Welke menstruatiecup past bij jou?

Welke menstruatiecup past bij jou?

Doorlekken als je ongesteld bent is iets waar je totaal niet op zit te wachten. Een bloedvlek in je broek is ontzettend gênant, helemaal als het op school, of op je werk gebeurt. Logisch dus dat uit ons onderzoek blijkt dat 74% van de vrouwen,  doorlekken een van de grootste angsten is tijdens de menstruatie.

Het einde van doorlekken

Wist je dat veel vrouwen die een menstruatiecup gebruiken, ervaren dat ze veel minder of helemaal niet doorlekken? Dat ze gewoon kunnen doen wat ze willen doen, inclusief sporten? En dat ze soms zelfs vergeten dat ze ongesteld zijn? Dat zijn reacties die ik vaak krijg van de vele vrouwen die een cup zijn gaan gebruiken.

Een menstruatiecup is een klein soepel bekertje dat je opvouwt en inbrengt in je vagina. In je lijf vouwt het zich weer uit en zo ontstaat een vacuüm. Door dit vacuüm kan het cupje probleemloos het bloed opvangen, zelfs al voordat het je lijf verlaat. Je spieren houden de cup op zijn plaats en zo kan de menstruatiecup zijn werk doen.

Jij kunt ook gewoon blijven doen wat je wilt doen, zelfs sporten. Oh ja, door het vacuüm komt er geen lucht bij het bloed, dus vieze luchtjes krijgen geen kans.

De juiste maat is essentieel

Om een goed vacuüm te kunnen krijgen, is de juiste maat van de menstruatiecup erg belangrijk.  Een te grote cup kan niet goed uitvouwen, waardoor er geen vacuüm kan ontstaan. Bovendien voel je een te grote cup zitten en dat voelt niet fijn. Een te kleine cup kan zakken of kantelen. Een goed passende cup voel je niet zitten.

Gelukkig heeft Me Luna cups in allerlei maten en vormen.  Of je nu een tiener bent, of een moeder met vier kinderen. Praktisch voor elke vrouw is er wel een passende menstruatiecup. Op Me-Luna.nl kun je niet alleen alle vrolijke kleurtjes bekijken, maar vind je ook een handige tool, waarmee we je met enkele vragen, helpen een maat menstruatiecup te kiezen.

Bespaar tot € 500,00 én 150 kilo afval

Weet je wat een bijkomend voordeel van niet-chemische producten of de wasbare maandverbandjes is? Ze zijn veel milieuvriendelijker. Dat geldt ook voor de menstruatiecups. De cups zijn weliswaar gemaakt van siliconen, rubber of TPE (TPE is volledig recyclebaar), maar je kunt ze jaren hergebruiken. Je hoeft maar 1 cup aan te schaffen voor 5 à 10 jaar.

Daarmee bespaar je tussen de € 100,00 en € 500,00 ten opzichte van de aanschaf van tampons en maandverband. Daarnaast bespaar je zo’n 150 kilo afval. De Me-Luna menstruatiecup wordt in Duitsland gemaakt van TPE en is dus volledig recyclebaar.

Kijk maar eens op deze website www.me-luna.nl. Je vindt daar ook een handig hulpmiddeltje om de juiste maat te vinden.

Maar het belangrijkste is, dat het goed is voor jou en veilig is voor jouw lijf. Een menstruatiecup vangt alleen op wat er toch al uit moet, laat niks achter en absorbeert niets. Het vaginale milieu blijft in balans en dit vermindert de kans op infecties en zelfs het gevaarlijke Toxic Shock Syndrome. Toch kan een menstruatiecup tot 12 uur in je lijf blijven. Klinkt goed, toch?

Menstruatie en bloed horen bij het vrouw zijn, en als het dan toch niet anders kan, dan in ieder geval zo comfortabel mogelijk. Zonder vlekken: Het kan! En ik gun het jou ook.

Mocht je vragen hebben over menstruatiecups of andere menstruatieproducten neem dan gerust contact met me op via info@men-struatie.nl

Anja van der Vegt is dé specialist op het gebied van menstruatieproducten.

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach.Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen.Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Smit
Door

Smit

op 30 Apr 2019

1x cup geprobeerd en meteen de laatste keer. De maat was goed, maar de endopijn/weee:en begonnen direct bij het proberen om de cup eruit te krijgen. Wat een ellende. Ik hou het wel bij puur en biologisch katoenen maandverband.

Jessica
Door

Jessica

op 01 May 2019

Ik heb al jaren een cup, maar op de heftige dagen kan ik die ook maar 3 uurtjes in hebben en de nachten red ik sowieso niet. Dus in het begin en op het einde ja, maar voor de middelste 2 dagen geen succes!

Reactie plaatsen