Menstruatieverlof lijkt nodig. Uitslagen groot menstruatieonderzoek

Menstruatieverlof lijkt nodig. Uitslagen groot menstruatieonderzoek

Vanaf 2014 doe ik onderzoek naar de menstruatiecyclus. Mijn partner en ik hebben een methode ontwikkeld waardoor zij minder klachten ervaart en korter menstrueert. Menstruatieverlof blijkt zo gek nog niet. Meer over de methode vind je in het boek: Men-Struatie

Meer inzicht in haar hele menstruatiecyclus heeft ertoe geleid dat zij over veel meer energie beschikt, zich als vrouw meer gezien en gehoord voelt en het leven als veel prettiger ervaart. 

Het onderzoek

De reden dat ik onderzoek doe is omdat er bij mij iets geraakt is. Ik besef als man dat ik met een totaal vertekend beeld naar de menstruatiecyclus van vrouwen keek. Toen ik hier anders naar ging kijken veranderde er veel.

Inmiddels zijn de ervaringen van ruim 750 meiden tot 19 jaar en meer dan 3200 volwassen vrouwen in een onderzoek verwerkt. Hieronder staan de conclusies uit het onderzoek.

Wil je het hele onderzoek bekijken klik dan hier

Conclusies

De meeste vrouwen zijn zich niet bewust van hun volledige menstruatiecyclus (zie volledig onderzoek)

Tijdens de zwaarste dagen moeten vrouwen het met de helft van hun energie doen

Rust blijkt de grootste behoefte van vrouwen te zijn. De meeste vrouwen nemen deze rust niet. Ze lijken het ergens als ‘waarheid’ te hebben aangenomen dat ze gewoon door moeten

Slechts 6% van de vrouwen geeft aan nergens last van te hebben.  94% van de vrouwen ondervind dus wel last. Meer emotioneel, overgevoelig en niet meer rationeel kunnen denken. In de meeste gevallen alle drie. Er lijkt in de maatschappij weinig begrip te zijn voor deze klachten

61% slikt pijnstillers

80% van de vrouwen gaat door alsof er niets aan de hand is. 20% doet het iets rustiger aan. Uit de persoonlijke gesprekken met beide groepen blijkt dat de 20% uiteindelijk minder last ervaart van hun menstruatie

Vrouwen lijken niet onder te willen doen voor mannen. Ze zeggen: Het gaat prima, “Ik heb toch geen keuze, alles moet toch gewoon doorgaan?”

Uit de honderden gesprekken die ik inmiddels met vrouwen heb gehad blijkt dat het allesbehalve prima gaat. Veel vrouwen klagen over chronische vermoeidheid. 25% van onze docenten op school (voornamelijk vrouwen) zitten met een burn-out ziek thuis. Veel vrouwen geven aan dat ze veel boosheid voelen. Dit kan ik maar al te goed begrijpen. 

Wat geven vrouwen zelf aan als oplossing?

Vrouwen zijn hierin heel duidelijk: RUIMTE EN RUST!

Hoe kunnen we hier gehoor aan geven?

Hier heb ik een paar ideeën over met ver strekkende gevolgen.

Menstruatieverlof

Een van deze ideeën is het invoeren van menstruatieverlof (andere ideeën lees je in het boek).

Menstruatieverlof lijkt helemaal zo gek nog niet. Menstrueren is een natuurlijk proces dat er gewoon bij hoort. Hetzelfde geld voor rust als je moe bent en je beroerd voelt. We kennen toch ook zorgverlof, kraamverlof, adoptieverlof, papa dagen en in Engeland zelfs puppy verlof. Dus waarom geen menstruatieverlof?

In landen als China, Japan en Korea en Engeland is het al bij wet geregeld dus waarom niet in Nederland?

Tijd voor verandering

Lees dan het boek ‘Men-Struatie’

Nieuwe ideeën hebben altijd voor– en tegenstanders. Voor de vragen en antwoorden over menstruatieverlof en de menstruatiecyclus, verwijs ik je graag door naar onze FAQ  pagina.

Over de schrijver
Mijn naam is Anke Verhagen. Ik ben moeder van 2 zonen en oorspronkelijk heb ik een achtergrond in de grafische branche. Sinds 2006 ben ik werkzaam als zelfstandige. In eerste instantie als grafisch vormgever maar sinds 2015 als professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Vanaf het moment dat Peter me heeft gevraagd om meer naar mijn lichaam te luisteren ben ik voor mijzelf bij gaan houden wat de effecten waren van bijvoorbeeld als ik rust nam of juist niet. Ik vond het proces van de veranderingen in mijn lichaam en mijzelf zo boeiend, dat ik mezelf omschoolde naar professioneel lichaamstherapeut en cyclus coach. Het mooie van het combineren van lichaamsgerichte therapie en cyclus coaching, is dat ik nu in staat ben om vrouwen optimaal te begeleiden naar een natuurlijke menstruatiecyclus. Enerzijds door vrouwen te coachen/begeleiden met alle kennis vanuit medische oogpunt en door eigen ervaringen. En anderzijds door vrouwen te leren om weer volledig in contact te komen staan met hun eigen lichaam, zodat zij veel eerder voelen waar hun gezonde grenzen liggen. Dit heeft als voordeel dat vrouwen beter weten wat hun behoeftes zijn en in staat zijn om gedurende de hele maand optimaal gebruik kunnen maken van hun eigen cyclusgeheimen. Naast deze werkzaamheden deel ik mijn kennis graag tijdens gastcolleges, workshops, blog artikelen en natuurlijk in boekvorm.
Reactie plaatsen