Menstruatie, ook een mannenzaak?

Menstruatie, ook een mannenzaak?

Hoe kom ik er nu bij dat menstruatie ook een zaak voor mannen is? Het is toch echt een “vrouwen” dingetje, waar wij als mannen toch helemaal geen kaas van gegeten hebben. Iets waar we ons toch liever helemaal niet mee bemoeien. Ik stel, dat wanneer je als man meer inzicht hebt in de menstruatiecyclus, dit voor jou grote voordelen oplevert.

In mijn vorige relatie vond ik dat mijn vriendin zich maar gelukkig moest prijzen dat wanneer zij menstrueerde,  ik keurig netjes en op tijd, twee heerlijke repen chocolade met nootjes voor haar kocht. Welke vrouw droomt er nu niet van zo’n attente man.

Twee jaar geleden vertelde de vrouw van een goede vriend van mij, wat de menstruatiecyclus inhoudt en wat deze voor de gesteldheid van een vrouw betekent. Dit raakte mij diep en  wat zij verteld had kreeg ik maar niet uit mijn hoofd.

Zij vertelde mij dat vrouwen tijdens hun menstruatie, maar de helft van hun energie over houden en dat ze het liefst in hun bed kruipen. Dat ze eigenlijk rust en ruimte nodig hebben, maar die rust en ruimte niet krijgen nog nemen.

Mijn gebruikelijke reactie was altijd: Stel je niet zo aan, elke vrouw heeft daar toch last van en die hoor je toch ook niet klagen. Alles moet gewoon door, dus bijt maar even op je tanden. Dit is een “vrouwen” dingetje en daar moet je mij als man niet mee lastig vallen.

Gek genoeg denken verreweg de meeste vrouwen hier ook zo over wanneer het tijdens een verjaardag of feestje aan de orde komt. Veel vrouwen zijn van mening dat ze gewoon “dóór” moeten. Maar blijft dit zonder gevolgen?

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik wilde er meer over weten en zette via internet een onderzoek uit. Binnen vier weken had ik meer dan 500 reacties binnen van vrouwen. De reacties weken zó af van hetgeen ik tot nog toe dacht, dat het mij enorm aan het denken zette. Uit dit onderzoek kwam naar boven wat vrouwen écht ervaren tijdens hun menstruatie.

Kan het ook anders?

Voordat wij meer inzicht hadden in de menstruatiecyclus van mijn vriendin, was het elke maand hetzelfde liedje:

 • 7-8 dagen menstrueren
 • Veel hoofd -en buikpijn
 • Humeurschommelingen
 • Weinig energie
 • Weinig effectiviteit in haar werk
 • Een snijdende sfeer in huis

Nadat mijn vriendin en ik anders zijn omgegaan met haar menstruatiecyclus is het verschil van vóór en ná is extreem groot.

 • Ze heeft veel meer energie en is dus minder vermoeid
 • Ze voelt, kleed en gedraagt zich vrouwelijker
 • Ze menstrueert nog maar 1-2 dagen
 • Ze ervaart veel minder pijn
 • Ze heeft bijna geen last van humeur schommelingen
 • Ze houdt door een betere effectiviteit meer tijd over
 • Ze kan veel meer hebben van de kinderen
 • Ze heeft veel meer en sneller weer zin in seks
 • Ze voelt zich daadwerkelijk gezien en gehoord
 • Ze blijft veel makkelijker op gewicht

Wanneer ik kijk naar de praktische voordelen die ik als man ervaar:

 1. Wordt er veel minder gezeurd
 2. Is zij veel zorgzamer voor het gezin en zichzelf
 3. Voel ik meer vrijheid
 4. De hele ellende duurt nu nog maar 1 dag in plaats van 7 dagen
 5. Ons seks leven is veel intenser

Dit alles hebben we bereikt door mijn vriendin één dag échte rust te bezorgen en die dag alles in huis en voor haar te regelen.

Werk aan de winkel voor mannen

Veel vrouwen zullen zeggen dat menstruatie er nu eenmaal bij hoort en dat het een natuurlijk proces is en dit is ook zo. Maar is het niet zo dat rust nemen op het moment dat je maar de helft van je energie over hebt en je ronduit beroerd voelt, ook een natuurlijk proces is?

Hoe jij jouw vrouw kunt ondersteunen en waar je rekening mee zou kunnen houden, kun je lezen in het boek “Men-Struatie”.  Het boek geeft je praktische suggesties en ervaringen die jou en jullie kunnen helpen. Alle suggesties in het boek komen uit onze eigen ervaring en die van andere. Het heeft onze relatie ongeloofelijk veel goeds gebracht, maar de vraag is, wat ga jij nu doen?

Lees het boek 

Template not found..

Over de schrijver
Peter is de auteur van het boek: 'Men-struatie, de grote ontkenning.' Hij vind de dynamiek tussen vrouwen en mannen mateloos interessant. Hij weet vanuit eigen ervaring en onderzoek, dat meer kennis over de menstruatiecyclus van vrouwen, vele voordelen heeft voor de hele maatschappij."Vrouwen en mannen zijn gelijkwaardig maar niet gelijk. Door oog te hebben voor de verschillen, wordt de kracht van beide sekse zichtbaar."Het is zijn missie om mensen te helpen meer bewust om te gaan met de menstruatiecyclus. Dit omdat hij weet dat wanneer je elkaar beter begrijpt, het leven steeds leuker wordt. Dit doet hij als gast docent en door het geven van workshops bij bedrijven m.b.v. de Men-Struatie challenge.
Reactie plaatsen