expert voor  advies.

Medische ingrepen

Soms zijn klachten van dien aart dat medisch ingrijpen noodzakelijk is. Wel adviseren wij eerst alle niet onomkeerbare oplossingen uit te proberen. 90% van alle vrouwen behalen enorme verbeteringen met onze ‘Grip op je cyclus challenge’. Dit programma wordt volledig vergoed.

Lees verder>>>>

Referenties:

 1. The Blood loss during normal menstruation.
 2. Menstrual Bleeding Patterns Among regularly. 
 3. Variability in the phases of the menstrual cycle
 4. Women and bleeding disorders
 5. Dairy food intake is associated with reproductive hormones and sporadic anovulation among healthy premenopausal woman

Laat een bericht achter

Comment Section

1 reactie op “Hevig bloedverlies, wat is nog normaal?


Door Elise op 12 februari 2020

U schrijft: Wanneer je de pil, het hormoon of koper spiraaltje, de implanon, pleisters, prikpil of een nuvaring gebruikt heb je geen natuurlijke cyclus, meestal geen ovulaties en dus ook geen menstruaties. Daarom is het inzetten van anticonceptie niet de oplossing voor het aanpakken van hevig bloedverlies. Het kan je bloedverlies minderen maar je pakt de reden, de onderliggende oorzaak niet aan.

De informatie over het koperen spiraaltje is niet juist. Je krijgt wel een natuurlijke cyclus en dus ook een ovulatie. Het bloedverlies kan bij een koperen spiraaltje heviger worden.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.