Page content

article content

Menstrueren en presteren. Jonge meiden deden onderzoek.

Dat menstrueren de schoolprestaties beïnvloed is al langer duidelijk. Mint Meijer en Lisa Stahlhofen onderzochten voor hun profielwerkstuk, wat de effecten van menstrueren zijn als je bijvoorbeeld een proefwerk moet maken. De resultaten liegen er niet om. 

63,8% van de meiden in de leeftijd 13 tot 19 geeft aan dat hun menstruatie hun schoolprestaties bovengemiddeld negatief beïnvloed.

Tijdens de Men-Struatie challenge, lieten Mint en Lisa docenten twee testen maken. Een test (1) zonder menstruatiekrampen en een test (2) met menstruatiekrampen. Uit deze twee testen blijkt duidelijk dat er tijdens de krampen veel meer fouten gemaakt worden. 

Persoon De Neef Berkhuysen Zandvliet Eggen Massimo Casper Ted
Toets 1

Aantal fout

1 1 0 3 4 3 0
Toets 2

Aantal fout

4 3 1 4 2 4 4

Daarnaast werd tijdens de testen de tijd bijgehouden die de docenten nodig hadden om de testen te maken.

Tijd onderzoek toetsje Tijd schooltoets Minuten schooltoets
Met simulator 120 seconden 3240 seconden 54 minuten
Zonder simulator 100 seconden 2700 seconden 45 minuten
Beschikbare tijd 120 seconden 2700 seconden 45 minuten

 

De docenten hadden gemiddeld dus negen minuten meer tijd nodig om de toets te maken. 

“Wat ons opviel terwijl de mannen de menstruatie ervaarden, was dat zij best wel aan het trillen waren. Ze deden echt hun best de pijn weg te stoppen, maar dat lukte ze niet. Ook wilden ze het tweede toetsje zo snel mogelijk maken om ervan af te zijn zeiden ze, maar toch deden ze er langer over dan over het eerste toetsje. De mannen moesten de zinnen terwijl ze pijn hadden een paar keer lezen voordat ze nou eigenlijk door hadden wat er stond. Dat probleem hebben meiden dus ook als zij een toets maken tijdens hun menstruatie.”

Reactie van de schoolleiding

Het onderzoek in de aula met Peter de Vroed en de mannelijke docenten/leerlingen was vooral erg succesvol. We hebben hiermee veel aandacht kunnen krijgen voor het onderwerp op het RML. De hele dag werd er gepraat over ‘wat er allemaal in de KWT gebeurd was in de aula’. Het onderwerp is die dag duidelijk op de kaart gezet op school. Toen wij aan het einde van de middag ook van de schoolleiding een mailtje kregen waren wij ontzettend blij. Ze gaven aan dat ze onder de indruk waren en dat het onderwerp ook in het beleid aandacht zal krijgen van de school. We zijn erg tevreden met het feit dat wij dus echt iets in beweging hebben gezet waarvan we verwachten dat deze implicaties zal hebben voor de wijze waarop de school met menstruatie omgaat. Alle meiden op het RML zullen hier baat bij kunnen hebben.

 

De Men-Struatie challenge op scholen

Wil jij de Men-Struatie challenge bij jou op school of op de school van jouw dochter? Meld de school dan aan via deze link. Natuurlijk helpen wij jou ook graag met jouw profielwerkstuk.

Je kunt als meisje ook nog mee doen aan het landelijk onderzoek. Inmiddels hebben 12.000 meiden dit al gedaan.

Klik hier om mee te doen aan het onderzoek

 

Het volledige onderzoek kun je hier downloaden

Laat een bericht achter

Comment Section

0 reacties op “Menstrueren en presteren. Jonge meiden deden onderzoek.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.